درنشست خبری سیزدهمین همایش ملی علمی-فرهنگی خلیج فارس مطرح شد:

خلیج فارس عامل هویت بخش و وحدت ایرانی ها/ استفاده از ظرفیت‌های علمی و هنری هنری برای اثبات نام خلیج فارس

۰۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ | ۱۸:۳۲ کد : ۶۶۱۳ فرهنگی تاپ خبر
نشست خبری سیزدهمین همایش ملی علمی-فرهنگی خلیج فارس صبح امروز ۸ اردیبهشت ماه در آستانه برگزاری سیزدهمین همایش ملی علمی-فرهنگی خلیج فارس و به مناسبت روز ملی خلیج فارس برگزار شد.
خلیج فارس عامل هویت بخش و وحدت ایرانی ها/ استفاده از ظرفیت‌های علمی و هنری  هنری برای اثبات نام خلیج فارس

به گزارش روابط عمومی مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران(istta)، در آستانه برگزاری سیزدهمین همایش ملی علمی-فرهنگی خلیج فارس و به مناسبت روز ملی خلیج فارس نشست خبری همایش با حضور دکتر علیزاده معاون فرهنگی جهاددانشگاهی و دبیر همایش، یعقوب زاده رییس مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران و مسوول همایش، ابولقاسم رییسی مدیر کل روابط عمومی جهاددانشگاهی و اصحاب رسانه خبری برگزار شد.

 

استفاده از ظرفیت هنری برای اثبات نام خلیج فارس

در این نشست دکتر علیزاده معاون فرهنگی جهاددانشگاهی و دبیر همایش- درخصوص فعالیت های فرهنگی جهاددانشگاهی گزارش مختصری ارائه داد و گفت: اگر بگوییم اساس فعالیت هایی که در جهاددانشگاهی از ابتدا شروع شده بود فعالیتهای فرهنگی بوده سخن گزافی نیست. یکی از ویژگی های این سازمان و مراکز زیرمجموعه آن انجام فعالیتهای فرهنگی مبتنی بر نیاز و فعالیت مطالعاتی، پژوهش محوری  و به نوعی فعالیت بین بخشی بوده است.

وی افزود: در سازمان انتشارات بحث کتاب سال دانشجویی، دفاع سه دقیقه ای و پایان نامه دانشجویی و در سازمان دانشجویان بحث مناظره را داریم و در مرکز امام و انقلاب اسلامی برنامه طریق جاوید را داریم که همگی برنامه هایی مبتنی بر مطالعه هستند و شاید وجه متمایز فعالیت های جهاددانشگاهی در حوزه فرهنگی و سایر مراکز این باشد که با توجه به ابزاری که در حوزه نیاز سنجی وجود دارد خیلی زودتر از سازمان های فرهنگی دیگر به مباحث فرهنگی مورد نیاز دسترسی پیدا می کند و در این حوزه ما یکی از حوزه های پیشتاز هستیم و با دامنه  فعالیتهایی که در کشور داریم توانسته ایم اقدامات خوبی را انجام دهیم.

دبیر همایش مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران را یکی دیگر از مراکز فرهنگی جهاددانشگاهی عنوان کرد و گفت: این مرکز به مباحث فرهنگی در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی براساس دانش افزایی و پژوهش در حوزه علم گردشگری می پردازد و به نوعی یک آژانس گردشگری نیست.

وی افزود:موضوع خلیج فارس موضوعی بوده است که سابقه برگزاری دوازده دوره آن در مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان بوده است و یکی از مواردی که نشان می دهد در این موضوع مبتنی بر مطالعه کار شده است و جدی و دغدغه مند بر روی آن فعالیت می کنیم تداوم این برنامه است که با توجه به تغییرات مختلف فرهنگی، این برنامه بصورت مستمر و پیگیر هر ساله برگزار می شود.

علیزاده بیان کرد: اهمیت خلیج فارس چه پیش از اسلام که یکی از مراکز تبادل فرهنگی و اقتصادی بوده و چه پس از اسلام که تمدن اسلامی در آن جریان داشته و این موضوع تا زمانی که استعمار وارد آنجا نشده بود خیلی پررنگتر بوده، واضح و مبرهن است؛ ما به خلیج فارس نباید صرفا به عنوان یک فضای محیط زیستی و جغرافیایی نگاه کنیم.

وی در ادامه این موضوع گفت شورای سیاستگزاری همایش که متشکل از افراد متخصص و صاحبنظر می باشند برگزاری این همایش را برای بررسی عالمانه و دقیق هر سال توسط مرکز گردشگری برگزار می شود.

