جشنواره ابن حسام برگزیدگان خود را شناخت/ برگزاری جشنواره از توس تا خوسف توسط جهاددانشگاهی خراسان جنوبی

۲۸ آبان ۱۴۰۲ | ۱۲:۵۴ کد : ۶۴۹۹۲ فرهنگی تاپ خبر
همزمان با هفته فرهنگی خوسف جشنواره منطقه ای علمی، فرهنگی، هنری و ادبی «ابن حسام»در جهاددانشگاهی واحد خراسان جنوبی برگزار شد که در پایان برگزیدگان آن در چهار بخش آزاد شعری، شعر دانشجویی، بخش جنبی شعر و بخش هنری معرفی شدند.
جشنواره ابن حسام برگزیدگان خود را شناخت/ برگزاری جشنواره از توس تا خوسف توسط جهاددانشگاهی خراسان جنوبی

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد خراسان جنوبی، دکتر علیرضا کلانتر مهرجردی معاون فرهنگی جهاددانشگاهی؛ امروز یک‌شنبه (۲۸ آبان ماه) در جشنواره منطقه ای  علمی،  فرهنگی،  هنری و ادبی ابن حسام که همزمان با هفته فرهنگی خوسف در حال برگزاری است، اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب توجه و تاکید بر اقدامات فرهنگی دستگاه ها و برون داد جمعی نهادها و اثربخشی فعالیت های فرهنگی است.

وی با بیان اینکه برگزاری جشنواره ابن حسام خوسفی طلیعه ای فرخنده و مبارک است، گفت: امروز عرصه، میدان حق و باطل، استکبار و ایمان است.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه یکی از سیاست های این ‌نهاد، معرفی مفاخر و مشاهیر است، عنوان کرد: ابن حسام حافظ عمیق، وفادار به آئین و ذخیره فرهنگی ایران زمین است و نیاز است همه دستگاه های متولی به دور از نگاه بخشی به معرفی این سرمایه عظیم جامعه شیعه و اسلامی بپردازند.

وی به فاصله ۵۰۰ ساله این نسل با ابن حسام اشاره کرد و گفت: با جهان بینی از لایه های اشعار او می توان بهره جست و اندیشه اسلامی را با جریان نو رسته او بسط داد، برای راه اندازی بنیاد علمی ابن حسام باید همه دستگاه های فرهنگی، به این مهم بپردازند.

کلانتر مهرجردی با بیان اینکه معرفی ابن حسام حلقه های مهمی در سامان جمعی امروز و وضعیت فرهنگی ما است، گفت: بازآفرینی اسلامیت و ایرانیت دو طیف جدا از هم نیستند، بلکه یک حقیقت کامل هستند.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی افزود: کشور اگر رو به سوی پیشرفت دارد باید از کاربست هنر و رسانه به افق و سامان جمعی کمک بگیرد، قطعا در این راه ابن حسام و کسانی چون او می توانند حلقه های مهمی در سامان جمعی جامعه امروزی باشند.

ارسال ۳۲۲ اثر به جشنواره ابن‌حسام خوسفی

در ادامه دکتر سید محمدحسین سیدکاشی، رییس جهاددانشگاهی واحد خراسان جنوبی هم در این مراسم گفت: تعداد ۳۲۲ اثر در زمینه‌های مختلف به جشنواره ابن‌حسام خوسفی ارسال شد که از نفرات برتر هر بخش، امروز تجلیل می‌شوند.

وی افزود: جهاددانشگاهی استان چهارمین جشنواره علمی، فرهنگی، ادبی و هنری ابن‌حسام خوسفی را با مشارکت فرمانداری خوسف، دانشگاه‌ها، میراث فرهنگی و نهاد کتابخانه‌های عمومی برگزار کرده است.

رییس جهاددانشگاهی واحد خراسان جنوبی بیان کرد: هدف از برگزاری این جشنواره شناسایی و کشف استعدادهای ادبی، هنری و فرهنگی، ایجاد فضای مناسب برای تعامل و ارتقای اشعار شاعران، ایجاد حس دوستی و الفت بین شاعران و معرفی شخصیت ابن حسام به فرهنگ‌دوستان است.

دکتر سیدکاشی تصریح کرد: جشنواره ابن حسام قابلیت تبدیل شدن به یک ظرفیت ملی را دارد و می‌توان با تلاش‌های بیشتر ابن‌حسام را به عنوان یک برند فرهنگی ملی معرفی کرد.

وی با بیان اینکه از ۸ نفر برگزیده و ۷ نفر شایسته تقدیر در این جشنواره تقدیر می‌شود، یادآور شد: سال آینده شاهد برگزاری جشنواره از توس تا خوسف خواهیم بود.

امام جمعه خوسف حجت الاسلام ابراهیم اسماعیلی در این جشنواره گفت: در شورای فرهنگ عمومی شهرستان مقرر شد یک روز فرهنگی را برای شهرستان خوسف مشخص شود.

امام جمعه خوسف افزود: برترین ها و بهترین ها در هر گوشه از خوسف جای دارد اما انتخاب هر کدام از مفاخر به عنوان محور برنامه سخت بود. در نهایت مقرر شد روز وفات ابن حسام شاعر  برجسته آئینی، محور برنامه های فرهنگی این هفته قرار گیرد.

