کتاب «به نژادی و به زراعی گندم، امنیت غذایی در عصر تغییر اقلیم» منتشر شد

۰۷ دی ۱۴۰۲ | ۱۰:۰۱ کد : ۶۶۸۳۱ فرهنگی
توسط انتشارات جهاددانشگاهی خراسان رضوی کتاب «به نژادی و به زراعی گندم، امنیت غذایی در عصر تغییر اقلیم» به چاپ رسید.
کتاب «به نژادی و به زراعی گندم، امنیت غذایی در عصر تغییر اقلیم» منتشر شد

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، این کتاب توسط متیورینولدز و هانس-یوآخیم براون تالیف و دکتر محمد کافی، دکتر زهرا کیامرثی و مهندس عاطفه میرزائیان آن را ترجمه شده است.

در پیشگفتار کتاب «به نژادی و به زراعی گندم، امنیت غذایی در عصر تغییر اقلیم»  که در 623 صفحه و 32 فصل به چاپ رسیده، آمده است که؛ گندم اگر برای دیگر مردم دنیا یک گیاه زراعی و ماده اولیه نان است و بیش از 20 درصد کالری و پروتئین جیره غذایی انسان‌ها را تشکیل می‌دهد، برای ایرانیان نه تنها مهمترین ماده غذایی است بلکه مایه برکت سفره و مقدس است.

گندم گیاهی است که نقش ایرانیان در اهلی کردن آن بسیار محتمل است و نه تنها سابقه طولانی استفاده ایرانیان از نان یکی از مهمترین مستندات است، بلکه در بقایای آثار باستانی و غارهای غرب ایران به وفور، یافت شده و هنوز هم اجداد اهلی و وحشی آن در غرب ایران رشد می‌کنند.

این گیاه زراعی در کشور بیشترین سطح زیرکشت آبی و دیم را داراست و بیش از 25 درصد کل سطح زیرکشت آبی و بیش از 50 درصد سطح زیرکشت دیم کشور به زراعت گندم اختصاص یافته است و هنوز هم در اکثر نقاط کشور نان قوت اصلی مردم محسوب می‌شود.

آنچه امروزه برای کل جهان و به ویژه ایران مهم است این است که با  وجود تمام مشکلات موجود اعم از تغییر اقلیم،کاهش منابع تولید به ویژه آب و بروز تنش‌های زنده و غیرزنده، امنیت غذایی مردم تضمین شود و جمعیت بیش از 5/9 میلیارد نفری جهان در سال 2050 غذای کافی و باکیفیت در دسترس داشته باشد.

برای رسیدن به چنین شرایطی، تولید گیاهانی مانند می‌باید بیش از 60 درصد در مقیاس جهانی افزایش یابد و طبیعی است که در کشور ما اکنون واردکننده گندم محسوب می‌شود، برای افزایش تولید این محصول نیاز به تلاش مضاعف می‌باشد، به ویژه اینکه مشاجرات جهانی اخیر و جنگ‌های جاری و احتمالی آینده، گندم را به یک محصول استراتژیک تبدیل کرده است.

نکته مهم در افزایش تولید محصولات زراعی از جمله گندم این است که به دلیل محدودیت آب و زمین مرغوب، افزایش سطح زیرکشت تقریبا غیرممکن است و تمام افزایش تولید باید از طریق افزایش عملکرد در واحد سطح انجام شود؛ برای رسیدن به چنین هدفی نیاز به استفاده از روزآمدترین فناوری‌های در دسترس بشر می‌باشد.

علاقمندان به مطالعه، می‌توانند برای خرید کتاب به نشانی انتشارات جهاددانشگاهی خراسان رضوی مراجعه نمایند.


نظر شما :