دبیر همایش افزود: یکی از مباحثی که درخصوص نام جعلی خلیج عربی مطرح است، حساس کردن دانشمندان و فرهیختگان کشور به این موضوع است که این امر نیاز به کار مطالعاتی و پیشینی و به ویژه استفاده از منابع دست اولی که مورد اتفاق نظر جامعه علمی جهان است می باشد و تمامی اهداف این همایش بر همین مبنا، یعنی رجوع به اسناد بالادستی و حتی اسناد عربی ای که در حوزه خلیج فارس از ابتدا فارس بوده است، می باشد.

مساله تحریف نام خلیج فارس به خلیج عربی تنها تغییر یک عنوان نیست بلکه اهداف دیگری در پشت این تغییر نام نهفته است که اگر ما کوتاه بیاییم و روی این مساله حساسیت نشان ندهیم قطعا با گامهای گستاخانه تر دیگری مواجه خواهیم شد و به این موضوع بسنده نخواهند کرد و صرفا برگزاری همایش تنها کار موثر برای مقابله با این امر نیست؛ ما نباید به خلیج فارس به عنوان یک رویداد و روز مشخص در تقویم ایرانی نگاه کنیم، بلکه باید برنامه های خاصی در حوزه های مختلف زیست محیطی، صنایع فرهنگی، گردشگری، اقتصادی و .... در طول سال اجرا کرد که بتوان اهمیت آن را به دنیا نشان داد.

دکتر علیزاده همچنین از حضور ورزشکاران ایرانی در تیم‌های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ابراز نگرانی کرد  و گفت: برای مثال وقتی ورزشکاران ایران برای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بازی می کنند و عنوان مسابقات برمبنای نام خلیج و خلیج عربی می باشد و به نوعی شرکت در تیم ها و مسابقات این کشورها، مهر تاییدی بر به رسمیت شناختن این عنوان می باشد که باید با تعریف سازو کاری موجه مانع این امر شد.

وی ادامه داد: پیش بینی ما این است در سال 2022 مسابقات جام جهانی فوتبال در قطر برگزار خواهد شد و ممکن هست آنها بخواهند فعالیتهایی را در جهت تغییر دادن این نام انجام دهند و مانباید نسبت به این حوزه منفعل باشیم و باید از تمامی ظرفیتهای بین المللی جهان و حقوقی استفاده شود و سازمانهایی که در این حوزه کار می کنند بتوانند یک اتفاق مهم را رقم بزنند و صرف یک اتفاق پژوهشی نمی تواند ما را به آن اهداف برساند .

یکی دیگر از فعالیتهایی که در این همایش ما انجام می دهیم تولید محتوای علمی است که برگزیده مقالات و متون علمی را تا زمان اختتامیه همایش چاپ کرده و به صورت مجلد درآورده ایم و در این دوره نیز این مهم انجام خواهد شد .

گام بعدی نیز این است که این مقالات ترجمه شود و در مجلات و سمینارهای بین المللی ارائه شود و از این دیپلماسی فرهنگی در این حوزه و در اثبات حقانیت ما استفاده شود.

دکتر علیزاده در خصوص پیشبرد دیپلماسی فرهنگی در این همایش اظهار داشت: متاسفانه در این سالها بسیاری از مفاخر ما را دزدیده اند؛ بسیاری از اسناد و داشته های فرهنگی و تمدنی ما را ربوده اند و ما از آن غافل بودیم. ما وقتی از خلیج فارس می گوییم باید آن را از لحاظ فرهنگی تقویت کنیم و در فضای نرم و رسانه ای گسترش دهیم. درمورد خلیج فارس رسالتی داریم که باید این رسالت را به عنوان میراث فرهنگی خود نگه داریم و استمرار این همایش در جهاددانشگاهی به صورت مستمر دلیل بر اهمیت آن دارد و ما آمادگی خود را جهت کمک به سازمانهایی که در این زمینه فعالیت دارند اعلام می داریم. ما دلایل و مستندات قوی ای داریم که اصالت و هویت خلیج فارس را نشان می دهد اما باید در این زمینه صدا و سیما، موسیقی، صنایع فرهنگی و ... به کمک ما بیایند. فعالیت های ما در حوزه خلیج فارس نباید به صورت مقطعی و گذرا باشد.

وی همچنین در خصوص رسانه ای شدن مقالات چاپ شده در این حوزه اظهار کرد: ما حتی می توانیم این همایش مناظره برگزار کنیم و از حضور خود نویسندگان مقالات استفاده کنیم و بیایند علم و داده های خود را در رسانه عنوان کنند. متاسفانه یکی از موضوعاتی که هم اکنون برسر آن بحث است بستن تنگه هرمز می باشد که می تواند بر سر این موضوع بحث علمی داشت و از آن دفاع کرد.

