توسط جهاددانشگاهی خراسان رضوی؛

سمینار علمی HTLV-I با هدف آشنایی پزشکان عمومی و متخصص شهرستان نیشابور برگزار شد

۰۳ تیر ۱۳۹۷ | ۱۵:۳۱ کد : ۷۷۹
مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با همکاری دانشکده علوم پزشکی نیشابور با هدف آشنایی پزشکان این شهرستان، سمینار علمی HTLV-I را برگزار کرد.
سمینار علمی HTLV-I با هدف آشنایی پزشکان  عمومی و متخصص شهرستان نیشابور برگزار شد

 

 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر محمدرضا هدایتی مقدم دبیر علمی این سمینار که 31 خرداد ماه در محل تالار اجتماعات مجتمع پزشکی، آموزشی و تحقیقاتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی در نیشابور برگزار شد، گفت: آلودگی با HTLV گسترش جهانی دارد و در حال حاضر برآورد می‌شود که 5  تا 10 میلیون نفر در سراسر جهان به این ویروس آلوده باشند.

به گفته مدیر مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، گزارش مقدماتی نمونه‌های خون از استان خراسان در سال 1370 برای اولین بار ویروس HTLV-I   شناسایی شد.

وی ادامه داد: در سال 1374 با بررسی حدود 15 هزار  نمونه از خون های اهدایی در 21 پایگاه انتقال خون کشور شیوع کلی عفونت HTLV-I ، در کشور  3 در هزار  بود که این میزان در مشهد درحدود 2 دردصد بود.

وی تصریح کرد: بر اساس مطالعات میدانی انجام شده، 3  درصد جمعیت شهرستان نیشابور، 1/2 درصد(2 ممیز یک) جمعیت مشهد، 6/1 ( یک ممیز 6)،جمعیت سبزوار و 2/1 (یک ممیز 2) درصدجمعیت شهرستان تربت حیدریه مبتلا به عفونت HTLV-I می‌باشند.

وی با انتقاد از  برخی از افراد ناآگاه که عفونت HTLV-I را هم خانواده ایدز می‌دانند، تاکید کرد: این عفونت به هیچ عنوانی ارتباطی با ویروس ایدز ندارد و البته این ویروس می تواند منجر به یک نوع از سرطان خون با عنوان سرطان لوسمی بزرگسالان و نوعی و ضعف و فلج عضلانی در انسان گردد.

به گفته هدایتی مقدم، انتقال HTLV از راه خون و فرآورده‌های خونی آلوده، انتقال از راه مادر به کودک در دوره شیردهی و از راه تماس جنسی صورت می‌گیرد.

مدیر مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: احتمال مثبت شدن در مواردی که مدت زمان ذخیره شدن فرآورده کمتر از  7 روز باشد بیشتر است و انتقال ویروس از طریق محصولات خونی که بیش از 14 روز ذخیره شده اند بسیار ناچیز می‌باشد.

وی به انتقال HTLV از راه مادر به کودک اشاره و بیان کرد: انتقال عفونت از مادر به کودک عمدتا از طریق شیردهی طولانی مدت رخ می دهد، به طوری که میزان انتقال در مناطق اندمیک به طور متوسط در حدود 25 درصد است

مدیر مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: خطر انتقال HTLV در کودکانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند کمتر از 5 درصد است که احتمالا در داخل رحم و یا نزدیک به تولد صورت می‌گیرد.

وی به انتقال HTLV از راه تماس جنسی اشاره کرد و گفت: خطر انتقال جنسی عفونت از مردان آلوده به زنان بسیار بیشتر از خطر انتقال آن از زنان آلوده به مردان است که این امر احتمالا به دلیل وجود سلول‌های آلوده به ویروس در مایع منی در مردها و وجود زخم‌های تناسلی در زنان می باشد.

مدیر مرکز عفونت های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه این استان بومی  HTLV-I است بر انجام مشاوره های لازم توسط پزشکان به بیماران ناشی از این عفونت تاکید کرد.

وی خاطرنشان کرد:  پزشکان متخصص شاغل در درمانگاه تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی واقع در خیابان رازی غربی مشهد خدمات تشخیصی و مراقبتی برای افراد مبتلا به HTLV-I  ارائه می‌دهند.

وی گفت: علاقمندان می توانند با مراجعه به پایگاه اطلاع رسانی www.htlv1.com اطلاعات دقیق و صحیح علمی  در خصوص HTLV-I کسب نمایند.

در ادامه، دکتر هوشنگ رفعت پناه، عضو شورای علمی مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: ویروس HIV بعد از 5 تا 10 سال ایجاد علایم می کند ولی ویروس HTLV-1 یک ویروس همزیست است که در 95 درصد مبتلایان به این ویروس منجر به بیماری نمی شود. برای همین گفته می شود که ویروس HIV یک ویورس احمقی است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه نباید ویورس HTLV را ایدز تلقی نمود،  در ادامه تصریح کرد:  برخی از پزشکان به غلط در مشهد و استان خراسان از ویروس HTLV به عنوان شبه ایدز یاد می‌کنند که این مقایسه همانند این است که گرگ و سگ را یکی دانست در صورتی که سگ با انسان انس می‌گیرد ولی گرگ به او حمله می‌‌کند.

وی اظهار کرد: به کار بردن ایدز برای ویروس HTLV-1  کاملا نادرست است چرا که دو ویروس HIV و HTLV-1 رفتارهای متفاوتی از یکدیگر دارند.

اغلب مبتلایان به عفونت HTLV1 در تمام عمر خود بدون علامت باقی می‌مانند

عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی نیشابور با تاکید بر اینکه عفونت این ویروس  برای تمام عمر در فرد وجود دارد، بیان کرد: اغلب مبتلایان به عفونت HTLV1 در تمام عمر خود بدون علامت باقی می مانند و درصد کمی از آنها دچار عوارض ناشی از این ویروس می شوند.

دکتر زهره سالاری، در این  در سمینار    HTLV-I گفت:  ویروس HTLV-1در خانم ها به ویژه بعد از 30  سالگی تا 2 برابر آقایان گزارش شده است.

وی پرهیز از شیردهی در مادران دارای ویروس، کوتاه کردن دوره شیردهی )حداکثر 6 ماه( و نگهداری شیر به صورت فریز شده حداقل به مدت 12 ساعت را از روش های پیشگری این عفونت از مادر به فرزند بر شمرد.

.** درگیری چشمی، سومین پیامد بالینی شایع در HTLV-1  است**

همچنین در این سمینار، دکتر سیمین عباسیان عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: درگیری چشمی به عنوان سومین پیامد بالینی شایع در HTLV-1 بعد از عوارض خونی ونورولوژیک می باشد.

وی عوارض پوستی، بیماری های روماتولوژیک، اختلالت نورولوژیک، اختلالات نقص ایمنی، درگیری ریوی، اختلالات هماتولوژیک از طریق کاهش هموگلوبین و افزایش پلاکتها، بروز عفونت ها نظیر سل را از دیگر پیامدهای عفونت HTLV-1 بر شمرد.

وی اظهار کرد: در مطالعه ای که در مشهد روی عفونت همزمان دو ویروس HIV  و  HTLV-1 انجام شد،

گفتنی است که مرگ و میردر این بیماران بیشتر از عفونت HIV به تنهایی بود، گرچه مطالعات محدودی نشان دادند که عفونت HTLV1 اثری در پیشرفت بیماران HIV مثبت ندارد.

 

 

 


نظر شما :