وی گفت: اگر لایه های فرهنگی خوسف برررسی شود در طبقات اصلی و محور  آن، همه مفاخر ما دیده می شود، لایه هایی که ابن حسام و باورهای راستینش را شامل می شود، طبقه بعدی ارزش های مبنایی است و اینکه مردم چگونه در کنار آرامگاه حضور می یابند همه مبناهایی است.

وی با بیان اینکه جشن ها و عزادرای های خوسف همه مبنا دارند افزود: برای معرفی مفاخر  این شهرستان، باید کتاب های چند جلدی تهیه شود.
به گفته وی  در هفته فرهنگی تصمیم برای معرفی داشته های فرهنگی خوسف را گرفتیم.

امام جمعه خوسف افزود: در انجام کارهای فرهنگی به حد مطلوب نرسیدیم اما قدم هایی برداشته شده تا نواقص رفع شود، بنابراین از  پیشنهادها برای معرفی فرهنگ‌ها،  آداب و رسوم و معرفی مفاخر خوسف استقبال می‌شود.

حجت الاسلام اسماعیلی گفت: رشد دکتر شکوهی ها در بستر معرفت ها بوده است و این افراد باید معرفی شوند، خوسف شهرستان زبان و ادبیات فارسی است و باید به این عنصر و استعدادها توجه شود.

وی تاکید کرد: هویت ایرانی و زبان فارسی از مولفه های فارسی و ایران است که در خوسف موج می زند، شایسته است در کنار معرفی بزرگان و مفاخری همچون راشد محصل،  خاندان عبادی، ابن حسام ها و ناقوس ها و  بزرگان روستای هردنگ، فرزندان ابن حسام و بزرگان ماژان نیز  معرفی شوند.

آنچه که باعث حرکت و توسعه می شود، هویت، باورها و میراث فرهنگی یک ملت است

علی حسینی، فرماندار خوسف نیز در این جشنواره اظهار کرد: ابن حسام شاعری بزرگ و عابد از دیار شهرستان خوسف است که مناعت طب

ع، اخلاق و سرودن اشعار آئینی در منقبت اهل بیت(ع) او را نسبت به دیگر شاعران کشور برجسته کرده است.

فرماندار خوسف با بیان اینکه این شهرستان سرزمین دلدادگی به صاحبان شفاعت و کرامت است که شعور و شکوهش را در محرم و عاشورا با بیل های آویخته و آمیخته می بینیم، گفت: هفته فرهنگی خوسف فرصتی است تا جان دوباره به هویت و باورهای مردم بدهیم.

وی از خوسف به عنوان سرزمین وابستگی به ائمه اطهار(ع) و فرهیختگانی همچون خاندان عبادی، راشد محصل ها، ابن حسام ها و ناقوس ها یاد کرد و گفت: خوسف سرزمین خاک های زرخیر، پنبه مله، و گل نرگس است که باید ظرفیت های آن هرچه بیشتر معرفی شود. 

حسینی افزود: آنچه که باعث حرکت و توسعه می شود، هویت، باورها و میراث فرهنگی یک ملت است و در هفته فرهنگی خوسف؛ میراث فرهنگی اصل و اساس برای حرکت به جلو است.

فرماندار خوسف با اشاره به ظرفیت های معدنی و کشاورزی خوسف گفت: این شهرستان سرزمین سرزندگی، حرکت و برکت است، سنگی که با هنر گوهر شده و گل نرگسی که هر سال با امیدی بی نهایت کاشته می‌شود.

ابن‌حسام؛ شاعری همدوش حافظ

علیرضا قزوه، شاعر برجسته کشور اظهار کرد: ابن حسام در قدرت کلمات شعری خود شانه به شانه حافظ حرکت کرده است.  

وی اظهار کرد: شهرت ابن حسام خوسف مربوط به کتاب "خاوران نامه" او است که بیشتر تعابیر این شاعر اخلاق مدار و دیندار؛ در وصف ارادت به علی ابن ابی طالب (ع) و فرزندانش است.  

وی با اشاره به بخشی از آثار ابن حسام خوسفی گفت: در خصوص ظرفیت های نمایشی و اقتباسی خاوران نامه کمتر کار شده است.

این شاعر برجسته اظهار کرد: ابن حسام در قدرت کلمات شعری خود شانه به شانه حافظ حرکت کرده است.  

قزوه یادآور شد:  اشعار ابن حسام انسان را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا معرفی ابن حسام کارهای نمایشی و از جنس رسانه نیاز دارد.

سید محمد رضا طالبی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی هم در این مراسم گفت: خوسف دارای مردمی دیندار، ولایت مدار، با اصالت و انقلابی است که باید فرهنگ آنها بسط داده شود.   

وی با اشاره به برگزاری جشنواره هفته فرهنگی خوسف، هفته کتابخوانی و جشنواره منطقه ای علمی، فرهنگی، هنری و ادبی ابن حسام گفت: در خراسان جنوبی در مقایسه با سایر استان ها کار تیمی به نحو احسن انجام می‌شود.

