برگزاری نشست تخصصی «نقش سیاستگذاری و سیاستگذاران در ایجاد بسترهای مناسب برای تسهیل آشنایی و ازدواج موفق جوانان به شیوه‌های به‌روز»

۱۱ مرداد ۱۴۰۱ | ۱۹:۰۲ کد : ۴۷۲۳۳ فرهنگی
اندیشکده بانوان جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) به مناسبت هفته ملی خانواده و چهل‌ودومین سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی نشست تخصصی «نقش سیاستگذاری و سیاستگذاران در ایجاد بسترهای مناسب برای تسهیل آشنایی و ازدواج موفق جوانان به شیوه‌های به‌روز» را برگزار کرد.
برگزاری نشست تخصصی «نقش سیاستگذاری و سیاستگذاران در ایجاد بسترهای مناسب برای تسهیل آشنایی و ازدواج موفق جوانان به شیوه‌های به‌روز»

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی الزهرا(س)، کارگروه تعالی خانواده (تشکیل، تحکیم، فرزندآوری) اندیشکده بانوان جهاددانشگاهی الزهرا(س) نشستی به مناسبت هفته ملی خانواده و چهل‌ودومین سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی دوشنبه 10 مردادماه 1401 به صورت آنلاین برگزار کرد و مسائل پیرامون جایگاه بسترهای مناسب برای امر آشنایی و ازدواج در سیاست‌گذاری‌ها را به بحث گذاشت.

در این نشست فاطمه محمدبیگی پزشک، رییس کمیته و فراکسیون جمعیت و عضو کیمسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، الهام آب‌نیکی، دکترای روان‌شناسی و مشاور کمیسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی، سحر منصوری، پزشک و مشاور کمیسیون مجلس شورای اسلامی و زهرا نقی‌زاده، رییس جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) و رییس اندیشکده بانوان به بحث و تبادل نظر پرداختند. همچنین در انتهای نشست مهمانان از محل اندیشکده بانوان بازدید کرده و در جلسه هم‌اندیشی کارگروه تعالی خانواده (تشکیل، تحکیم و فرزندآوری) حضور یافتند.

فاطمه محمدبیگی نماینده مجلس شورای اسلامی در این نشست با تمرکز بر قوانین موجود در حوزه ازدواج و خانواده، بیان کرد: که خانواده‌های غربی در حال حاضر اقدام به تصویب قوانینی در حوزه زنان و خانواده کرد‌ه اند زیرا فهمیده اند که رابطه کارکردی در خانواده از هرچیزی مهم‌تر است.

وی تاکید کرد: که در ایران بالای دو سوم جوانان به ازدواج ابراز علاقه می کنند، اما ما باید زیرساخت های آن را فراهم کنیم. مجلس یازدهم بلافاصله پس از شروع به کار، اقدامات عملیاتی زیادی را در این حوزه انجام داده از جمله برنامه ریزی هایی در حوزه تسهیل ازدواج انجام شده است. البته پیش از این هم قوانینی وجود داشت و اسناد بالادستی هم بر مسئله خانواده بسیار تاکید می‌کنند که ما آنها را مدنظر قرار دادیم. رهبر معظم انقلاب نیز تاکیدات زیادی بر این مسئله داشته اند از جمله اینکه در همه قوانین، خانواده باید محور قانون گذاری باشد. این شعار ما برای ورود به مجلس بود؛ اگرچه همه به ما تاکید می کردند که شعار اقتصادی را در دستور کار خود قرار دهید اما ما می‌خواستیم ریشه ها را مدنظر قرار دهیم و در این حوزه نقش زنان بسیار مهم است. مطالعات ما در ابتدای کار نشان داد که در قوانین موجود، یا پیوست خانواده وجود ندارد و یا اگر وجود دارد اعمال نمی شود. به همین دلیل در بسیاری موارد مجلس مجبور شد جلسات توجیهی دیگری با وزارتین برگزار کند.

محمدبیگی با بیان این که در این مدت آسیب شناسی قوانین تسهیل ازدواج انجام شده و تلاش شده تا خلاها جبران شوند تاکید کرد: که ما در قانون گذاری نیاز داریم معضلات را طبقه بندی و اولویت بندی کنیم؛ همچنین قوانین باید ضمانت اجرایی داشته باشد و ترک فعل ها دقیق بررسی شود. یکی از این بستر ها به عقیده وی اشتغال خانگی است که بالذات همراه با تعاون، هم افزایی و اشتغال زایی بوده و محیط خانواده را گرم نگاه می دارد. در ایران ما در گذشته مشاغل ارثی داشتیم اما در سیل غرب زدگی کوچکترین تعلقات خانوادگی مثل اشتغال را از دست دادیم که برای جبران آن سعی کردیم در قوانین، حمایت از مشاغل خانگی را در اولویت قرار دهیم.

