دکتر دهقانی فیروزآبادی در سفر به یزد:
جهاددانشگاهی از راهکارهای اساسی اقتصاد دانشبنیان است
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی استان یزد، دکتر روحالله دهقانی فیروزآبادی صبح امروز سهشنبه ۲۹ شهریورماه در مراسم تودیع و معارفه رئیس جهاددانشگاهی استان یزد از «فاطمه سعادتجو» رییس سابق این واحد بهعنوان انسانی خودساخته و زحمتکش یادکرد و گفت: ایشان در بازه زمانی بسیار دشوار و سخت شرایط کرونایی مدیریت این نهاد در استان یزد بهخوبی برعهدهگرفته و مدیریت کردند.
رئیس جهاددانشگاهی که روز گذشته بهعنوان سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منصوب شد، «محمدرضا دهقانی» رئیس جدید جهاددانشگاهی یزد را نیز از جهادگران خوب استان خواند که به پیشنهاد ریاست سابق این سازمان در استان برای مدیریت این جهاددانشگاهی انتخاب شد و فردی خوشسیرت، خوشفکر و خوش توان است که امیدواریم در فعالیتهای خود موفق باشد.
دهقانی فیروزآبادی در بخشی از سخنانش خاطرنشان کرد: نگرش اصلی در سازمان جهاددانشگاهی به روسای استانها اینگونه است که ما در هر استان یک نفر بهعنوان رییس سازمان داریم که تمام بخشهای مرتبط با هماهنگی و مدیریت عالی وی اداره میشود و این فرد نه بهعنوان رییس جهاددانشگاهی استان بلکه رییس جهاددانشگاهی در آن استان است به عبارتی تمام توان رییس جهاددانشگاهی کشور را برای مدیریت خود در استان در اختیار خواهد داشت و باید از تمام توان کشوری جهاددانشگاهی برای ارتقای جایگاه این نهاد انقلابی بهره بگیرد.
وی ابراز امیدواری کرد با اهتمام به چنین نگرشی بدنهی جهاددانشگاهی استان یزد که تاکنون همواره خاص بوده، طی چند سال آینده در بین واحدهای این نهاد بدرخشد.
در این نشست «فاطمه سعادتجو» رییس سابق جهاددانشگاهی یزد نیز ضمن تبریک سمت جدید دکتر دهقانی رئیس جهاد کشور بهعنوان سرپرست جدید معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، از اینکه دوران سخت بحران کرونا در کشور پشت سر گذاشته شده، ابراز خرسندی کرد و برای دهقانی رییس جدید سازمان جهاددانشگاهی استان یزد آرزوی توفیق کرد.
جهاددانشگاهی از راهکارهای اساسی اقتصاد دانشبنیان است
رئیس جهاددانشگاهی در دیدار با پژوهشگران و اعضای سازمان جهاددانشگاهی استان یزد نیز با اشاره به اتصال منظم تمام اجزاء زیستبوم فناوری کشور، ضمن مخالفت ارتباط مستقیم صنعت و دانشگاه، بر ضرورت واسطههایی مانند شرکتهای دانشبنیان و جهاددانشگاهی بین این دو بخش تأکید کرد.
دکتر دهقانی فیروزآبادی اظهار کرد: باور ما این است که جهاددانشگاهی یکنهاد اصیل انقلابی است که قبل از اینکه در دانشگاههای کشور بحث ارتباط حوزه علم و صنعت مطرح شود، با این مأموریت ویژه شکل گرفت تا واسطی بین علم و فرهنگ با صنعت و اقتصاد کشور باشد.
وی جهاددانشگاهی را زیستبوم نوآوری نخبگان ایران خواند و با اشاره به تأمین زیرساختهای این مهم از سوی جهاددانشگاهی قبل از پایهریزی این زیرساختها از سوی مدیران و دلسوزان کشور در این سالها، گفت: انتظار میرفت که با توجه بهسرعت گرفتن توسعه دانش و رشد فناوریها و اهتمام بیشتر به این حوزه در مناسبات جهانی طی دهههای اخیر، جهاددانشگاهی بهعنوان رابط بین علم و جامعه پیشتازتر از سایر بخشها باشد ولی بنا به هر دلیلی اعم از کمتوجهی مسئولان یا خضوع مدیران جهاددانشگاهی، این اتفاق در سالهای گذشته نیفتاده است لذا تأکیدداریم که بهعنوان پیشقراول تأثیرگذاری در جامعه و حوزه علم و فناوری باید به جایگاه گذشته و بلکه جایگاهی بهمراتب بالاتر دستیابیم.
