رئیس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی:

نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری رقم می‌خورد

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۴ کد : ۷۰۸۶۴ تجاری سازی و اقتصاد دانش بنیان
رئیس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: اعتقاد راسخ داریم که نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری است و این امر با همکاری، حسن نیت و سختکوشی میسر می‌گردد. اما این نوآوری در زیست‌بومی مناسب به کمال خود یعنی حضور در بازار رقابت خواهد رسید. 
نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری رقم می‌خورد

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر «حسین امینی‌مشهدی» امروز ۱۳ اردیبهشت‌ماه در اولین رویداد ملی فبین‌فود  اظهار کرد: این رویداد ملی نمادی از اعتماد و اراده جمعی دست‌اندرکاران صنایع غذایی اعم از تولیدکنندگان، فناوران، پژوهشگران، ارکان حاکمیتی و قانون‌گذاران و نهاد‌های واسطه‌ای چون جهاد دانشگاهی است تا افق‌های روشن‌تری را به سوی همکاری و تقویت تولید ملی رقم بزنند.

وی افزود: این اجتماع پیش از آنکه رویدادی فناورانه باشد، حرکتی فرهنگی است که در مسیر همکاری برای افزایش توانمندی و تاب‌آوری و هم‌افزایی ظرفیت‌های صنعت غذا در برابر اقتضائات و التهاب تولید و رقابت در بازار ملی و جهانی صورت می‌گیرد.

رئیس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: ایران و هرآنچه که از این نام مقدس در ذهن و ضمیرمان تداعی می‌شود، محصول کنش‌ها و واکنش‌های هزاران انسان نخبه و فرهنگ‌دوست در طول تاریخ است و امروز ما میراث‌دار این نام شریف هستیم و بایستی با تلاش خود بر اعتبار ملی و جهانی آن بیفزاییم؛ البته این مهم جز در سایه تشریک مساعی، اعتماد، تلاش و تعصب نسبت به این آب و خاک و میراث مادی و معنوی گرانقدر آن صورت نمی‌پذیرد.

امینی‌مشهدی ادامه داد: همچنین اعتقاد راسخ داریم که نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری است و این امر با همکاری، حسن نیت و سختکوشی میسر می‌گردد. اما این نوآوری در زیست‌بومی مناسب به کمال خود یعنی حضور در بازار رقابت خواهد رسید. مکرر گفته شده است که نقش نهاد‌های حاکمیتی اعم از قانون‌گذاری، اجرایی، نظارتی و نظامات مالی در این زیست بوم نقش بسیار پررنگی است. بدیهی است آینده‌نگری مستلزم وضع قوانین آینده‌نگرانه است؛ قوانین و مقررات بعضا دست‌و‌پاگیر یا اجرای ضعیف و ناصحیح قوانین موجود نگاه صنعت‌گران و تولیدکنندگان یا نخبگان ما را دچار دلسردی می‌نماید، هرچند بازیگران عرصه صنعت غذا و جوانان غیرتمند این مرز و بوم حتی در سخت‌ترین شرایط ناامید نشده و با تلاش و اصرار خود موانع را کنار زده و تاکنون توفیقات ملی و جهادی را رقم زده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: این اجتماع که در رویدادی به عنوان فبین‌فود تجلی‌یافته بر آن است تا با همکاری تمام عناصر فعال و بازیگران زیست‌بوم فناوری و نوآوری در همین شرایط موجود با تمامی نقائض و سختی‌های احتمالی حرکت و اقدامی موثر انجام دهد؛ از این رو با شناسایی برخی از مشکلات حوزه صنعت غذا که با حسن ظن اهالی صنعت احصاء شده، آن را به دست جوانان نخبه و توانمند سپرده است و امروز نگاه این رویداد و مخاطبان آن به این جوانان نخبه است تا با استفاده از دانش و مهارت خود گره‌ای از گره‌های صنعت بگشایند و نوید‌گر عینی شعار ما می‌توانیم باشند.

رئیس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: به عنوان عضو کوچکی از نهاد جهاد دانشگاهی که جایگاه خود را نهاد علمی واسط توسعه می‌داند باید بگویم که ما با تمامی ظرفیت‌های خود اعم از نیروی انسانی متخصص و تجهیزات آزمایشگاهی آمادگی داریم تا با به اشتراک گذاشتن منابع خود اهالی صنعت، فناوران و نوآوران را در بهم‌رسانی نیاز‌ها، ایده‌ها و در نهایت حل مسائل صنعت غدا یاری نماییم تا از این طریق بتوانیم به امنیت غذایی پایدار که امروز از عناصر کلیدی نظام حکمرانی است، نائل شویم.