به اعتقاد وی، معضل دیگر ما مشکل نگرشی است؛ برخی جوانان علی رغم تمکن مالی به ازدواج تمایل ندارند و این نشان می دهد مشکل ازدواج جوانان ما دیگر صرفا اقتصادی و اجتماعی نیست؛ سن ازدواج در بین جوانان ما زیاد شده است. امروز در جامعه موضوع خانواده و در آن موضوع جوانان و به طور خاص موضوع دختران باید مد نظر قرار بگیرد. در قرآن هم عفاف و زیست عفیفانه ربط مستقیمی به تشکیل خانواده دارد و بستری برای آن است که در سیاست‌گذاری‌ها مغفول مانده است.

به عقیده این نماینده مجلس، الگوی پیشرفت ایرانی- اسلامی باید مبتنی بر خانواده باشد اما از آنجایی که عمده قوانین ما از غرب گرفته شده و اسلامیزه شده‌اند در نتیجه خیلی منبعث از فرهنگ ما نیستند و برای حل این مسئله ما نیاز به جهاد و مدیران جهادی داشته و نیازمند زیست بوم هایی مثل جهاد دانشگاهی هستیم.

در نهایت محمدبیگی با ابراز مسرت از آشنایی با اندیشکده بانوان جهاد دانشگاهی عنوان کرد: ما از اندیشکده بانوان می خواهیم که در زمینه مشاوره پیش از ازدواج در کنار ما قرار بگیرند تا بتوانیم روی نگرش ها و سبک زندگی اسلامی تمرکز کنیم. ما نیاز به جنبشِ نهضتِ جهادی داریم که به طور همزمان در دانشگاه و حوزه ریشه دارد. قانون نیاز به همکاری نهادهایی مثل اندیشکده بانوان دارد که بستر مناسب را برای تسهیل آشنایی و ازدواج موفق جوانان فراهم کنند.

در ادامه  سحر منصوری، پزشک، فعال حوزه زنان و مشاور کمیسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی، به صورت تلفنی نکاتی را در رابطه با تسهیل ازدواج جوانان در سیاستگذاری‌ها عنوان کرد.

به اعتقاد وی اتفاق خوبی که در قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده افتاده این است که در سطح کلان به این مسئله توجه کرده است. قوانین زیادی در این حوزه وجود دارد؛ از جمله ماده ۳۳ این قانون که آموزش و پرورش را مکلف به ارتقای مهارت های قبل و بعد از ازدواج کرده است. این قانون نهادهای مردمی را درگیر کرده اما آن‌طور که باید اجرا نشده و باید بر اصول اسلامی ایرانی در اجرای آن تمرکز بیشتری شود. ما باید نگاه واحدی داشته باشیم و امیدواریم با پشتوانه خوب بتوانیم ادعای حل این مشکل را داشته باشیم.

منصوری در ادامه تاکید کرد: در راه تحقق کامل قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، برای تهیه محتوا در این زمینه مشکلاتی وجود دارد. اگرچه ما گروه‌های فعالی داریم اما باید با پویایی و نگاه به روز مسئله را واکاوی کنند و ما از همین جا فراخوانی به دغدغه‌مندان این حوزه می زنیم که برای تولید محتوا ما را یاری کنند. انشاالله.

همچنین در این نشست زهرا نقی زاده رئیس جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) و رئیس اندیشکده بانوان با اشاره به فعالیت‌های این واحد عنوان کرد: امید است برنامه امروز کمک کند تا بتوانیم قدمی مؤثر در جهت دانش‌افزایی و مهارت‌افزایی بانوان جامعه و ایجاد بستر لازم برای دختران در راستای ازدواج موفق برداریم. وی همچنین توضیح داد: با توجه به اینکه جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) مانند چارت تمام واحدهای جهاددانشگاهی در ذیل معاونت‌های مختلف فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و تجاری‌سازی فعالیت می‌کند، طی دو سال گذشته سعی کردیم تا تمامی فعالیت‌های این واحد بر حوزه زنان متمرکز شود؛ چراکه واحد الزهرا(س) تنها واحد دانشگاهی است که فعالیت ویژه در حوزه زنان و دختران دارد.

نقی‌زاده بیان کرد: فعالیت‌های این واحد در حوزه فرهنگی در بخش دانشگاهی انجام می‌شود. در حوزه فعالیت‌های آموزشی نیز واحد الزهرا(س) در سه حوزه فعالیت‌های تخصصی مهارت‌محور، مرکز کارآفرینی و اشتغال (طرح مشاغل خانگی سرپرست خانوار و طرح ملی توسعه مشاغل خانگی) و مرکز علمی- کاربردی جهاددانشگاهی ویژه بانوان فعالیت دارد. در حوزه پژوهشی نیز در سه حیطه مرکز مشاوره ازدواج و تحکیم خانواده، گروه پژوهشی مسائل اجتماعی زنان و اندیشکده بانوان (با برنامه‌های‌ گسترده) فعالیت می کند.