دکتر دهقانی فیروزآبادی تأکید کرد: جهاددانشگاهی باید دوباره به ساحتی بازگردد که نخبگان و نوآوران کشور بتوانند در این محیط زندگی و برای رشد و توسعه کشور تلاش کنند و در این مسیر باید تمام عزم و جزم خود را بهکارگیریم تا جهاددانشگاهی به جایگاه رفیع خود دست یابد.
وی عنوان کرد: اگر مدیران و بدنه جهاددانشگاهی با مدلهایی که برای تحول جهاد تعریفشده ازجمله تعریف نظاماتی متناسب با ساختارها و ظرفیتهای هر استان که با اجرای آنهمه کارکنان و همکاران جهاددانشگاهی از تلاشهای این نهاد در منافع و دستاوردها مستقیماً منتفع خواهند شد، پیش برود این هدف دستیافتنی خواهد بود.
رئیس جهاددانشگاهی اظهار کرد: اینکه به جهاددانشگاهی باور دارم تنها یک حرف نیست بلکه آن را از مهمترین راهکارهای اساسی اقتصاد دانشبنیان کشور میدانیم چراکه با زیست و بوم ما نیز همزیستی دارد لذا تأکیدداریم این نهاد باید به جایگاه موردتوجه رهبر معظم انقلاب برسد.
سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنانش بابیان اینکه در زیستبوم فناوری کشور اجزا زیادی اعم از پارکها، مراکز رشد،شتابدهنده و صنایع و دیگر بخشها فعالیت دارند، اولین اقدام را اتصال منظم آنها به یکدیگر برای رقم خوردن اتفاقی خوب در این حوزه دانست.
وی بابیان اینکه مخالف ارتباط مستقیم صنعت و دانشگاه هستیم، جنس این دو بخش را متفاوت از یکدیگر خواند و تصریح کرد: صنعت دارای جنسی سخت است و در آن زمان، کیفیت و قیمت مهم است ولی دانشگاه برخلاف صنعت دارای جنسی نرم و ناملموس با دغدغههای صنعتگران است لذا وصل کردن مستقیم این دو هم باعث نارضایتی امروز صنعت از دانشگاه شده و هم دانشگاه را دچار نوعی احساس درک نشدن از سوی صنعت کرده است.
وی بر حضور شرکتهای دانشبنیان و جهاددانشگاهی بهعنوان واسط بین دانشگاه و صنعت برای رفع این مشکل تأکید کرد و گفت: مسائل صنعت باید به دانشبنیانها و جهاددانشگاهی معرفی شود و سپس این مسائل از سوی این واسطهها برای دانشگاه تعریف شود چراکه نوع طرح مسئلهای که جهاددانشگاهی برای دانشگاه تعریف خواهد کرد متفاوت از طرح مستقیم آن از سوی صنعت به دانشگاه خواهد بود.
دکتر دهقانی فیروزآبادی یکی از مشکلات امروز کشور را درست تبیین نشدن نیاز جامعه به دانشگاه برای رفع آنها دانست و گفت: جهاددانشگاهی یک نقش فرابنیانی دارد به عبارتی هم میتواند محملی برای صنعت و هم محملی برای ساماندهی شرکتهای دانشبنیان باشد.
این مسئول در پایان جهاددانشگاهی را حلال مسائل بزرگ کشور خواند و گفت: جهاددانشگاهی با تشکیل شبکهای از شرکتهای دانشبنیان میتواند مسائل بزرگ ملی را رفع کند و درواقع جهاددانشگاهی میتواند شبکه تقسیمکار ملی باشد و معاونت ریاست جمهوری شبکه تقسیم منابع مالی در این زمینه محسوب شود.
محمدرضا دهقانی رئیس جهاددانشگاهی استان یزد نیز در این دیدار بابیان اینکه جهاددانشگاهی یزد از اوائل دهه ۷۰ شکلگرفته و طی چند دهه گذشته بهتدریج فرایند رشد خود را حفظ کرده است، گفت: این نهاد در استان یزد فرازوفرودهای زیادی را طی کرده ولی امیدوار به آینده است و امیدواریم با حمایت مدیریت جدید این نهاد در کشور در گام دوم انقلاب نقش شایستهتری را در کشور ایفا کنیم.
