برگزاری اردوی علمی آموزشی باهمکاری جهاددانشگاهی همدان
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد همدان، عباس ایزدی ۲۵ بهمن در بازدید علمی_آموزشی دبیران از تالابهای استان که با کمک جهاددانشگاهی و آموزش و پرورش استان همدان انجام شد با اشاره به اهمیت و نقش بسیار مهم معلمان در فرهنگسازی و تربیت نسل آینده، گفت: به منظور آشنایی دبیران درس انسان و محیط زیست پایه یازدهم دوره متوسطه با اهمیت تالابها، ارزشهای آنها، فواید، کارکردها و راههای حفظ اکوسیستم آنها این بازدید صورت گرفته است .
وی با بیان اینکه تالابها به عنوان بارزترین زیبایی خلقت هیچ جایگزینی ندارند، مطرح کرد: متاسفانه در طول تاریخ این نعمتهای الهی همواره مورد ظلم انسانها واقع شدهاند؛ در گذشته بین مردم، تالابها یک اراضی بیفایده، مضر، باتلاق و یا مرداب تصور میشدند، همین افکار نادرست زمینهای را برای رفتار خصمانه انسانها و صدمه رساندن به آنها را فراهم کردهبود .
ایزدی با اشاره به فواید وجود تالابها، عنوان کرد: ذخیره سیل و سیلاب، بهبود کیفیت آب، زیستگاه پرندگان آبزی و آبزیان، جلوگیری از طوفان، جذب گردشگر و تامیین کننده آب سفرههای زیرزمینی از جمله تاثیرات مهم این نعمتهای الهی در زندگی انسانها هستند .
رییس اداره حفاظت از محیط زیست طبیعی استان همدان نیز از وجود ۲۷ تالاب در کل استان خبر داد و گفت: تنها ۳ تالاب طبیعی در استان وجود دارد که متاسفانه تمامی آنها با خشکسالی روبهرو هستند .
کاظمینی در توضیح تالاب براساس تعریف کنوانسیون بینالمللی رامسر، عنوان کرد: تالابها شامل دریاچه، رودخانه، برکه، مرداب، چمنزار مرطوب، شالیزار، تورب زار، واحه، مصب رودخانه، دلتاها، سواحل جزر و مدی، سواحل دریا، مانگرو، صخرههای مرجانی، مخازن آب، استخرهای پرورش ماهی و حوضچههای نمک هستند .
وی در رابطه با تالاب مصنوعی( انسان ساخت) شیرین سو، افزود: این تالاب در استان همدان یکی از اکوسیستمهای آبی غنی غرب کشور بوده است؛ همچنین وسعت محدوده تالاب در حدود ۳۰۰ هکتار و وسعت دریاچه آن ۴۳ هزار هکتار است .
وی با بیان اینکه این تالاب همه ساله در فصل مهاجرت پذیرای تعداد زیادی پرندگان آبزی و کنار آبزی است، اظهار کرد: به دلیل تنوع بالای اکولوژیکی منطقه، نیاز اساسی به برنامههای حفاظتی و مدیریتی قوی را میطلبد؛ از این رو با پیگیریهای به عمل آمده از سوی شورای عالی حفاظت از محیط زیست، این تالاب از سال ۸۹ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی گردیده است .
کاظمینی گرگ، سنجاب زمینی، شغال، روباه، مار آبی، لاکپشت و قورباغه را از جمله گونههای جانوری تالاب شیرین سو دانست و بیان کرد: بیشترین تنوع گونهای مربوط به تیره Anatidae ، خوتکای معمولی، اردک سر سبز در این تالاب است همچنین گونههای پرستوی دریایی بال سفید، چنگر، لک لک، کشیم گردن سیاه و سلیم طوقی بیشترین فراوانی را درماههای گرم سال و فصول بهار و تابستان دارند .
وی ادامه داد: طبق قوانین حفاظتی، این کریدورهای ارتباطی دارای ارزش حفاظتی بالایی بوده و نقش مهمی در برقراری ارتباط بین زیستگاه مختلف درمسیر مهاجرت ایجاد میکنند .
رییس اداره حفاظت از محیط زیست طبیعی استان همدان شکار پرندگان، تجاوز به اراضی واقع در حریم تالاب شیرین سو، اجرای بیش از ظرفیت در حوزه آبریز و آلودگی آب ناشی از فاضلابهای روستایی را از جمله تهدیدات و تعارضات وارد بر این تالاب دانست و بیان کرد: سیستم آموزش و آگاهی همگانی، نصب تابلوهای هشداردهنده و تبلیغاتی در طرفین تالاب، نصب مارکرهای بتنی، نصب سطل زباله، ساخت آبشخور مناسب و به تعداد کافی در محل چشمه بالادست و اجرای حفاظ و مانع در اطراف دریاچه از جمله راهکارهای مناسب برای حفظ این تالاب مصنوعی است .
مدیر کل اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان ملایر نیز با بیان اینکه تالاب طبیعی آقگل به ثبت ملی رسیده است، مطرح کرد: این تالاب از لحاظ وجود موادغذایی مناسب برای پرندگان، یکی از غنی ترین آبگیرهای منطقه غرب ایران محسوب میشود؛ نزولات آسمانی، ذوب برف ارتفاعات اطراف، نهرهای فصلی، چشمههای حاشیهای و طغیان رودخانه قرهچای از منابع آبی این تالاب طبیعی هستند .
شعبانلو با اشاره به خشک شدن این تالاب در اواخر فصل بهار بهدلیل فصلی بودن آن، گفت: این تالاب درطول پاییز و زمستان آبدار بوده و در فصل بهار از میزان آب آن کاسته میشود .
شعبانلو تالابها را به عنوان بانک ژن معرفی کرد و گفت: آواز خوان، آبچیلیک، سرسبز، چنگر، باکلان، کشیم بزرگ، تنجه، حاجی لکلک، فلامینگو و خروس کولی ازجمله پرندگان آبزی و کنار آبزی این تالابها هستند .
وی با اشاره به وجود پرندگان کوهزی مانند عقاب طلایی و کبک معمولی در تالاب آقگل، اظهار کرد: گرگ، کفتار، قوچمیش، مارها، سوسمارها و مارمولک ها از دیگر حیوانات پستاندار و خزندگان بومی و یا وهاجر پذیر این تالاب هستند .
شعبانلو با اشاره به ظرفیت بالای تالابها در جذب گردشگر و ورود سرمایه به داخل استان، مطرح کرد: درگذشته شهرهای مذهبی و تاریخی مورد استقبال گردشگران واقع میشدند اما در یک دهه گذشته منابع طبیعی و سرمایههای محیط زیستی نیز از دیگر دلایل جذب گردشگر و یا توریست به شمار میآیند.
نظر شما :