دفتر جشنوارههای ملی «شهود قدسی» و ادبی «باران» بسته شد/ پر کردن خلأهای عرصه فرهنگ و رسانه توسط جهاددانشگاهی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی فارس، مراسم اختتامیه ششمین جشنواره سراسری دانشجویی تجسمی قرآن و هنر «شهود قدسی» به همراه چهارمین جشنواره سراسری ادبی «باران» همزمان با سالروز نخستین حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ(ع) امروز، دوم آبانماه با حضور معاون فرهنگی جهاددانشگاهی ومسئولان کشوری و استانی و قرائت پیام دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی در حرم مطهر شاهچراغ (ع) شیراز برگزار شد.
جهاددانشگاهی دنبال پر کردن خلأهای عرصه فرهنگ و رسانه است
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در این مراسم با اشاره به فعالیتهای فرهنگی این نهاد گفت: جهاددانشگاهی تلاش کرده در عرصههای مختلف فرهنگ و رسانه خلأهای موجود را پر کند.
دکتر علیرضا کلانتر مهرجردی با بیان اینکه جهاددانشگاهی تلاش کرده در عرصههای مختلف فرهنگ و رسانه خلأهای موجود را پر کند، ابراز امیدواری کرد: به همت همه دوستان در همه عرصهها، هم جهاد دانشگاهی همه اصحاب علمی که در این جلسه حضور دارند، تلاشهای کافی و وافی را شاهد باشیم که انشاءالله هر روز به خودباوری و استقلال ایران در همه حوزهها نزدیک شویم.
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی ضمن تقدیر و تشکر از جمیع همکارانش در جهاد دانشگاهی استان فارس که زحمت وافری را در حوزه فرهنگی متحمل شدهاند، گفت: جهاد دانشگاهی همیشه تلاش کرده در راستای تحقق مقصود مقام معظم رهبری در حد توان حضور داشته باشد و تلاش کند که با همراهی سایر حوزههای فرهنگی استان گامهای مهمی را در این جهت بردارد.
وی تصریح کرد: جهاد دانشگاهی به عنوان مولود مبارک انقلاب اسلامی، حامی دانشگاه اسلامی است. دانشگاهی که نظام دغدغههایش بر اساس نظام دغدغههای اجتماع طراحی شده باشد و اگر در حوزهای برنامهریزی و اجرا میکند، حتماً این برنامهها با نگاهی هوشمندانه به وضعیت جاری در اجتماع باشد.
کلانتر مهرجردی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه هر دو حوادث غزه و حرم شاهچراغ(ع) ناشی از جریان تروریسم استکبار جهانی است، اظهار کرد: به نظر میرسد آنها راهی هم جز این ندارند، چون اگر فضای آرامش در منطقه فراهم شود، شاهد رشد جریان مقاومت خواهند بود و این برای آمریکا و صهیونیسم خوشایند نیست.
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی افزود: این برنامهها فقط در یک کشور خاص طراحی نشده است و شاهد هستیم که در همه کشورهای اسلامی، فعالیتهای تروریستی آنها علیه مردم بیگناه جریان دارد. در کشور خودمان و در همین حرم شاهچراغ(ع) هم جمعی از هموطنانمان را به همین دلیل از دست دادهایم بنابراین امروز وظیفه اخلاقی و انسانی ما این است که به تبیین اخبار و ابعاد گوناگون این تروریسم خشن و غده سرطانی دنیا بپردازیم.
کلانتری مهرجردی با اشاره نقش مهم و حیاتی فرهنگ و رسانه در این موضوع، گفت:در وادی هنر، بحث شعر و ادب جایگاه ویژهای دارد و برگزاری چنین رویدادهایی میتواند مبتنی بر رویکرد تبیینی باشد که مورد انتظار مقام معظم رهبری است. از همینرو شاهد برگزاری ششمین جشنواره شهود قدسی و چهارمین جشنواره ملی دانشجویی شعر باران هستیم. این رویداد را باید متناسب با اقتضائات مسائل روز جامعه خودمان طراحی و برنامهریزی کنیم و امسال نیز این برنامه با تاثیر از سالگرد شهادت شهدای شاهچراغ(ع) طراحی شده است.
وی با بیان اینکه اتصال شهدای شاهچراغ(ع) به بحث مفهوم عاشورا برای ما بار سنگینی در حوزه فرهنگ و هنر فراهم میکند و باید به آن توجه لازم را داشته باشیم، افزود: جایگاه حوزه فرهنگ و رسانه در این امر بسیار مهم و کلیدی است، بنابراین باید پیمان ببندیم که با مجموعه عوامل و ابزاری که در اختیار داریم، در راستای فرمایش مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر جهاد تبیین گامهای استوار برداریم.