چرا جهاددانشگاهی بستری مناسب برای توسعه فب‌لب‌های تخصصی است؟

معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی گفت: یکی از دلایلی که جهاد دانشگاهی می‌تواند سازمانی برای ایجاد و توسعه فب‌لب‌های (آزمایشگاه‌های ساخت سریع) تخصصی باشد، وجود ساختاری تحت عنوان سازمان تجاری‌سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاد دانشگاهی است که عملا در این ساختار ما به نوآوران و فناوران کمک می‌کنیم تا ایده‌های خود را پرورش دهند.

 دکتر « شادی بلوریان» در اولین رویداد ملی فبین فود که در هتل پردیسان مشهد برگزار شد، با تاکید بر اینکه امنیت غذایی یکی از عوامل تاثیرگذار در امنیت ملی است، اظهار کرد: سه کلیدواژه فب‌لب ( آزمایشگاه ساخت سریع)، نوآوری و غذا تعیین‌کننده رویکرد اصلی ما در این رویداد است.

وی افزود: چهار رکن از جمله فراهمی، دسترسی، مصرف و سلامت، ثبات و پایداری تعیین‌کننده زنجیره امنیت غذایی است. رویکرد دوم ما در این رویداد نوآوری است؛ زیست‌بوم نوآوری کشور ما از بازیگران متعددی از جمله بخش خصوصی، دانشگاه‌ها، موسسات تحقیقاتی و شرکت‌های دانش‌بنیان تشکیل شده است. دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی شروع‌کننده ورود به جریان زیست‌بوم نوآوری هستند و هدف اصلی ما از این رویداد نوآوری به معنای ایجاد زنجیره ثروت‌آفرینی است.

معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی با اشاره به اهمیت ارتباطات بین بازیگران زیست‌بوم نوآوری کشور تصریح کرد: زیست‌بوم را نمی‌توان مهندسی کرد اما حکمرانی زیست‌بوم جهت داشتن خروجی‌های قابل توجه، مهم و کلیدی است. نقش معاونت علمی ریاست جمهوری، حکمرانی زیست‌بوم نوآوری صنایع غذایی کشور است.

بلوریان اضافه کرد: جهت نفوذ نوآوری در صنایع نیازمند برخی زیرساخت‌ها هستیم و فب‌لب‌ها ( آزمایشگاه‌های ساخت سریع) یکی از بستر‌هایی هستند که می‌توانند در افزایش ارتباطات و آسان و ارزان شدن نوآوری برای صنایع ما نقش کلیدی و مهمی داشته باشند.

وی ادامه داد: صنایع در طول سال با چالش‌ها و مشکلات مختلفی مواجه هستند و شاید زمان مناسبی برای پرداختن به نوآوری نداشته باشند، لذا ساختار‌های مشابه فب‌لب‌ها (آزمایشگاه‌های ساخت سریع) می‌تواند نقشی کلیدی در این موضوع داشته باشد.

دبیر رویداد ملی فبین‌فود با بیان اینکه جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی در طول چهار‌دهه فعالیت خود نقش کلیدی و مهمی را در رابطه با توسعه فناوری ایفا کرده است، خاطرنشان کرد: در راستای ایجاد پلتفورم توسعه آزمایشگاه‌های ساخت سریع، جهاد دانشگاهی از جمله سازمان‌هایی است که می‌تواند نقشی کلیدی ایفا کند. مدل نوآوری در نظر گرفته شده مدل نوآوری باز و پارادایم نوآوری ما تدریجی است.

بلوریان اضافه کرد: یکی دیگر از دلایلی که جهاد دانشگاهی می‌تواند سازمانی برای ایجاد و توسعه فب‌لب‌های (آزمایشگاه‌های ساخت سریع) تخصصی باشد، وجود ساختاری تحت عنوان سازمان تجاری‌سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاد دانشگاهی است که عملا در این ساختار ما به نوآوران و فناوران کمک می‌کنیم تا ایده‌های خود را پرورش دهند.

وی بیان کرد: یکی از اهداف اصلی ما در رویداد ملی فبین‌فود، تبیین جایگاه فب‌لب در توسعه نوآوری و افزایش تاب‌آوری صنعت غذا است. همچنین توسعه فب‌لب‌های تخصصی صنایع غذایى، احصاء نیاز‌های فناورانه واحد‌های تولیدی صنایع غذایی، جذب ایده‌های فناورانه و نوآورانه، حمایت از طرح‌های منتخب همراه با تامین زیرساخت‌های آزمایشگاهی و منتورینگ تا نمونه‌سازی و فراهم آوردن شرایط انعقاد قراردادهای سرمایه‌گذاری بین نوآوران و سرمایه‌گذاران از دیگر اهداف این رویداد است.

معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی اظهار کرد: محور‌های اصلی و تخصصی رویداد فبین‌فود مواد اولیه صنعت غذا، فرمولاسیون و فرآیند‌های تولید در صنایع غذایی، ضایعات کشاورزی و صنایع تبدیلی، فرآورده‌های غذایی سنتی و بومی و هوش مصنوعی در صنایع غذایی است.

بلوریان با بیان اینکه تاکنون دو پیش‌رویداد جهت تبیین کاربرد فب‌لب‌ها برگزار شد، افزود: پیش‌رویداد اول با هدف دریافت نیاز‌های صنایع مختلف در دی‌ماه سال گذشته و پیش‌رویداد دوم علاوه بر دریافت نیاز‌های فناورانه با هدف تبیین سیاست‌های حمایتی معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار شد. بخش عمده‌ای از نیاز‌های صنایع غذایی در حوزه مواد اولیه، فرمولاسیون و فرآوری مواد غذایی بود.

وی عنوان کرد: پس از احصاء نیاز‌های صنایع مختلف و فراخوان آن 88 طرح از سوی فناوران و نوآوران دریافت و بخشی از این طرح‌ها منطبق با نیاز صنایع بود. 28 طرح وارد کمیته علمی و داوری شده و از این بین 18 طرح منتخب شد. در این پلتفورم دستیابی به محصول برای ما اهمیت دارد و تمام تلاش ما این است که پژوهش را صرفا برای پژوهش انجام ندهیم و خروجی مشخصی داشته باشیم. در حوزه فب‌لب‌ها (آزمایشگاه‌های ساخت سریع) علاوه بر منتورینگ فنی و تخصصی، ساخت نمونه‌های اولیه و خدمات تخصصی آزمایشگاهی را در دستور کار قرار دادیم.

دبیر رویداد ملی فبین‌فود خاطرنشان کرد: طی سه دهه گذشته پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی تجارب ارزشمندی را در رابطه با توسعه فناوری داشته و سعی کردیم نوآوری را دنبال کنیم.

صنعت ما نیاز به نوآوری و نفوذ فناوری دارد

رئیس مرکز توسعه فناوری‎‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری گفت: صنعت ما نیز مانند هر صنعت دیگری در جهان نیاز به نوآوری و نفوذ فناوری دارد. ما در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تنها مسئول توسعه فناوری نبوده و مسئول اشاعه فناوری نیز هستیم.

 دکتر « شقایق حق‌جوی جوانمرد» امروز ۱۳ اردیبهشت‌ماه در اولین رویداد ملی فبین‌فود که در هتل پردیسان مشهد برگزار شد، با اشاره به اهمیت غذا برای انسان و شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» اظهار کرد: صنعت غذا در ایران یک صنعت شاداب با گردش مالی بزرگ بوده و ظرفیت ایجاد ثروت و اشتغال بالایی پس از صنعت پتروشیمی دارد؛ یعنی صنعت غذا دومین صنعت بزرگ ایران است.

وی افزود: در چهل سالی که از انقلاب گذشته است، دانشگاه‌های کشور رشد کرده و تعداد قابل توجهی فارغ‌التحصیل از دانشگاه داریم و این افراد باید در همین صنایع مشغول به کار شوند. صنایع با سختی مواد اولیه را فراهم کرده و سعی در چرخاندن چرخ خود دارند؛ صنایع نیازهای زیادی دارند و به سختی اداره می‌شوند.

رئیس مرکز توسعه فناوری‎‌های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تصریح کرد: جایی که به سختی اداره می‌شود، به همان میزان نوآوری در آن سخت می‌شود. صنعت ما نیز مانند هر صنعت دیگری در جهان نیاز به نوآوری و نفوذ فناوری دارد. ما در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تنها مسئول توسعه فناوری نبوده و مسئول اشاعه فناوری نیز هستیم.

حق‌جوی جوانمرد با بیان اینکه رویداد فبین‌فود طراحی شده تا به دو مسئله رسیدگی کند، ادامه داد: یکی از این مسائل سختی و گران بودن تحقیق و توسعه است؛ برای صنعتی که به زور اجزای زنجیره ارزش خود را با یکدیگر هماهنگ می‌کند، سخت است که به نوآوری فکر کند. لذا ما به برخی نهاد‌های بینابینی احتیاج داریم تا در آن ساخت سریع و ارزان اتفاق بیفتد که این نهاد‌ها فب‌لب (آزمایشگاه ساخت سریع) هستند.

وی در خصوص نام رویداد فبین‌فود گفت: این نام از فب‌لب (آزمایشگاه ساخت سریع)، نوآوری (innovation) و غذا (food) گرفته شده و دلیل انگلیسی بودن آن این است که چشم‌انداز ما برای این رویداد بین‌المللی شدن آن است.

در بخش دیگری از این مراسم قراردادهای همکاری میان برخی از صاحبان صنایع با پژوهشگران و اساتید دانشگاه امضا شد.


نظر شما :