نقی‌زاده در ادامه به تشریح برنامه‌های اندیشکده بانوان پرداخت و اظهار کرد: این اندیشکده در پنج کارگروه تمدن اسلامی، تعالی خانواده (تشکیل، تحکیم و فرزندآوری)، توانمندسازی، سلامت اجتماعی و مطالعات تطبیقی فعالیت می کند که در تمام این حوزه‌ها نیز بر مطالعات تطبیقی روز در سطح جهان تمرکز دارد.

وی ادامه داد: اندیشکده بانوان به عنوان واسط بین دانشگاه و مراجع سیاست‌گذاری فعالیت می‌کند، یعنی وقتی وارد این حوزه می‌شویم، ارتباط و پلی بین سیاست‌گذاران، مجریان و مدیران و مراکز علمی برقرار کرده و سعی می‌کنیم تمام پژوهش‌ها و فعالیت‌هایی که در حوزه‌ها و مراکز علمی انجام شده را به سندهای سیاستی تبدیل کنیم تا بتوانیم این سندها را به مسئولان اجرایی و سیاست‌گذاران کشور ارائه دهیم.

رئیس جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) با بیان اینکه در اندیشکده تنها به پژوهش نپرداخته و بلکه به فراتحلیل پژوهش‌های انجام شده، می‌پردازیم، گفت: سعی ما بر این است که تحلیل‌ها و پژوهش‌های انجام شده را به نتیجه‌ای کاربردی برسانیم. اندیشکده بانوان از دو سال گذشته به بررسی تحلیل‌های انجام شده پرداخت و توانست از روز سوم بهمن‌ ماه ۱۴۰۰ با دریافت مجوز لازم، فعالیت‌ خود را به صورت رسمی آغاز کند.

نقی‌زاده تصریح کرد: برپایی ۷۰ نشست تخصصی در سطح ملی و بین‌المللی، تولید اسناد سیاستی در قالب متون سیاستی و غیره از جمله فعالیت‌های انجام شده از سوی اندیشکده بانوان از زمان آغاز به کار رسمی آن بوده است. همچنین، سعی بر این داشتیم تا با مراکزی که در حوزه زنان فعالیت دارند، بیشترین ارتباط را داشته باشیم که در این راستا اولین ارتباط اندیشکده با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برقرار شد. در این زمینه کار مشترکی با این معاونت و کمیسیون ملی آیسسکو با حضور ۱۷ بانو از کشورهای مسلمان و به ویژه کشورهای محور مقاومت اجرا شد. همچنین، برپایی نشست‌های تخصصی با بانوان توانمند در سایر کشورها همچون ژاپن و اندونزی، همکاری با امور بانوان شهرداری تهران و نیز همکاری با سازمان بهزیستی در برپایی نشست‌های تخصصی از دیگر فعالیت‌های اندیشکده بانوان جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) بوده است.

رئیس جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) افزود: همکاری با اداره امور زنان منطقه آزاد کیش در برپایی ۱۴ نشست تخصصی در حوزه توانمندسازی بانوان و دختران و نیز موضوع گردشگری و دختران، اجرای برنامه‌های دانش‌افزایی و مهارت‌افزایی دختران، توانمندسازی آموزشی دختران و غیره نیز از دیگر فعالیت‌های این واحد است. در حال حاضر نیز در حال برپایی نشست‌های کارگاهی آموزش‌های پیش از ازدواج در مناطق مختلف تهران و حومه هستیم تا دختران را هرچه بیشتر با مسائل مربوط به ازدواج آشنا کنیم.

نقی‌زاده ادامه داد: محور دیگر فعالیت‌های این واحد در حوزه کارآفرینی و اشتغال، طرح ملی توسعه مشاغل خانگی است که امیدواریم نهادهای مختلفی همچون مجلس شورای اسلامی در این زمینه به ما کمک کنند تا این الگو در جامعه نهادینه شود. این واحد در این طرح در پنج محور استعدادسنجی و ارزیابی اولیه، آموزش‌های عمومی، آموزش‌های تخصصی (۴۱۵ رشته مشاغل خانگی)، اتصال به بازار و شبکه‌سازی فعالیت می‌کند تا مشاغل خانگی به سرانجام رسیده و مشکلات خانواده‌ها را در این زمینه مرتفع کند.

وی در پایان سخنان خود در این زمینه تصریح کرد: این آمادگی را داریم تا با کمک دولت مردمی و نهادهایی همچون مجلس شورای اسلامی و وزارتخانه‌های مختلف با تمام توان وارد این عرصه شده و به مردم به ویژه بانوان بی‌بضاعت و بی‌سرپرست خدمت کنیم

 

کلیدواژه‌ها: جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س)


نظر شما :