هنر و ادب عصاره حکمت و تفکر والای ایران اسلامی است
رئیس جهاددانشگاهی فارس نیز با بیان اینکه هنر و ادب عصاره حکمت و تفکر والای ایران اسلامی است، تاکید کرد: هنرمندان و شاعران این دیرینه دیار جوهر و افشره اندیشههای خویش را بدین ارزشها آراستند و مقاصد منیع و رفیع خود را در هنر و کلام جستند.
امیرحسین استقلال گفت: سخن را رتبت و مرتبت آسمانی است و هنر را شولای روحانی است خداوند سبحان معجزه خاتم پیامبران را ممزوجی از کلام و هنر قرار داد تا بدان اعجاز درهای لاهوت را بر ناسوتیان بگشاید و دلدادگان را سودای لقای خود بیفزاید.
رئیس جهاددانشگاهی فارس افزود: پیامبر والا گهر اسلام شعر را از اقسام حکمت نامید و آن را سحر حلال دید همچنین شعر و هنر در آینه ی زندگی پیشوایان دینی ما جایگاهی بالا و والا دارند، دیوان منتسب به مولای متقیان و دریای مواج و ژرف نهجالبلاغه ایشان، مجموعه سخنان و اشعار امام مجتبی(ع) تحت عنوان بلاغهالحسنیه و اشعار منسوب به امام شهیدان و امام عابدان و امام عاشقان نشان حضور هنر و شعر در ذهن و زبان آن امامان همام دارد.
وی با بیان اینکه هنر و ادب عصاره حکمت و تفکر والای ایران اسلامی است، تأکید کرد: هنرمندان و شاعران این دیرینه دیار جوهر و افشره اندیشههای خویش را بدین ارزشها آراستند و مقاصد منیع و رفیع خود را در هنر و کلام جستند.
استقلال، هنر و شعر را گذشته حکمت و اندیشه ایران اسلامی عنوان کرد و ادامه داد: آرمانها، باورها، رمزها و رازها، شوقها و شورها، مبانی و مبادی حکم و اندیشهها، عصیانها و واخواهیها، دلمویهها، حماسهها و پیروزیها و قرنها زیست ایرانی همه و همه در آینه شعر و هنر جلوه گر گشته است.
رئیس جهاددانشگاهی فارس تصریح کرد: شعر و هنر در یک تلاقی عظیم با روح اسلامی دریای مواج معنویت و حکمت و عدالت شدند و مظهر موالفت و حماسه و باور قرار گرفت.
وی با بیان اینکه ادب و هنر اسلامی که منبعث از کلامالله عظیم است فرازمند و فرهمند، فیروز و فیاض قرنها است، گفت: از دیروز تا امروز و فرداهای جغرافیای عالم غبرا، معطر و مطرا و محظوظ در جریان سیال عشق و باور و حکمت به پیش رفته و میرود.
وی با اشاره به اینکه رهبرمعظم انقلاب بر زنده نگه داشتن حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ(ع) افزود: جهادگران جهاددانشگاهی فارس با رخ دادن نخستین حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ(ع)، منویات رهبر معظم انقلاب مبنی بر زنده نگه داشتن این واقعه را لبیک گفتند و در این راستا با اختصاص بخش ویژه به دو جشنواره ملی شهود قدسی و شعر باران تلاش کردند رسالت خود را به عنوان یک نهاد انقلابی انجام دهند.
استقلال با بیان اینکه تهیه و تدوین ۷ جلد کتاب ارزشمند با محور شهدای حمله تروریستی حرم مطهر شاهچراغ(ع) از افتخارات جهاددانشگاهی فارس است، گفت: ششمین جشنواره سراسری شهود قدسی در دو بخش اصلی و ویژه کار خودش را آغاز کرد که ۲ هزار و ۲۸۴ اثر توسط هنرمندان از سراسر نقاط کشور به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد.
رئیس جهاددانشگاهی فارس ادامه داد: ۸۳۴ اثر به بخش نمایشگاهی و همزمان به مرحله اول داوری راه یافتند که پس از داوری از هر رشته ۳ اثر برگزیده شدند.