وی ترسیم جایگاه والای جهاددانشگاهی در این دوره را اتفاقی بزرگ خواند و از اینکه جهاددانشگاهی بهعنوان زیستبوم نوآوری نخبگان ایران معرفیشده است، ابراز خرسندی کرد.
وی خواسته امروز جهادگران جهاددانشگاهی را استقامت و تداوم این نهاد در کشور خواند و گفت: امیدواریم مشکلات جهاددانشگاهی استان که قبلاً بهصورت حضوری و مکتوب به ریاست جهاددانشگاهی کشور گزارششده است با حمایتهای مؤثر مسئولان جهاددانشگاهی کشور و مدیران استان مرتفع شود.
دهقانی در پایان نیز خاطرنشان کرد: حضور یک یزدی در رأس مدیریت جهاددانشگاهی کشور باعث افتخار ماست و حضور یک جهادگر از جهاددانشگاهی در صدر معاونت علمی ریاست جمهوری مایه مباهات است که دراینباره آرزوی توفیق روزافزون را برای ایشان داریم.
لزوم تغییر و تحول در فرآیندهای دانشبنیان
رییس جهاددانشگاهی همچنین در نشست ستاد نوآوری، فناوری و اقتصاد دانش بنیان استان یزد ، ضمن قدردانی از زحمات و تلاشهای چندین ساله «سورنا ستاری» در سمت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای ترویج و توسعه زیرساختهای علمی و فناوری، به ویژگیهای خاص یزد و یزدیها اشاره و اظهار کرد: برخورداری یزد از نخبگان علاقمند به یزد از ویژگیهای شاخص این استان در مقایسه با سایر استانهاست.
وی با اشاره به جلسات مستمر مسئولان و نخبگان استان در حوزه علم و فناوری، سطح اندیشهها و افق نگاهها در این جلسات را بسیار بالا خواند و گفت: شم اقتصادی خوب یزدیها و همراهی کامل حاکمان دولتی نیز از ویژگیها و فرصتهای ویژه یزد است.
دکتر دهقانی فیروزآبادی با اشاره به ظرفیتها و توانمندیهای بالای یزدیها در کنار منابع غنی طبیعی در این استان، گفت: به نظر میآید که گردش مالی صنایع استان به تنهایی یا حتی گردش مالی بخش پزشکی و سلامت یزد چند برابر مجموع گردش مالی کشور باشد و این یک موضوع معنادار است.
وی به اهمیت توسعه دانش بنیانها طی سالهای گذشته در کشور، گفت: اکنون دیگر دوران افتتاح و ایجاد زیرساختهای عالمی و فناوری گذشته است و هرچند توسعه این زیرساختها از ضروریات است ولی باید با تولید محتوی از این در جهت رفع نیازهای جامعه و کشور بهره گرفت.
وی تحول در فرایندهای دانش بنیان را حائز اهمیت خواند و گفت: امروز در ازای دانش بنیان شدن شرکتها که در گذشته بعضاً برای اخذ مزیتهای آن یا برند شدن برای کسب این عنوان تلاش میشد، باید بخشی از درآمدهای شرکتهای متقاضی دانش بنیان صرف بکار گیری دانش بنیانها شود لذا لازم است مفاهیم جدیدی برای دانش بنیانها تعریف کنیم.
این مسئول با بیان این که امروز دانش بنیانها باید برای دانشگاه، طرح و کار تعریف کنند و حلقه واسط بین دانشگاه و صنعت باشند، تاکید کرد: اکوسیستم دانش بنیان در کشورمان توسعه نخواهد یافت مگر با توسعه بازار و توسعه فروش و از آنجایی که بخش بزرگی از اقتصاد کشورمان، دولتی است، دولت باید در این باره ورود کند و متناسب با مسائل جامعه بین دانشبنیانها تقسیم کار صورت دهد.
رئیس جهاددانشگاهی اضافه کرد: برای این که اقتصاد دانش بنیان سهمی از تولید ناخالص ملی(GDP) کشور را به خود اختصاص دهد باید دولتمردان به دانشبنیانها و هلدینگهای دانش بنیان فرصت داده و حمایتشان کنند و در ازای اهتمام صنایع به دانش بنیانها برای رفع نیازهایشان نیز صندوقهای پژوهش و فناوری، از این سرمایهگذاری ریسک حمایت کنند.
