مدیر مراکز خدمات تشخیص طبی  و آسیب شناسی جهاددانشگاهی خراسان رضوی:

اختلالات چربی خون جزء شایع‌ترین اختلالات تغذیه‌ای است

۰۱ بهمن ۱۴۰۲ | ۱۲:۰۰ کد : ۶۷۷۷۲ پژوهش و فناوری
مدیر مراکز خدمات تشخیص طبی  و آسیب شناسی جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت:  اختلالات چربی خون جزو شایع ترین اختلالات تغذیه‌ای به شمار می آیند که به اشکال مختلف مثل بالا بودن کلسترول خون، بالابودن تری گلیسرید و بالا بودن LDL (کلسترول بد) یا پایین بودن HDL (کلسترول خوب) قابل بررسی است.
اختلالات چربی خون جزء شایع‌ترین اختلالات تغذیه‌ای است

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر محمد قدسی با بیان این مطلب افزود: افزایش چربی خون همراه با بیماری‌هایی مانند کم کاری تیروئید، بعضی از بیماری‌های کبدی و کلیوی، بیماری دیابت، نارسایی مزمن کلیه، چاقی، بعضی از عفونت‌ها، اعتیاد به الکل دیده می‌شود. 

به گفته وی، افزایش چربی خون ممکن است علامت بیماری دیگری نبوده و بیمار به صورت اولیه دچار آن شود که برای تشخیص بالا بودن چربی خون، باید آزمایش خون انجام شود.

وی در خصوص انواع اصلی چربی‌های موجود در خون، بیان کرد: چربی‌های اصلی شامل کلسترول و تری‌گلیسیرید است که وجود آن در حد طبیعی برای بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن ضروری است. همچنین وجود کلسترول برای تولید صفرا که مسئول هضم چربی است و در تولید بسیاری از هورمون‌ها، نقش دارد.

وی ادامه داد: کلسترول در ساخت هورمون‌ها، دیواره سلول‌ها و برخی ویتامین‌ها نقش دارد اما اگر مقدار آن از حد طبیعی (بیشتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر) شود به آن هیپرکلسترومی می‌گویند که سبب آسیب‌های جبران ناپذیری می‌شود و با افزایش کلسترول خون، چربی در سطح عروق رسوب می‌کند.

وی افزود: کلسترول انواع مختلف دارد. کلسترول LDL که به کلسترول بد معروف است و در فرآیند سخت و تنگ شدن جدار رگ‌ها موثر است. کلسترول HDL که به کلسترول خوب معروف است و مانع رسوب کلسترول در دیواره رگ شده و کلسترول را از سیستم گردش خون به کبد می‌برد تا از بدن دفع شود.

مدیر مراکز خدمات تشخیص طبی و آسیب شناسی جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: تری‌گلیسیرید شکل دیگر از چربی موجود در خون است که در سلول‌های چربی ذخیره شده و در زمان نیاز بدن به انرژی، صرف تامین نیازهای بدن می شود اما بالارفتن آن، خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. به افزایش تری گلیسرید در خون هیپرتری گلیسرید می گویند.

قدسی اظهار کرد: معمولا چربی خون بالا علامتی ندارد مگر در مواردی که بسیار بیشتر از حد طبیعی باشد که با علایمی از جمله سرگیجه، حلقه سفید دور سیاهی چشم، رسوبات زردرنگ روی پلک، التهاب پانکراس یا لوزالمعده مشخص می‌شود. از این رو تنها راه به موقع آن اندازه گیری سطح چربی های خون از طریق آزمایش خون است.

وی عنوان کرد: مدیریت وزن، تحرک جسمانی، عدم مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی صحیح و درمان بیماری‌هایی که در افزایش چربی خون موثرند می تواند در پیشگیری و کنترل این بیماری نقش داشته باشد..


نظر شما :