وی درخصوص اضافه شدن بخش ویژه به جشنواره شهود قدسی، تصریح کرد: پس از وقوع نخستین حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ(ع) در پاییز ۱۴۰۱ شورای سیاستگذاری جشنواره بخش ویژه با موضوع آن حضرت را به بخش اصلی جشنواره الحاق و با هماهنگی دانشگاهها، اقدام به برگزاری دهها ورکشاپ و کارگاه تجسمی و دریافت آثار مرتبط با موضوع موردنظر کرد و در نهایت ۶۳۷ اثر در سه رشته لوگوتایپ، پوستر و عکس دریافت، که از این میان ۱۱۸ اثر به مرحله نمایشگاهی بخش ویژه راه یافته است.
استقلال در ادامه به تشریح جزئیات چهارمین جشنواره شعر باران پرداخت و گفت: این جشنواره در دو محور آزاد و ویژه دانشجویی و غیر دانشجویی و در قالبهای شعر کلاسییک و نو برگزار شد.
رئیس جهاددانشگاهی فارس با اشاره به ارسال ۷۶۹ اثر از سوی شاعران کشور به دبیرخانه جشنواره شعر باران، تاکید کرد: ۵۳۳ اثر به مرحله داوری راه یافتند که هیئت داوران پس از بررسی کارشناسانه، مقامهای برتر را مشخص کردند همچنین ۳۶ اثر به بخش ویژه با موضوع حادثه تروریستی حضرت شاهچراغ(ع) اختصاص پیدا کرد.
وی، مشارکت دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور در جشنواره ملی شعر باران را مورد توجه قرار داد و گفت: از دانشگاه شیراز، شهید باهنر کرمان، شاهد تهران، رازی کرمانشاه، البرز، قرآن و عترت اصفهان، زنجان و دانشگاه آزاد و دیگر دانشگاه های کشور در این جشنواره شرکت کردند.
استقلال در پایان سخنان خود از دست اندرکاران و مشارکت دستگاههای اجرایی به ویژه شهرداری شیراز، حرم مطهر شاهچراغ(ع) و کمیسیون فرهنگی، گردشگری و سومین حرم اهل بیت(ع) شورای اسلامی شهر شیراز در برگزاری این دو جشنواره تقدیر کرد.
در این مراسم پس از قرائت بیانیه هیئت داوران، برگزیدگان در بخشهای اصلی و ویژه حضرت شاهچراغ (ع) در جمع دانشجویان سراسر کشور معرفی و تجلیل شدند.
متن این بیانیه و اسامی برگزیدگان بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
قرآن مجید، گنجینه زَخّار و همیشه مانای اندیشهی بشری است، که تا همیشه جان و دل آدمیان را مُطَرَّا و مُنَوَّر میکند و هنر ناب از آن سرچشمه میگیرد. هنرمندِ هنرِ دینی، با روحی عالی، ظرایف و دقایقِ جانِ آدمی را میکاود و در مییابد، که آنها ذاتیاند و از استعدادِ درونی و فطرتِ پاکِ آنها سرچشمه میگیرد. هنرمندِ هنرِ قرآنی، هم در برابرِ قالبِ هنرِ خویش و هم در برابر محتوایِ آن، خود را متعهد میبیند.
در هنر قرآنی، تمامی اثر، لبریز از خالقیتِ هنری، مضمونِ عالی و تعالیبخش و فضیلتساز است. آنچه در هنر قرآنی، بیش از هر چیز، مورد توجه است؛ آن است که این هنر، در خدمتِ شهوت، خشونت، ابتذال و استحاله هویتِ انسانی نیست و هنری آرمانگرا محسوب میشود و این آرمانها همان اهدافی است که سعادت انسانها و حقوق معنوی و اعتالی زیستی آنها را با تقوا و پارسایی و عدالتِ اجتماعی شکل میدهد. آرمانگرایی و شیدایی هنرمند قرآنی، آنجایی که با گوهر میآمیزد و پیوند امین والیت و وجود مبارک حضرت احمدبن موسی الکاظم(ع) که با گوهر ناب وجود اهل بیت میخورد، نقطه صعودش بر قله معنویت و عامل پایداری و ماندگاری آثار هنریاش خواهد بود. کوتاه سخن اینکه هنر قرآنی، عشق است و شِیدایی و دلباختگی در مقابل جانان.
هیئت داوران جشنواره شهود قدسی، ضمن تقدیر و تشکر از طراحان، برگزارکنندگان دستاندرکارانِ این جشنواره که بستری برای ایجاد تعالیِ هنرِ قرآنی ایجاد کرده و فضایِ دانشگاههای کشور را بدین مهم سوق دادهاند، بر این باور است که میباید این فضایمقدّس با تاکید، همت، پشتکار و پشتوانه بیشتری مدنظر قرار گیرد.
