با ورود جهاددانشگاهی به عرصه‌ی زیست‌فناوری میکروبی انجام شد؛

از کاهش واردات تا افزایش سلامت عمومی و مواجهه با مشکل کم آبی

۰۸ بهمن ۱۳۹۷ | ۱۱:۴۷ کد : ۵۰۱۴
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم‌های جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: ورود به عرصه زیست فناوری میکروبی و تولیدات آنها می‌تواند سهم قابل توجهی از واردات کشور را کاهش داده و همچنین در جهت افزایش سلامت عمومی با بکارگیری محصولات طبیعی و مواجهه با مشکل کم آبی (کاهش مصرف آب و استفاده از آب‌های شور و نامتعارف) و استفاده بهینه از پسماندهای کشاورزی اقدامات علمی و عملی مناسب را انجام داد.
از کاهش واردات تا افزایش سلامت عمومی و مواجهه با مشکل کم آبی

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر مریم عامری افزود: کادر هیات علمی گروه متشکل از متخصصان در زمینه فیزیولوژی گیاهی، بیوتکنولوزی میکروبی، شیمی معدنی، میکروبیولوزی صنایع غذایی و همکاران در بخش‌های بیوتکنولوژی کشاورزی، سلولی مولکولی و میکروبیولوژی می‌باشد. تلاش شده است در تمامی فعالیت‌های پژوهشی علاوه بر پتانسیل جهاددانشگاهی خراسان رضوی همکاری با متخصصان مراکز مختلف آموزشی (دانشگاه فردوسی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه تربیت مدرس و الزهرا) و پژوهشی (موسسه واکسن و سرم سازی رازی) نیز در نظر گرفته شده است.

وی تصفیه پساب ‌های صنعتی حاوی فلزات سنگین، استخراج رنگ از قارچ موناسکوس به منظور رنگرزی الیاف، اسباب بازی کودکان، صنایع آرایشی، استخراج رنگدانه های ریزجلبکی به منظور کاربرد در صنایع غذایی و آرایشی، تهیه ماکت جلبک های تثبیت شده به منظور کاربرد در تصفیه آب و هوای آلوده شهری با هدف کاربرد در مناظر شهری، ساختمان ها و منازل و استحصال آنزیم آمیلاز از سوش های بومی کشور در سطح پایلوت را از دستاوردهای این گروه تا کنون دانست.

وی به ارتباط زمینه فعالیت گروه با نیازهای روز کشور اشاره و تصریح کرد:  بر اساس اولویت "ج" بخش سلامت در چشم انداز 1404 سلامت افراد جامعه یکی از عوامل اصلی پویایی، رشد وتوسعه آن جامعه است و برای تامین سلامت جامعه اصلی ترین عامل، غذای سالم و ایمن می‌باشد. و بر این اساس ایمنی و امنیت غذایی جزء اولویت‌های اصلی علم وفناوری در این سند  است.

مدیر گروه  پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم‌های پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: متخصصان امر سلامت غذا، مراحل مختلفی را برای مدیریت سلامت غذایی جوامع و ایجاد امنیت غذایی پیشنهاد می‌کنند. اولین مرحله برای این موضوع مهم، شناخت مشکلات و عواملی است که سلامت غذا را تهدید می‌کند. در این راستا استفاده از محصولات طبیعی جایگزین با مواد شیمیایی (سنتزی) مانند افزودنی‌های طبیعی کمک شایانی در ارتقا سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری‌ها خواهد داشت.

عامری بیان کرد: ورود به عرصه زیست فناوری میکروبی و تولیدات آنها با توجه به پتانسیل بالای این موجودات در تولید انواع محصولات مانند آنزیم‌های صنعتی، رنگ‌های طبیعی، هورمون، آنتی بیوتیک، متابولیت‌های اولیه با کاربرد در بخش‌های مختلف صنعت می‌تواند سهم قابل توجهی از واردات کشور را کاهش داده و همچنین در جهت افزایش سلامت عمومی با بکارگیری محصولات طبیعی و مواجهه با مشکل کم آبی (کاهش مصرف آب و استفاده از آب‌های شور و نامتعارف) و استفاده بهینه از پسماندهای کشاورزی اقدامات علمی و عملی مناسب را انجام داد.

به گفته وی، کاربردهای وسیعی برای متابولیت‌های میکروبی می‌توان در نظر داشت که رنگدانه، آنزیم و یا پروتئین تنها بخش کوچکی از این دنیای وسیع را به خود اختصاص داده‌اند.

وی گفت: قابلیت کشت و بهره‌ورری از میکروارگانیسم‌ها در شرایط سخت و کاربری در تمام فصول و قابلیت بهروه‌وری در محیط های بسته و خصوصا مقابله با مشکلات کم آبیِ پیش رو، این ریزموجودات را به عنوان پتانسیل‌های بالقوه در صنایع مختلف تبدیل کرده است.

عامری در ادامه تاکید کرد: در همین راستا گروه پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم‌های پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، با تمرکز بر تولید متابولیت‌های میکروبی سعی دارد تا نسبت به تامین امنیت مواد غذایی و برطرف کردن بخشی از نیاز صنعت کشور تلاش نماید.

وی به اهمیت  اشتغال زایی فارغ التحصیلان رشته‌های مختلف با زمینه  زیست شناسی در زمینه کشت و پرورش گروه ویژه‌ای از میکروارگانیسم‌ها  تحت عنوان ریزجلبک‌ها و در راستای اقتصاد مقاومتی اشاره و اظهار کرد: فراگیران فوق در جهت آشنایی اقشار روستایی با این زمینه و یه راه اندازی کشت و پرورش جلبک می‌توانند علاوه بر تاسیس شرکت‌های دانش بنیان، به جمع آوری و مارکتینگ جلبک و اقدام جهت افزایش ارزش افزوده محصول نهایی نمایند. در همین راستا گروه از سال 1396 به برگزاری دوره‌های آموزشی مذکور اقدام نموده است.

به گفته مدیر گروه  پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم‌های پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ، در دوره مذکور علاوه بر آموزش فارغ‌التحصیلان، اشتغال‌زایی تیمی و حتی روستاییان هدف گیری خواهد شد. انتقال محصولات به شرکت‌ها به منظور توزیع یا فرآوری محصولات ‌واند صنایع مختلف نظیر صنایع آرایشی، بهداشتی، خوراک دام و طیور و آبزیان و کودهای بیولوژیک را هدف گیری و نسبت به اشتغال‌زایی و تولید محصولات با کیفیت و ارزش افزوده اقدام نماید.

گفتنی است، مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم‌های پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، با اشاره به اینکه این گروه موافقت اصولی خود را از دفتر مرکزی جهادانشگاهی سال 1392 کسب نموده است. گفت:  این گروه در زمینه کسب دانش فنی متابولیت‌های میکروبی صنعتی (ریزجلبک، قارچ و باکتری) موافقت قطعی خود را در سال 1397 دریافت و تمرکز فعالیت‌های خود را در حال حاضر بر روی رنگدانه‌های جلبکی (فیکوسیانین، کلروفیل و آستاگزانتین) و آنزیم‌های صنعتی (آمیلاز) قرار داده است.


نظر شما :