رئیس فدراسیون سوارکاری بیان کرد:
تدوین طرح جامع احیای اسب اصیل ترکمن توسط جهاددانشگاهی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، ابتدای سال جاری بود که پس از آمایش و اولویتسنجی اهداف در جهاددانشگاهی استان گلستان، با حضور معاون پژوهشی جهاددانشگاهی کشور در این استان و دیدار با استاندار گلستان ۷ محور اصلی فعالیت پژوهشی جهاددانشگاهی در این استان مشخص و حفظ ذخایر ژنتیکی و به نژادی اسب اصیل ترکمن بهعنوان یکی از مهمترین اولویتها از سوی دو طرف مشخص و هدفگذاری شد، تا جایی که استاندار گلستان در چندین جلسه بر ضرورت ورود جهاددانشگاهی به این عرصه و حمایت دولت از این نهاد در این راستا تاکید کرد.
به همین منظور و با هدف بررسی قوانین و محدودیتهای موجود در بخشهای مختلف حوزه سوارکاری اعم از اسب دوانی، پرش، درساژ و ... نشستی با حضور مدیران و مسئولان مرتبط جهاددانشگاهی کشور و استان گلستان با رئیس فدراسیون سوارکاری در سالن جلسات این فدراسیون برگزار شد.
عضو هیات علمی مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی جهاددانشگاهی در این نشست با اشاره به اینکه حفظ و حراست از یک نمونه ژنتیکی اسب اصیل از جمله رسالتهای ماست، اظهار کرد: ما در هر کجا که مردم و مسئولان احساس نیاز کرده و با توجیه علمی و اقتصادی خواستار بهرهمندی از ظرفیت جهاددانشگاهی باشند با افتخار در خدمت مردم و مسئولان هستیم.
دکتر عبدالرضا دانشور با بیان اینکه برگزاری جلسه امروز بهمنظور ایجاد هماهنگی کامل قبل از اقدام عملی برای حفظ و به نژادی اسب اصیل ترکمن در استان گلستان است، افزود: اسب امروز تبدیل به یک صنعت بزرگ در دنیا شده و در برخی از مناطق کشورمان از جمله استان گلستان با زندگی و فرهنگ مردم عجین شده است که بر ضرورت و اهمیت حفظ نژادهای اصیل آن میافزاید.
مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاددانشگاهی نیز در این نشست با اشاره به اینکه ما آماده هرگونه خدمتگزاری از کلونینگ تا به نژادی در این حوزه هستیم، خاطرنشان کرد: استفاده از فناوریهای نوین را در حفظ و تکثیر نژاد اصیل دام سنگین شروع کرده و به نتایج درخشانی نیز رسیدهایم و امیدواریم با استفاده از این تجربه در حوزه اسب اصیل ترکمن نیز بتوانیم خدمت شایستهای ارائه دهیم.
دکتر داراب یزدانی با اشاره به اینکه امروز مسئولان استان گلستان اعم از استاندار و مجمع نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی خواستار ورود جهاددانشگاهی برای کمک به حفظ، تکثیر و اصلاح نژاد اسب اصیل ترکمن هستند، ادامه داد: در حوزه هویت بخشی و صدور تبارنامه برای اسبهای متولد شده توسط فناوریهای جدید از جمله جنین منجمد باید از قبل با فدراسیون هماهنگیهایی را داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه در صورت هماهنگی میان فدراسیون و مجموعه بخشهای مختلف دانشی جهاددانشگاهی میتوانیم با سرعت مسیر پیش رو را طی کنیم، اضافه کرد: در این جلسه باید قوانین موجود بینالمللی درباره صدور تبارنامه و اجازه شرکت در مسابقات به اسبهای تولید شده با فناوریهای نوین را بررسی کنیم.
رئیس جهاددانشگاهی واحد استان گلستان از دستور و درخواست جدی استاندار گلستان مبنی بر ورود جهاددانشگاهی به حوزه صنعت اسب در بخشهای مختلف تاکید کرد و گفت: در دیدار معاون پژوهشی جهاددانشگاهی کشور با استاندار گلستان نیز ایشان بر لزوم کمک جهاددانشگاهی در توسعه صنعت اسب در استان گلستان و همچنین ایجاد ذخایر ژنتیک اسب ترکمن، مرکز به نژادی و همچنین مرکز خدمات تخصصی اسب تاکید کردند.
ابراهیم شهبازی با انتقاد از بیتوجهی به صنعت بزرگ اسب در سطح کشور بهویژه استان گلستان در سالهای متمادی، گفت: امروزه اسب آخال تکه و یموت ترکمن در سطح دنیا مراکز متعدد مطالعاتی و انجمنهای توسعه و خرید و فروش دارد در حالی که در مرکز اصلی و زادگاه این اسب اصیل نگاهی جدی به این حوزه وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه اسب امروز با فرهنگ ترکمنها ممزوج شده است، تصریح کرد: باید به این باور برسیم که این عجین شدن با فرهنگ و علاقهمندی به اسب اصیل ترکمن یک سرمایه اجتماعی برای ما در منطقه است که باید آن را حفظ و تقویت کرد.