هیئت داوران با توجه به کثرتِ آثارِ رسیده جشنواره و استقبال بسیارِ خوبِ دانشجویان از این فضایِ معنوی، ضمن تقدیر و تشکر از همه کنندگان، معتقد است کمّیتِ بالایِ حضورِ این عزیزان، نقطه قوّتِ ارزشمندی برای ادامه حیات جشنواره، در سالهای آتی خواهد بود.
کیفیّتآثار نیز در این جشنواره، قابلاعتنا و اتّکا میباشد و بر این اساس این رویداد هنری را ارج مینهد و ایمان دارد که این رخداد میتواند با همّت مسئولین فرهنگی و هنری کشور پرقدرتتر، توانمندتر و پربارتر شکل گیرد و نقطه قابل اتّکائی در هنر قرآنی کشور محسوب شود.
هیئت داوران ششمین جشنواره سراسری دانشجویی تجسمی قرآن و هنر-شهود قدسی شامل اساتیدی چون سیدمحمدخلیل اثنیعشری، شهریار اسدی و مسعود عباسی بود. که اسامی برگزیدگان این جشنواره بدین شرح اعلام شد:
در «بخش اصلی» جشنواره و رشته لوگو تایپ فاطمه قاسمی از موسسه هنر شیراز، فاطمه رضائی از پیامنور اوز-لارستان و مریم غلامی از مؤسسه هنر شیراز مقام اول تا سوم را کسب کردند. همچنین فرحناز عارف نسب از علوم پزشکی گرگان و فرناز فرشچی از هنرهای زیبا تهران در تقدیر مشترک قرار گرفتند؛ در رشته پوستر عاطفه بیاجیان از دانشکده فنی دختران کرمانشاه، محمدرضا صدق آمیز حقیقی از دانشگاه هنر شیراز و الهه حیدری از فنی اطهر اراک رتبههای اول تا سوم را به خود اختصاص دادند و فرناز فرشچی از هنرهای زیبا تهران شایسته تقدیر از سوی هیئت داوران شناخته شد؛ در رشته تصویر سازی نیز فرناز فرشچی از هنرهای زیبا تهران، محمد جعفری از دانشگاه شیراز و عسل میرزایی فنی دختران شیراز مقامهای اول تا سوم را کسب کردند.
در «بخش ویژه» جشنواره نیز هیئت داوران در رشته لوگو تایپ فاطمه محمدی، فاطمه باقری، آریا جعفرزاده از دانشگاه آپادانا شیراز را مقامهای اول تا سوم و سیده زهرا جعفری از دانشگاه فنی دختران شیراز و کیانا بهرامی از آپادانا شیراز را شایسته تقدیر معرفی کردند؛ رتبههای اول تا سوم رشته پوستر نیز به مریم زارع از دانشگاه هنر اصفهان، فاطمه سعادت جو از فنی دختران شیراز و صبا اسدپور از دانشگاه آپادانا رسید و همچنین مریم تاویلی و ریحانه زارع از فنی دختران شیراز شایسته تقدیر شدند؛ در رشته عکس مریم تاویلی، ستاره اسماعیلی و فاطمه فصیح به عنوان رتبههای اول تا سوم شناخته شدند و آثار زینب روستایی و بهار سیفی شایسته تقدیر شدند.
بر اساس این گزارش، ۲ هزار و ۲۸۴ اثر در دو بخش این جشنواره به دبیرخانه ارسال شد که به نفرات رتبه اول هر رشته تندیس، لوح تقدیر همراه با جایزه نقدی و به رتبههای دوم و سوم نیز لوح تقدیر همراه با جایزه نقدی اهدا شد.
در ادامه این مراسم، بیانیه هیئت داوران و اسامی برگزیدگان چهارمین همایش ملی ادبی «باران» قرائت شد که بیانیه هیئت داوران این جشنواره نیز به شرح ذیل آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه هیات داوران چهارمین همایش شعر «باران»
سخن جوهر جان است و هیجان جان در جَیب کلمات. عطر خوشی است که از سفر روح در تفرجگاه فطرت آمده است. دلانگیزی این سِحر حلال از همنشینی راح روح و فطور فطرت مایه میگیرد. خلسه خوش الهام، خرامِ خُرَّمِ غزالی خوش چشم در مزغزار خاطره انگیز خیال است و شاعر در این اضطراب شفاف و این دلهره شیرین، صیادی است که در حسرت صید ظریف وشنگ خود، در رعشه رشحات قلم، کمین کرفته است؛ مبادا پلکی بپرد یا برگی بریزد! نکُند تپش قلبی از مدار مُدارا به درآید که رمیدن این آهوی بِهوش حتمی است. اما قلم ورز باید بداند که این نقاشیِ واژگان را از کسی نیاموخته است. این ودیعه را در کیف مدرسهاش گذاشته اند آن زمان که به مکتب عشق میرفت در عالم ذر. حالا این رشته کردن کلمات یادکرد آن ازل نافراموش است؛ پس باید زکات ذکی بودن روح را بپردازد.