طالبی با بیان اینکه هفته فرهنگی خوسف با برنامه های متنوع، خوب و با کیفیت و پربار برگزار شد، افزود: برنامه های هفته فرهنگی خوسف نشان از فرهنگ قوی این شهرستان داشت که به درستی اجرا شد و نشان دهنده همسو، همدل و همگرا بودن دستگاه های متولی است.

وی با اشاره به جشنواره ابن حسام خوسف و جایگاه رفیع این شاعر عارف مسلک و برجسته، گفت: ابن حسام فردی ولایت مدار است که در باب رشادت های امام علی علیه السلام و اهل بیت علیهم السلام شعرسرایی کرده که نشان از ارادت ویژه شاعر به اهل بیت علیهم السلام.
 
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی گفت: بالغ بر ۱۰ هزار شعر از ابن حسام در موزه بریتانیا و آستان قدس نگهداری می شود که بیشتر اشعار در مدح پبامبر اسلام (ص) و حضرت علی علیه السلام سروده شده است.  

وی گفت: در قرن هشتم و نهم بسیاری شاعران،  شاعران درباری شدند ولی ابن حسام در خوسف ماند و به کار کشاورزی و دامداری مشغول و کسب روزی حلال مشغول شد که از خصایص بزرگ این شاعر بود.  

در پایان این جشنوراه نیز اسامی برندگان و بیانیه هیات داوران چهارمین جشنواره علمی، فرهنگی، هنری و ادبی ابن حسام قرائت شد که به شرح زیر است: با تاییدات خداوند متعال، در پی انتشار فراخوان عمومی برای ارسال آثار به "چهارمین جشنواره منطقه ای علمی، فرهنگی، هنری و ادبی ابن حسام" بیش از ۷۰ هنرمند از گستره ای به وسعت ایران اسلامی اثر یا آثار خود را در قالب شعر، پژوهش و سایر آثار هنری به دبیرخانه جشنواره فرستادند.

 ضمن تقدیر و تقدیم مراتب امتنان به حضور همه این هنرمندان، حسب تصمیم کمیته علمی جشنواره ،شش نفر از صاحب نظران برگزیده شدند و آثار برای ارزشیابی در اختیار آنان قرار گرفت و پس از دریافت ارزشیابی‌ها، موضوع انتخاب آثار برتر در کمیته ای متشکل از امضا کنندگان این بیانیه مطرح شد و پس از تبادل نظر لازم و جمع‌بندی ارزشیابی‌های انجام شده، هنرمندان صاحب آثار برتر در چهار بخش به شرح ذیل معرفی شدند:

1.   بخش آزاد شعری:

•  رتبه اول آقای محمد زارعی از شهرستان دلیجان استان مرکزی

•  رتبه دوم آقای مصطفی توفیقی از مشهد استان خراسان رضوی

•  رتبه سوم آقای سید عباس محسن‌زاده از بشرویه استان خراسان جنوبی

2.  بخش شعر دانشجویی:

•  رتبه اول سرکار خانم عاطفه جوشقانیان ازشهرستان قم استان قم

•  رتبه دوم آقای میثم داوودی ازشهرستان قم استان قم

•  رتبه سوم سرکار خانم فاطمه سلیمان پور ازشهرستان قم استان قم

3. در بخش جنبی شعر :

•  جناب آقای قاسم بای از شهرستان رامیان استان گلستان در بخش محیط زیست حائز رتبه برتر

4.  بخش هنری

•  در بخش هنری جشنواره طبق نظر داوران این بخش آقای لطف ا... قائمی به عنوان برگزیده معرفی می گردد.

علاوه بر این هیئت داوران آثار هنرمندان زیر را شایسته تقدیر شناخت:

•  سرکار خانم پرستو رضایی از استان تهران

•  سرکار خانم اکرم هاشمی سنجری ازاستان اصفهان

•  آقای حسن خلجی ازاستان زنجان

•  سرکار خانم فرزانه شفیعی ازاستان اصفهان

•  سرکار خانم فاطمه دارابی ازاستان کرمانشاه

•  سرکار خانم ام البنین جمالی از بیرجنداستان خراسان جنوبی

•  آقای حمیدرضا نظری از طبس استان خراسان جنوبی

کمیته علمی و هیئت داوران جشنواره ضمن تبریک به برگزیدگان این جشنواره و آرزوی مزید توفیقات الهی برای این هنرمندان، وظیفه خود می‌داند که از همه ارگان‌ها و نهادها و هنرمندانی که در راه اعتلای هنر اصیل وقت و هزینه می‌کنند به ویژه از شرکت کنندگان این جشنواره ارجمند و نیز مساعی جهاددانشگاهی استان خراسان جنوبی صمیمانه تقدیر و تشکر نماید.

 محمد بهنام فر، سید مهدی رحیمی، محمدعلی رحیمی (خاموش)، علی اکبر سام خانیانی، کلثوم قربانی جویباری، اکبر شایان سرشت، مجتبی ابراهیمی، حمید مرادی (دبیر جشنواره)


نظر شما :