برگزاری کارگاه آموزشی «آگاه‌سازی و پیشگیری از برخی بیماری‌های خاص در زنان» برای بانوان منطقه آزاد ارس

۱۷ آذر ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۷ کد : ۷۸۷۱۶ آموزش و کارآفرینی
کارگاه آموزشی «آگاه‌سازی و پیشگیری از برخی بیماری‌های خاص در زنان» برای بانوان شاغل در منطقه آزاد ارس توسط معاونت آموزشی سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی برگزارشد.
برگزاری کارگاه آموزشی «آگاه‌سازی و پیشگیری از برخی بیماری‌های خاص در زنان» برای بانوان منطقه آزاد ارس

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی، الهام غدیرخمی، عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی استان در جمع کارکنان زن منطقه آزاد ارس با ارائه توضیحاتی جهت آشنایی با سرطان سینه و راه‌های خودآزمایی آن گفت: طبق آمار اداره مبارزه با سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سالانه ۱۱۲ هزار نفر در کشور به انواع سرطان مبتلا می‌شوند و این بیماری تا ۱۵ سال آینده علت ۸۰ درصد مرگ و میرها در ایران خواهد بود.

وی با بیان اینکه سرطان بعد از بیماری‌های قلبی- عروقی دومین علت مرگ و میر در جهان است، خاطرنشان کرد: سرطان ریه شایع‌ترین سرطان با نرخ ابتلای سالانه دو و نیم میلیون نفر در دنیا بوده و سپس سرطان‌های سینه، کلورکتوم، پروستات و معده در رتبه‌های بعدی قرار دارند. سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در بین بانوان (یک از هر هشت نفر) بوده و میزان شیوع این سرطان اغلب در بین بانوان بوده و دومین سرطان رایج در دنیا به شمار می‌آید.
وی  از ابتدای سالانه ۷۰۰۰ زن ایرانی به سرطان سینه در کشور خبر داد و گفت: سرطان یک بیماری ژنتیکی بوده و در نتیجه جهش‌های محیطی در سلول‌های انسان بالغ به وجود می‌آید که شیوه زندگی نامناسب، فعالیت بدنی ناکافی، مصرف کم میوه و سبزی، افزایش مصرف سیگار، مصرف الکل و استفاده از غذاهای حاوی چربی و عوامل ژنتیکی از جمله علل ایجاد کننده سرطان به شمار می‌آیند.

وی با اشاره به برخی علائم سرطان سینه، تغییرات در شکل و اندازه سینه، وجود توده یا ضخامت در سینه یا زیر بغل، ترشح غیرمعمول از نوک سینه و تغییرات پوستی مانند قرمزی پوست، پوسته پوسته شدن و فرورفتگی را از جمله علائم سرطان سینه عنوان کرد و ادامه داد: بیماری سرطان سینه ممکن است باعث ایجاد درد در دست شود. این درد معمولا در ناحیه کتف و اطراف آن بیشتر حس می‌شود و این موضوع در شرایطی بیشتر می‌شود که سرطان سینه به قسمت‌های دیگر بدن گسترش یابد‌ از دیگر دلایلی که باعث ایجاد درد دست راست می‌شود تحریک غدد لنفاوی زیر بغل است و در واقع غدد لنفاوی به صورت غیر طبیعی متورم شده و بازوها و سایر نقاط دست‌ها را درگیر می‌کنند.

عضو هیئت علمی گروه ژنتیک پزشکی جهاددانشگاهی افزود: سابقه خانوادگی، افزایش سن فرد و سن باروری، کم تحرکی، اضافه وزن، مصرف دخانیات، سبک زندگی نادرست، مصرف قرص‌های ضد بارداری، نوبت کاری در شب و تماس با پرتوهای یونیزان از جمله علت‌های ابتلا به سرطان سینه به شمار می‌آیند.

غدیرخمی در ادامه با تشریح ارتباط بین لیزر موهای زاید و و پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان با سرطان سینه گفت: تاکنون ارتباطی بین میدان‌های الکترومغناطیسی انواع پروتز پستان،  مام زیر بغل، رنگ مو، لیزر موی زائد زیر بغل و انواع روش‌های مکانیکی از بین بردن موهای زائد زیر بغل با افزایش خطر سرطان دیده نشده است؛ البته نباید فراموش شود که انجام صحیح لیزر و پرهیز از آسیب رساندن به بافت‌ها مهم است.

وی با بیان اینکه بین مرحله بیماران و طول عمر آن‌ها رابطه معکوس وجود دارد، بر لزوم پیش آگاهی و تشخیص زود هنگام به موقع تاکید کرد و گفت: جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی و ایمونوتراپی از جمله راه‌های درمان سرطان سینه هستند و مراقبت‌های هیجانی و جسمی، داشتن تغذیه سالم، کاهش استرس، محدود کردن مصرف الکل، غربالگری منظم، ماموگرافی و تست سرطان سینه در منزل، تناسب اندام و بررسی سطح ویتامین دی از جمله عوامل موثر در جلوگیری از عود سرطان سینه به شمار می‌آیند.

عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی در ادامه با ارائه توصیه‌های غذایی برای جلوگیری از سرطان پستان خاطرنشان کرد: هدف، تغییر در عادات غذایی است که به کاهش وزن یا رژیم‌های موقت محدود نمی‌شود؛ بنابراین برای تامین این هدف نیاز به ایجاد آگاهی تغییر در طرز فکر و تغییر دائم در عملکرد است.

وی افزود: کاهش چربی رژیم غذایی به حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد کل انرژی غذا، افزایش مصرف پروتئین‌های گیاهی مانند لوبیا، نخود، عدس و سبوس و کاهش مصرف پروتئین‌های حیوانی و مصرف روزانه غلات، حداقل شش بار در روز مانند جوانه گندم در سالاد یا نان جو یا گندم، مصرف روزانه سبزیجات و میوه‌جات حداقل سه الی پنج بار در روز، نوشیدن حداقل ۸ الی ۱۰ لیوان آب در روز و محدود کردن مصرف قهوه و غذاهای حاوی نیترات مانند سوسیس، کالباس و غذاهای کنسرو شده و کاهش افزودنی‌ها مانند چاشنی‌ها به مواد غذایی از جمله توصیه‌های تغذیه‌ای به منظور پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه محسوب می‌شوند.
بر اساس این گزارش، معاونت آموزش و کارآفرینی جهاددانشگاهی به عنوان گسترده ترین سیستم آموزشی در کشور و دارای سابقه طولانی در حوزه آموزش بوده و مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی استان نیز از مهم‌ترین مراکز فعال در حوزه جوانی جمعیت و درمان ناباروری و درمان برخی از بیماری‌های خاص مردان و زنان در استان است.
با توجه به لزوم آگاه سازی و پیشگیری از برخی بیماری‌های خاص در مردان و زنان و همچنین در راستای جوانی جمعیت، جهاد دانشگاهی استان با بهره گیری از ظرفیت‌های معاونت آموزشی و مرکز درمان ناباروری، آمادگی خود را برای برگزاری دوره‌های آموزشی «آشنایی با علل ناباروری در مردان و زنان» و «آشنایی با سرطان سینه در زنان و راه‌های خودآزمایی آن» برای کلیه کارکنان و خانواده‌های ارگان‌های مختلف با ارائه تخفیف اعلام می دارد.
ارگان‌هایی که تمایل به برگزاری این دوره در محل آن مجموعه دارند، جهت کسب اطلاعات بیشتر با مرکز آموزش شماره 3 جهاددانشگاهی استان با شماره 36555745 تماس بگیرند.


نظر شما :