وی با تاکید بر این که زمان کنونی دوران تحول است، گفت: سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص ملی باید برای افق چهار سال آینده روی پنج درصد هدفگذاری شود و با تحقق آنها همه بخشها تلاش کنند.
دکتر دهقانی فیروزآبادی در ادامه به نقش جهاددانشگاهی در شبکهسازی دانش بنیانها برای رفع مشکلات جامعه و صنعت اشاره و عنوان کرد: جهاددانشگاهی باید رفع مسائل بزرگ و دشوار ملی را برعهده بگیرد و رفع آنها را تقسیم کار مناسب بر عهده دانشبنیانها بگذارد و ضمانت اجرایی نیز داشته باشد.
وی با بیان این که در این صورت نخبگان واقعی وارد میدان عمل خواهند شد، گفت: جهاددانشگاهی یک نهاد ارزشمند است چرا که زمانی که سخن از ارتباط علم و صنعت در مراکز علمی کشور نبود، در کنار دانشگاهها برای تحقق این هدف فعالیت کرد و خوشبختانه دستاوردهای خوبی نیز کسب شد ولی طی ۱۵ سال گذشته بنا به دلایلی اثرگذاری اجتماعی این نهاد کاهش یافته است لذا از آنجایی که بزرگترین مسئله امروز کشور در حوزه علم و فناوری موضوع توجه به نخبگان است، جهاددانشگاهی میتواند به عنوان زیست بوم فناوری نخبگان کشور به جایگاه شایسته خود نیز دست یابد.
وی با اشاره به اهمیت توسعه کسب و کارها مبتنی بر نیازهای بازار در کشورمان، مدلی حمایتی جهت استارتاپها از سوی جهاددانشگاهی ارائه کرد و گفت: جهاددانشگاهیهای کشور میتوانند حمایت زیرساختی و حتی مالی از استارتاپها در ازای فعالیتهایشان داشته باشند و همانگونه که مرحوم «کاظمی آشتیانی» به همین طریق اسباب اقدامات بزرگی در این حوزه بود، فعالیت کند.
رئیس جهاددانشگاهی در بخش پایانی سخنانش گفت: مکتبی در جهاددانشگاهی پایهریزی شده که براساس رییس جهاددانشگاهی هر استان نه رییس جهاددانشگاهی آن استان شناخته می شود بلکه به عنوان رئیس سازمان جهاددانشگاهی در آن استان از باید از تمام ظرفیت این نهاد در مسیر تعالی کشور و رفع مشکلات آن گام بردارد.
«مهران فاطمی» استاندار یزد نیز در این نشست اظهار کرد: نوع نگاه ما به جهاددانشگاهی همان نگاه مقام معظم رهبری است.
وی با اشاره به فعالیتها و دستاوردهای جهاددانشگاهی، افزود: اگر این ساز و کار و مدل و نگاه بر عرصه علمی کشور حاکم شود، دستاوردهای شاخصی را به همراه خواهد داشت.
فاطمی ضمن قدردانی از خدمات دکتر ستاری و نقش وی در بسط و توسعه حوزه دانش بنیانها در کشور، گفت: شاید در دوره جدید که سکان این مجموعه به دست فردی جوان و نخبه قرار گرفته، لازم باشد تا ماهیت ستادی این معاونت از وضعیت صف کمک مالی به فعالان این حوزه خارج شود و بخشی از امور مربوطه به دانشگاهها و پارکها تفویض شود.
وی اظهار کرد: سطح فعالان کسب و کارهای حوزه علم و فناوری و فعالیتهای دانش بنیان در استان یزد متفاوت از سایر استانهاست که نشان از کار یک دهه گذشته فعالان این بخش در یزد است.
استاندار یزد در پایان از وجود زیرساختهای اقدامات جدید و بزرگ در این استان خبر داد و اشاره کرد: در سفر اخیر دکتر ستاری به یزد مقرر شد تا یزد به عنوان پایلوت اجرای قانون جهش تولید دانش بنیاد در کشور لحاظ شود که امیدواریم در این باره نیز حمایتهای لازم صورت گیرد.
«محمدرضا دهقانی» رئیس جهاددانشگاهی استان یزد نیز در این نشست ضمن ارائه گزارشی از دستاوردهای جهاددانشگاهی در استان، به تشریح سیاست ها و چشم اندازهای این نهاد انقلابی در استان یزد پرداخت.
نظر شما :