برگزاری نشست هم اندیشی بررسی زمینه های همکاری فرماندهی مرزبانی استان و جهاددانشگاهی هرمزگان
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی هرمزگان، صبح امروز 18 مهر ماه به منظور بررسی زمینه های همکاری فرماندهی مرزبانی استان و جهاددانشگاهی هرمزگان نشست هم اندیشی با حضور دکتر مظفر سرپرست معاونت فنآوری مرکز رشد واحدهای فناور، دکتر میرحسینی سرپرست معاونت فرهنگی، مهندس یاسی پور معاون آموزش و و کارآفرینی، دکتر خوشنود رئیس مرکز علمی کاربردی جهاددانشگاهی، سرهنگ بیرانوند رئیس بازرسی فرماندهی مرزبانی، سرهنگ قبادی رئیس آموزش فرماندهی مرزبانی، سرهنگ مناجاتی رئیس اداره قاچاق و کالا فرماندهی مرزبانی و جمعی از مدیران جهاددانشگاهی هرمزگان و فرماندهی مرزبانی استان برگزار شد.
این نشست با هدف ارائه راهکارهایی جهت همکاری فرماندهی مرزبانی استان و جهاددانشگاهی هرمزگان در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان و اشتغال در مناطق مرزی دریایی با هدف پیشگیری از انواع قاچاق صورت گرفت.
دکتر میرحسینی سرپرست معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی هرمزگان با اشاره به اینکه پدیده قاچاق، دارای مفهومی بین المللی و گسترده است و به واسطه دامنه وسیع اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در تمام سطوح جامعه تأثیرگذاری دارد، گفت: افکار عمومی و سهم و نقش آحاد جامعه در موضوع مقابله فرهنگی با قاچاق، مسأله پراهمیتی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی جریان سازی رسانه ای و استفاده از روش های تبیینی و اقناعی را برای تنویر افکار عمومی را در این حوزه موثر دانست و اظهار داشت: اطلاعات دقیق و موثق که امکان قضاوت و مقایسه را نسبت به مفهوم قاچاق و اثرات مخرب آن در وجوه مختلف افزایش دهد و به سادگی، زمینه درک و فهم مخاطب را فراهم نماید، با انجام کارهای تحقیقاتی و بویژه افکارسنجی و نظر سنجی از جوامع محلی فراهم می شود و مراکزی از قبیل خبرگزاری ایسنا و مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) می توانند در این بخش در کنار فرماندهی دریابانی باشند.
سرپرست معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی هرمزگان خاطرنشان کرد: جهاددانشگاهی استان هرمزگان در حوزه های فرهنگسازی و فعالیت های علمی و پژوهشی آمادگی همکارای با مرزبانی استان در مسیر رسید به اهداف آن را دارد.
در ادامه دکتر خشنود رئیس مرکز علمی کاربردی جهاددانشگاهی به بیان نکاتی در خصوص جنبه های جامعه شناختی پدیده قاچاق پرداختند و بر ضرورت مطالعات میدانی و آموزش جوانان و زنان در این حوزه تاکید کردند.
همچنین مهندس یاسی پور معاون آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی و دکتر مظفر سرپرست معاونت فنآوری نیز در این نشست با ذکر برخی از برنامه های موفق جهاد دانشگاهی در حوزه مشاغل خانگی، آموزشهای کوتاه مدت بویژه در بخش گردشگری به نقش این آموزشها در بالا بردن آگاهی مردم و مقابله با پدیده قاچاق اشاره نمودند. ضمن اینکه بر استفاده از ظرفیت حکمت کارت نیروهای مسلح در برگزاری دوره های آموزشی ویژه پرسنل و خانواده مرزبانی و حمایت از شرکتهای نوآور و دانش بنیان مرتبط با حوزه های مد نظر نظر مرزبانی نیز تاکید شد.