رئیس جهاددانشگاهی واحد استان گلستان با بیان اینکه باید صنعت اسب و منفعت آن را بر سر سفره معیشت مردم بیاوریم، خاطرنشان کرد: یقین داشته باشید در صورتی که بتوانیم در حوزههای مختلف خدمات تخصصی پزشکی، ذخیره ژنتیک و اصلاح نژاد ورود جدی کنیم جهش اقتصادی در استان رخ خواهد داد.
شهبازی از اشاره به اینکه از میان حدود ۱۷ هزار اسب موجود در سطح استان گلستان تنها ۱۰۰ اسب دارای شناسنامه ثبت شده و مورد تائید هستند، ادامه داد: هدفگذاری ما این است که ان شاالله در یک برنامه زمانی کوتاهمدت به یک هزار اسب اصیل ترکمن در سطح استان برسیم.
رئیس فدراسیون سوارکاری نیز در این نشست با استقبال از ورود علمی به موضوع حفظ و احیای اسب اصیل ترکمن، اظهار کرد: همینکه امروز در سطح استان گلستان و کشور احساس نیاز شکلگرفته و مردم و مسئولان از جهاددانشگاهی خواهان ورود علمی به مساله هستند گام بلندی برای توسعه است.
دکتر خلیلی با اشاره به اینکه یکی از معضلات مهم و بزرگ در سطح استان گلستان نگهداشت و هزینه کردن برای اسبهایی است که از نظر اقتصادی ارزش نگهداری و توجیه ندارند، افزود: با توجه به هزینههای زیاد علوفه، نهاده، نگهداری و ... امروز نگهداشت اسبی که ظرفیتهای بالایی در حوزه تولید ثروت و ارزش افزوده نداشته باشد اصلاً مقرون به صرفه نیست.
وی با اشاره به اینکه رکوردهای ورزشی در اسب دوانی و پرش و معیارهای مهم در زیبایی از جمله مؤلفههایی است که باید مورد توجه قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: علاقهمندی مردم کاملاً قابل درک است اما معتقدیم باید با یک برنامه دقیق و اصولی و استفاده از به نژادی خروجی برنامه تولید و نگهداشت اسب اصیل و دارای ارزش افزوده و توجیه اقتصادی است.
رییس فدراسیون سوارکاری اشتغال آفرینی ثابت و پایدار، ارزآوری و توسعه نشاط اجتماعی را مزایای نسبی این حوزه دانست و ادامه داد: در دو حوزه پرش با اسب و درساژ هیچ محدودیتی برای استفاده از اسبهای تولید شده با فناوریهای نوین از جمله جنین منجمد وجود ندارد اما در حوزه اسب دوانی فدراسیون جهانی ممنوعیتهایی را اعلام کرده است.
خلیلی از فقدان اسب نریان مولد خوب و اصیل در کشور خبر داد و گفت: قیمت جهانی این اسب نیز بسیار بالا بوده و علاوه بر آن خدمات کامل بیمه نیز به وارد کنندگان این اسبها ارائه نمیشود.
وی با بیان اینکه برای عملیاتی کردن این جلسه پیشنهاد ما این است که یک سند جامع در حوزه احیا و حفظ اسب اصیل ترکمن تدوین شود، اضافه کرد: در گام اول به نظر ما باید با تحقیقات ژنتیک و دقیق روی اسب ترکمن مشخص کنیم که اسب ترکمن برای کدام یک از سه عرصه اسب دوانی، پرش و یا زیبایی مناسبتر است؟
رئیس فدراسیون سوارکاری تاکید کرد: گام دوم این است که در حوزه مد نظر که برآمده از تحقیقات است برنامه جامعی را برای گسترش و تقویت ظرفیتها طراحی و اجرا کنیم و به موازات آن برای ثبت اسب اصیل ترکمن بهعنوان یک میراث معنوی نیز اقدام کنیم.
خلیلی برنامهریزی برای تشکیل انجمنهای تخصصی و همچنین برنامه مدون برای پرورش و رشد اسبهای اصیل ترکمن مبتنی بر تحقیقات علمی جهاددانشگاهی چه در حوزه تغذیه و چه در حوزه ژنتیک آنها را ضروری دانست و تاکید کرد: ایجاد یک شورای اجرایی مشترک میان جهاددانشگاهی و فدراسیون سوارکاری مقدمه ادامه مسیر و تداوم آن در حوزه سایر اسبهای اصیل از جمله کرد و دره شوری و ... است.
به گزارش ایسنا در این نشست دکتر شیرازی پژوهشگران پژوهشگاه ابنسینا جهاددانشگاهی و دکتر محسن قلی پور معاون پژوهشی جهاددانشگاهی واحد گلستان نیز حضور داشتند.
نظر شما :