در مراسم گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی عنوان شد:
نوع نگاه به «کتابخوانی» باید تغییر کند
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خوزستان، دکتر امین عطارزاده در مراسم گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی که امروز ۲۸ آبان در موسسه علمی کاربردی جهاددانشگاهی برگزار شد، با اشاره به اهمیت توجه به مطالعه و ضرورت راهاندازی انجمنهای کتابخوانی، اظهار کرد: امیدواریم با ایجاد انجمنها، کافه کتابها و... قدم جدی در بخش نقد کتاب برداشته شود و در بازه زمانی یک ساله، شاهد ایجاد تحول میان دانشجویان، اعضای هیات علمی و پرسنل جهاد دانشگاهی باشیم.
قائم مقام موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: انتشارات و داوری کتب مختلف جزو وظایف سازمانی جهاد دانشگاهی است و ایجاد بستر لازم در موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی، میتواند کمککننده باشد.
در ادامه دکتر نوید سیاهپلو، معاون پژوهش و فناوری موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان عنوان کرد: در موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی، همواره تلاش بر این بوده که فضای کتابخانه از فرم سنتی تغییر پیدا کند تا از ظرفیت آن بیشتر استفاده شود. به این منظور فضای کتابخانه، بازطراحی و بازنگری شد. همچنین به منظور دسترسی بیشتر دانشجویان به دانش روز، سال گذشته منابع کتابخانه موسسه به روز شد. برای افزایش انتشار و ترویج اساتید به نشر کتب، سال گذشته آییننامهای تدوین شد و بر این اساس، اعضای هیات علمی، مدرسین حق التدریسی و مدرسین مدعو میتوانند بهره لازم را ببرند.
متوسط مطالعه هر ایرانی در طول سال، ۱۶ دقیقه در روز
وی با اشاره به وضعیت کتابخوانی در سطح کشور در مقایسه با دیگر کشورها، گفت: بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سرانه مطالعه در ایران که در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ منتشر شد، متوسط مطالعه هر ایرانی در طول سال، ۱۶ دقیقه در روز است. این درحالی است که سرانه مطالعه در کشور ژاپن، ۲ ساعت در روز است. یکی از کشورهای مورد مقایسه با ایران، ترکیه است. سرانه مطالعه در کشور ترکیه ۷ دقیقه در روز است. بنابراین، به نظر میرسد پیشرفته بودن یا در مسیر توسعه بودن یک کشور، تاثیر مستقیمی بر میزان مطالعه ندارد.
معاون پژوهش و فناوری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان عنوان کرد: همچنین سرانه مطالعه در کشور کره جنوبی به صورت متوسط ۳۱ دقیقه در روز و دو برابر ایران است. این در حالی است که آمار مطالعه در آمریکا که سه برابر ایران جمعیت دارد، در روز ۵ دقیقه است. در مجموع ایران دارای رتبه سوم سرانه مطالعه در آسیا است.
هدف نهایی، افزایش سرانه مطالعه به ۳۰ دقیقه در روز است
سیاهپلو با بیان اینکه عوامل متنوعی در میزان مطالعه نقش دارد، افزود: هدف نهایی، افزایش سرانه مطالعه در کشور به ۳۰ دقیقه در روز است.
وی با اشاره به وضعیت نشر کتب، ادامه داد: با توجه به وجود تورم و افزایش نرخ چاپ، بر اساس آمار ارائه شده توسط خانه کتاب ایران، سال گذشته ۹ هزار و ۷۲۴ عنوان کتاب منتشر شد. علی رغم افزایش قیمت چاپ میزان نشر کتب نسبت به مدت مشابه ۱۰ درصد افزایش یافته است اما در مقایسه با سالهای دورتر با کاهش نرخ چاپ کتاب مواجه هستیم.
بیشترین سهم کتابهای منتشر شده مربوط به حوزه ادبیات است
سیاهپلو بیان کرد: بیشترین سهم کتابهای منتشر شده مربوط به حوزه ادبیات است و پس از آن کتابهای آموزشی و کمک آموزشی، بیشترین تعداد کتابهای منتشر شده را تشکیل میدهند. همچنین با توجه به تمرکز ناشران در مرکز، استان تهران در صدر جدول انتشار کتب است. متوسط نرخ چاپ در ایران نیز حدود ۲۰۰ هزار تومان است که نسبت به سال گذشته با افزایش ۳۷ درصدی روبرو بود که با توجه به تورم، این میزان افزایش منطقی است.
باید دانشجو را به کتابخوانی و مطالعه ترغیب کرد
دکتر شبنم شاهینی معاون فرهنگی جهاددانشگاهی خوزستان نیز در این نشست با اشاره به اهمیت توجه به کتابداری و کتابخوانی، اظهار کرد: باید بتوان دانشجو را به کتابخوانی و مطالعه ترغیب کرد؛ امروزه بسیاری از دانشجویان به جای مطالعه کتاب، تلفن همراه به دست دارند. این درحالی است که فرهنگ و تمدن هر جامعه با مطالعه کتاب رشد پیدا میکند و آغاز میشود.
وی ادامه داد: اسلام نیز همواره مسلمانان را بر مطالعه و علم اموزی تشویق کرده است. مقام معظم رهبری نیز بارها به مطالعه دانشجویان تاکید داشتهاند. چراکه فارغ التحصیل شدن بدون مطالعه، هم میتواند به فرد و هم به جامعه آسیب وارد کند.
آغاز طرح باشگاه مطالعه دانشجویان «سریر» در جهاددانشگاهی
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی خوزستان با اشاره به اجرای طرح سریر، گفت: طرح باشگاه مطالعه دانشجویان تحت عنوان سریر، در جهاددانشگاهی آغاز شده است و با توجه به اینکه جهاددانشگاهی پرچمدار کتاب و کتابخوانی است، تشکیل باشگاه مطالعه کتاب میتواند به تشویق دانشجویان برای مطالعه کمک کند.
حوزه فرهنگ و کتابخوانی، جای مستاجران سیاسی نیست
همچنین وحید کیانی، شاعر و نویسنده خوزستانی نیز در این مراسم اظهار کرد: حوزه فرهنگ و کتابخوانی، جای مستاجران سیاسی نیست. گاهی افرادی وارد این حوزه میشوند که نسبتی با فرهنگ و هنر ندارند، در نتیجه چالش میآفرینند.
وی با تاکید بر ضرورت تغییر نوع نگاه به کتابخوانی بیان کرد: نوع نگاه به کتابخوانی باید تغییر کند. مسایل و مشکلات حوزه اداری برای نشر و چاپ کتاب بسیار زیاد است.
این شاعر خوزستانی در این مراسم ۱۰۰ کتاب شعر را به کتابخانه موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی تقدیم کرد.
همچنین در پایان این مراسم از محمدرضا ایزدی عضو هیات علمی گروه روانشناسی موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی، جمشید افشانی عضو هیات علمی گروه مهندسی کامپیوتر و محمدعلی کاظم زاده رائف عضو هیات علمی گروه مهندسی معماری موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان تقدیر شد.
نظر شما :