از گونه وَرجاوَند در ادبیات که زکات روح در آن به شایستگی پرداخت میشود، ادبیات متعهدانه و اصطلاحا مُلتزم است که زایش و رویش آن بی پایان و مردمی بودن آن بی خدشه است. چهارمین همایش شعر باران که به تدبیر نهاد ارجمند جهاد دانشگاهی و تخصیصا جهاددانشگاهی فارس و معاونت فرهنگی این نهاد برگزار گردید، میدان رقابتی ثوابمند برای ارایهی شعر دردمند، باورمند، آیینی و متعهدانه بود که گروه قابل توجهی از شاعران جوان کشور را به هماوردی کشاند.
هیات داوران کنگره، ضمن سپاس از تمامی شاعران به خاطر حضور در این رقابتِ تعهدبنیان.
هیئت داوران این جشنواره نیز شامل اساتیدی چون محمد برفر، غلامرضا کافی و محمد مرادی بود که اسامی برگزیدگان این جشنواره را به شرح ذیل اعلام کردند:
با امید به فضل الهی و به امید کمترین خطا و لغزش، در گرایشها و قالبهای مختلف آرای خود را به شرح زیر اعلام میدارد: در «بخش دانشجویی» شعر نو قسمت اول موضوع شهدای شاه چراغ (ع) فاطمه حلیمیان شعر نو سپید از مشهد و رها حیدری، شعر غمنامه آرتین از اردبیل حائز رتبه دوم و سوم شدند همچنین در بخش موضوع آزاد شعر نو، حسنا خوش چهره اشعار چهارم تا ششم از کرمانشاه، فاطمه بیرانوند از البرز رتبه اول و دوم و عبدالله آزادی از خوزستان و پریا رحیمی از دانشگاه شیراز نیز در رتبه سوم قرار گرفتند.
در بخش شعر سنتی دانشجویی شهدای شاهچراغ (ع)، محسن کاویانی از قم، مصطفی توفیقی از مشهد مقامهای اول و دوم و حسین عبدی از تهران و میثم داوودی از قم رتبه سوم مشترک و مژگان دستوری از شیراز مقام شایسته تقدیر را کسب کردند و در موضوع آزاد نیز سارا خلیفه از استان فارس، علی عابدی از قم رتبه اول و دوم و فاطمه سلیمان پور از کاشان رتبه سوم و عاطفه جوشقانیان از قم مقام شایسته تقدیر را به خود اختصاص دادند.
در بخش غیر دانشجویی نیز موضوع شعر سنتی شاهچراغ (ع) فاطمه سادات طباطبایی آل مجتبی از قم، میثم رنجبر از بابل و افسانه نوری از یزد مقام اول تا سوم و علیرضا اطلاقی از ساوه مقام شایسته تقدیر را کسب کردند. همچنین در موضوع آزاد مجتبی خرسندی از قم، زینب بندری از سمنان و اسماعیل محمد پور از گیلان به عنوان مقامهای اول تا سوم و مهدیه امینی از ساوه و قربان زارعی از تبریز شایسته تقدیر شناخته شدند.
هیئت داوران همچنین در بخش شعر نو غیر دانشجویی موضوع شاهچراغ (ع) سید جواد امامی میبدی از یزد، کاظم رستمی و معصومه یاری از پاکدشت تهران را به عنوان نفرات اول تا سوم معرفی کردند و در بخش موضوع آزاد نیز زلیخا بنی ایمان-شعر اول از شیراز رتبه اول را اذعان خود کرد و بارانا زحمت کش در رتبه شایسته تقدیر قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، ۷۶۹ اثر در این جشنواره به دبیرخانه ارسال شد که ۵۳۳ اثر به داوری راه یافت.
یادآور میشود، ششمین جشنواره سراسری دانشجویی تجسمی قرآن و هنر «شهود قدسی» به همراه چهارمین جشنواره سراسری ادبی «باران» با همکاری شهرداری شیراز و شورای اسلامی شهر شیراز به سرانجام رسید.
نظر شما :