 

مدیرکل روابط عمومی جهاددانشگاهی تاکید کرد:

لزوم بهره برداری از محتوای پژوهشی همایش در تحلیل های رسانه ای این حوزه

ابوالقاسم رییسی مدیرکل روابط عمومی جهاددانشگاهی نیز در این نشست خاطرنشان کرد: شرایط کنونی خاص این منطقه و همراهی برخی از کشورهای عربی با دشمن قدیمی ایران اسلامی(آمریکا) همچنین جریان سازی رسانه های استکبار در موضوعات مختلف به عنوان بخشی از نظام تقابل با ایران و چشم داشت همیشگی به تمامیت ارضی این مرز و بوم ضرورت هوشیاری و فعالیت رسانه ای در تبیین ابعاد مختلف خلیج فارس، فرصت ها، تهدیدها را دو چندان کرده است.

وی در ادامه با اشاره به بعد علمی این همایش افزود: نگاه کاملا علمی پژوهشی به مسئله خلیج فارس این همایش را از دیگر برنامه های تبلیغی و ترویجی در این موضوع متمایز کرده است که این از ابداعات جهاددانشگاهی بوده و الحمدالله همایش 12 دوره موفق را پشت سر گذاشته است.

مدیرکل روابط عمومی جهاددانشگاهی در ادامه بر لزوم استفاده از محتوای پژوهشی همایش در تحلیل های رسانه ای در این حوزه توسط رسانه ها را تاکید کرد.

 

نام خلیج فارس عامل هویت بخش و وحدت ایرانی ها

رحیم یعقوب زاده رییس مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران و رییس همایش نیز در پایان با ارایه گزارشی از عملکرد دبیرخانه همایش گفت: همایش ملی خلیج فارس از سال 1384 کار خود را آغاز کرد و مبنای برگزاری آن براساس نام جعلی ای که در برخی از رسانه ها به ویژه در کشورهای عربی منطقه مطرح شده بوده است.

وی با بیان اینکه نام خلیج فارس به یک نام هویت بخش و عامل وحدت ایرانی ها تبدیل شده است بیان کرد: هرکس به نوبه خود موظف است نام و ظرفیتهای این منطقه را بشناسد و به جهانیان بشناساند.

رییس همایش بیان کرد: نام خلیج فارس برای ایران مسجل و مستند است اما همایش خلیج فارس خصوصا از دوره های نهم به بعد توانست توجه جامعه  علمی و نخبگان دانشگاهی  را به خود جلب کند و توانسته است با یافته های علمی خویش توانایی ها و ظرفیت های مهم خلیج فارس را به جهانیان معرفی کند.

یعقوب زاده افزود: در طول این سالها 4100 مقاله به دبیرخانه رسیده است که بخشی از مقالات برگزیده در کتاب مجموعه مقالات منتشر شده است؛ علاوه بر آن هر سال یک محور ویژه برای همایش تعریف شده است که برای نمونه در دوره دوازدهم که در بوشهر با حضور میهمانان خارجی برگزار شد با رویکرد "خلیج فارس و تعاملات بین المللی "  برگزار شد و اما امسال محور اصلی همایش "ایده های نو به منظور شناساندن ظرفیتهای گردشگری خلیج فارس" می باشد و همه ساله ابعاد زیست محیطی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، ورزشی و ...در دستور کار این همایش قرار گرفته است و در کنار آن برگزاری نمایشگاه عکس و کتاب و مستندات خلیج فارس و سخنرانی های علمی بود.

وی در پایان هدف از برگزاری این همایش را شناساندن فرهنگ عامه منطقه خلیج فارس به جهانیان و همچنین ایجاد دغدغه برای اهل علم و دانش عنوان کرد  که در این زمینه سعی می کنیم در قالب برنامه هایی از حضور شخصیت های علمی برجسته استفاده کنیم و امیدواریم بتوانیم با استمرار در برگزاری این همایش چراغ آن را همیشه روشن نگه داریم و رسالت خود را در حوزه علمی و ترویجی به خوبی انجام دهیم.

یعقوب زاده نیز در خصوص پیشبرد دیپلماسی فرهنگی اظهار داشت: در طول این سالها یافته های علمی همایش که به صورت کتاب مجموعه مقالات منتشر می شود، پس از پیایان همایش برای برخی نمایندگان و کمیسیون های مجلس، اساتید، مدیران و حتی مدیران استان ها و شهرهای سواحل خلیج فارس فرستاده می شود و گزارش های راهبردی همایش نیز مجددا برایشان ارسال می گردد.

همچنین مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران در سایت هفت زبانه خود بخشی از نتایج همایش خلیج فارس را به زبان های مختلف نمایه کرده است و درنظر داریم این گزارش و مقالات را نیز به صورت کتاب و گزارش به زبانهای زنده دنیا ترجمه نماییم.

 


نظر شما :