سرهنگ مناجاتی رئیس اداره قاچاق و کالا مرزبانی استان نیز در این نشست گفت: مناطق مرزی از نقاط حساس و استراتژیک کشور به شمار می آیند اما ناتوانی این مناطق در تولید، فقدان اشتغال، نازل بودن درآمد و عدم دسترسی به نیازهای اولیه، عمده ترین مشخصه اقتصادی اجتماعی این مناطق است که زمینه را برای معضلات و نابه سامانی هایی چون مهاجرت، قاچاق کالا و شورش و ناامنی در این مناطق فراهم آورده است مسئله قاچاق معضلی است که خسارت هایی اقتصادی و فرهنگی گسترده ای به کشور وارد کرده و ملتی را از درامدهای مشروع و قانونی چشمگیر محروم ساخته است
وی اضافه کرد: برابر آخرین آمار اعلام شده در پایگاه اطلاع رسانی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، در سال 1396 حجم کل قاچاق 9/12 میلیارد دلار و در سال 1395 این آمار 6/12 میلیارد دلار برآورده شده است، در حالی که هیئت تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در گزارش سال 1399 ، این آمار را در سال های یاد شده 22 تا 26 میلیارد دلار اعلام کرده است هر یک میلیارد دلار قاچاق 50 هزار شغل را ازبین می برد.
سرهنگ مناجاتی اضافه کرد: قاچاق کالا، معلول عوامل فراوانی است و مقابله با این پدیده نیز نیازمند توجه دقیق و علمی به این علت هاست. تجربیات نشان داده اند که در مبارزه با قاچاق کالا، برخورد صرف کیفری نمی تواند به تنهایی موثر افتد و در پیش گرفتن راهکارهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می تواند در کاهش قاچاق موثرتر می باشد.
وی تاکید کرد: پیشگیری از قاچاق کالا با مساعی نهادهای مختلف جامعه که با پدیده مذکور در ارتباط هستند مسیر است. چرا که پدیده قاچاق منبعث از عوامل مختلفی است و ارائه یک مدل پیشگیری جز با دخیل دانستن همه نهادهای مرتبط، ممکن نیست.
این مقام مسئول مرزبانی استان هرمزگان تاکید کرد: برابر بند 8 ماده 4 قانون فراجا مصوب سال 1369، یکی از وظایف فراجا به عنوان ضابط قوه قضاییه، مبارزه و پیشگیری با قاچاق می باشد. همچنینی بند 10 این ماده، کنترل و مراقبت از مرزهای دریایی و خشکی را وظیفه فراجا می داند که وظیفه مراقبت از مرزهای دریایی به دریابانی سپرده شده است
وی تصریح کرد: وظایف این سازمان شامل حفظ، کنترل و مراقبت از مرزهای آبهای سرزمینی کشور، نظارت بر اجرای قراردادهای مشترک مرزی به منظور حفظ مصالح کشور، حفظ حقوق مرزنشین ها و دولت، جلوگیری از هرگونه تجاوز و تردد غیر مجاز و مقابله با تعرضات و سرقت های دریایی و قاچاق کالا می باشد.
وی با بیان این که تحقیقات انجام گرفته نشان می دهد 60 درصد از کالای قاچاق از مرزهای دریایی و 40 درصد از مرزهای خشکی وارد می شود. افزود: بنابراین می توان این نتیجه را گرفته که مرزهای دریایی کشور به ویژه مرزهای دریایی جنوب جهت مقابله و پیشگیری از قاچاق دارای اهمیت زیادی می باشد
سرهنگ مناجاتی با اشاره به این که رویکرد دریابانی استان هرمزگان در مواجهه و حل مسئله قاچاق در مناطق مرزی اولویت دادن به پیشگیری به ویژه پیشگیری اجتماعی است، بیان کرد: پیشگیری اجتماعی فعالیت هایی را در بر می گیرد که به منظور کاهش بیکاری، آموزش و پرورش ناکارآمد، فقر و آسیب های اجتماعی مشابه، علل بنیادین ایجاد رفتار منحرفانه را مورد توجه قرار می دهند.
وی اضافه کرد: در نگاه جرم شناسان طرفدار پیشگیری اجتماعی، بزهکار شخصی است که قربانی کمبودها ناشی از ویژگی های شخصی و شرایط اجتماعی و ساختاری است لذا با توجه به این رویکرد توجه و همکاری با مراکز علمی و آموزشی مانند جهاد دانشگاهی برای دریابانی استان هرمزگان غنیمت است تا از تجربیات این نهاد علمی در حل مسئله جرایم مرزی به ویژه قاچاق بهره برد.
در پایان سرهنگ بیرانوند ضمن بیان اطلاعات و آماری از وضعیت قاچاق در کشور و استان هرمزگان و پیامدهای آن، اظهار امیدواری نمودند که همکاری مشترک فرماندهی مرزبانی با نهاد های دانشگاهی مثل جهاد دانشگاهی و حمایت از شرکتهای دانش بنیان منجر به کاهش مسایل حوزه قاچاق گردد.
نظر شما :