اجرای طرح عملیاتی کاهش آسیب های اجتماعی توسط جهاددانشگاهی گلستان
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد استان گلستان، طرح عملیاتی ساماندهی مشاغل خانگی، بهمنظور کاهش آسیب های اجتماعی در بین حاشیه نشینان شهرهای گرگان و گنبد از سوی جهاددانشگاهی گلستان اجرائی می گردد.
رییس جهاددانشگاهی گلستان با اشاره به اهمیت کاهش آسیب های اجتماعی، گفت: از بررسی مطالعات انجامشده در حوزهی آسیب های اجتماعی و حاشیه نشینی نتیجه گرفته می شود که هر یک از این مطالعات بهنوعی یکی از خصوصیات و ویژگی های این پدیدهی مهم را بررسی کرده است، بعضی از این بررسیها توصیفی میباشند و بعضی نیز به تبیین مسئله ی حاشیهنشینی پرداخته اند، پارهای از تحقیقات در خروجی شان بینظمی اقتصادی و بیعدالتی اجتماعی-سیاسی را عامل به وجود آمدن این پدیده دانسته و برخی دیگر نیز افزایش جمعیت، رقابت، اغواگری زندگی شهری، ارایهی الگوهای متفاوت و ایدئالیستی از زندگی شهری را بهعنوان علت برشمرده اند.
سوابق تحقیقات تئوریک
وی با اشاره به این امر که توصیفات و بررسی های علمی فقط در پارهای از امور منجر به کار عملی و تصمیم اجرایی میشوند، گفت: این گزارشها در صورت ارائه از طرف سازمان های بینالمللی و درگاه های معتبر علمی- فرهنگی بهعنوان منبع مورد استفادهی گزارشها و بررسی های ثانویه قرار می گیرند که این بررسی های ثانویه نیز بهطور معمول در مقالات دانشگاهی، پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری و طرحهای تحقیقاتی (درست یا ناقص) آورده می شوند که عموماً به زبان های غیر انگلیسی هستند و صرفاً جهت رفع تعهد صورت گرفته در قبال دریافت پول، اخذ مدرک و... صورت می پذیرد و به مرحلهی اجرا نمیرسند.
ثقفی افزود: چالشهای حاشیه نشینی که جزئی از آسیب های رو به گسترش اجتماعی محسوب می شوند، به یک نوع "ذکر مصیبت" که همه و همه به توصیف و تبیین و ارائه راهکار می پردازند تبدیلشدهاند و اصولاً از دستگاه ها و متولیان دیگر انتظار دارند که بهصورت نظری و عملی این مشکلات را حل نموده و به این آسیب ها پایان بدهند؛ اما متأسفانه تناقض کلاسیکی که بین نظریه و عمل وجود دارد به این مسئله نیز تسری پیداکرده است. یافته های نظری و بررسی های تئوریک و شرححال پدیدهی حاشیهنشینی تا زمانی که اقدام عملی و تصمیم اجرایی در پی نداشته باشند، در عمل نمیتوانند در حل مسائل این پدیده ی اجتماعی سهیم باشند.
لزوم اجرای برنامه های عملیاتی
رییس جهاددانشگاهی گلستان گفت: تحقیقات نظری در حوزه هایی مثل حاشیه نشینی بهصورت لازم و کافی صورت گرفته است و اکنون نوبت به ارائه ی برنامه های عملیاتی و اقدامات اجرایی مطابق با این بررسیهای نظری رسیده است. مسئله ی دیگر، لزوم نگاه خاص به مسئله ی آسیبهای اجتماعی و مخصوصاً حاشیهنشینی و عدم تعمیم نظریه ها و روش های غربی بر پدیدهی بومی حاشیهنشینی در ایران است، زیرا که مطمئناً جامعه ی ایران به لحاظ هنجاری و فاکتورهای اجتماعی که بر روی آسیب های اجتماعی تأثیرگذار هستند، متفاوت بوده بنابراین برای اینکه روشها با اهداف روایی داشته باشند، باید نگاه علمی به پدیدهی حاشیهنشینی در ایران متناسب با فاکتورهای واقعی و بومی باشند و نهایتاً روند انجام مطالعات صِرف و همچنین بسنده کردن به پیشنهادهای نظری، جوابگوی وضعیت کنونی و عینی ما نمیباشد، لذا هر عمل مطالعاتی که اقدام اجرایی و تأثیرگذار نداشته باشد نمیتواند روایی و پایایی علمی داشته باشد. مزیت انجام طرح عملیاتی این است که به شما اجازه میدهد، برای هدف نهایی، یک برنامه ساختاری داشته باشید. این امر از امکان هرگونه انحرافی جلوگیری کرده و در نهایت، یک پیوند منسجم درون یک پروسه ایجاد کرده و به مجریان و پژوهشگران این اجازه را میدهد که پیوستار انتزاع و عینیت، نظریه و عمل، برنامه و اثربخشی را در یک پکیج داشته باشند.
ابراهیم شهبازی مجری این طرح در استان، این طرح دارای شش فاز مطالعات نظری مشتمل بر ارائه سند جامع از حاشیه نشینان استان گلستان (فاز اول)، نیازسنجی و تشخیص اولویتهای قابل بهبود و قابل آموزش در بین حاشیه نشینان استان گلستان (فاز دوم)، دسته بندی و غربال گری افراد دارای اولویت برای آموزش و توانمندسازی (فاز سوم)، آموزش و توانمندسازی ساکنین منتخب در زمینه های عمومی و تخصصی کارآفرینی (فاز چهارم)، سنجش تأثیرگذاری مطالعات و عملیات انجامشده (فاز پنجم) و درنهایت پشتیبانی افراد داوطلب و آموزش دیده، راهنمایی و مشاوره جهت اخذ تسهیلات و پیگیری راه اندازی کسب وکار و وصل به بازار دانست و گفت: اجرای این طرح در مقیاس پایلوت بوده در آینده در سطح گسترده تری نیز قابل اجرا می باشد.
نظر شما :