رییس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسانرضوی خبر داد:
اشتغالزایی برای ۵۵۳ هزار نفر در کشور از طریق صنعت گردشگری
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر هادی رفیعی در سمینار تخصصی سرمایهگذاری در صنعت گردشگری شهر مشهد که در محل پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی این سازمان 13 دی ماه برگزار شد، اظهار کرد: پژوهشکده گردشگری با سه گروه جامعهشناسان، اقتصاددانان، مدیران برنامهریزی گردشگری است که به شکلی ویژه از اواسط دهه ۸۰ تمرکز بر صنعت گردشگری کرد و مطالعات گوناگونی در این زمینه انجام شده است. بیش از ۵۰۰ طرح به درخواست و سفارش دستگاههای اجرایی توسط پژوهشکده گردشگری جهاد اجرایی شده است.
وی افزود: یکی از مطالعاتی که اخیرا به مجموعه پژوهشکده جهاد دانشگاهی واگذار شده در حوزه توسعه اقتصادی روستاها است که در آن بحث اقامتگاههای بومگردی استان، شبکههای مربوط به آن و توسعه گردشگری روستایی بهصورت ویژ مورد بررسی قرار گرفت. در پژوهشکده گردشگری مطالعاتی ویژه در گروههای تخصصی بهشکل شبکههای برنامه مطالعاتی انجام میشود چون مطالعات حوزه سرمایهگذاری در صنعت گردشگری که در گروه مدیریتوبرنامهریزی گردشگری در حال انجام است.
وی با بیان اینکه یکی از رسالت هایی که پژوهشکده گردشگری دارد ارتباط با بخش خصوصی و حل معضلات این بخش از طریق اجرایی کردن نتایج مطالعات است ادامه داد: در همین راستا مرکز مطالعات تخصصی گردشگری پژوهشکده دایر شده تا بخشی از نتایج مطالعات و پیشنهادات به شکل پروژههایی ویژه ارائه شود، که ازجمله آن میتوان به سامانه تردد لوتوس مورد استفاده در هتلها و مراکز اقامتی که به سرانجام رسید، اشاره کرد.
رئیس پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسانرضوی گفت: یکی دیگر از اقدامات پژوهشکده جهاد در حوزه گردشگری ارائه نخستین نقشه هوشمند گردشگری سوغات و رهیاب با عقبه فرهنگی و تغذیهای که تا دو ماه آینده بهصورت تولید انبوه وارد بازار میشود.
وی با طرح این پرسش که چرا بحث سرمایهگذاری در حوزه گردشگری را بهصورت ویژه در دستور کار خود قرار دادیم؟ بیان کرد: به دلیل اهمیت گردشگری باید توجه داشت که سرمایهگذاری در این صنعت منجر به توسعه آن خواهد شد. از سویی دیگر نیازمند ایجاد زیرساختهایی در این زمینه هستیم. برای نمونه مهمترین نیاز در حوزه صنایع دستی سرمایهگذاری مالی است. سهم گردشگری در تولید ناخالص جهانی ۱۰.۴ درصد است که رشد قابل توجهی را در سالهای اخیر تجربه کرده است.
دکتررفیعی با بیان اینکه «از هر 10 نفر یک تن در حوزه گردشگری شاغل است» اظهار کرد: از هر پنج شغل ایجاد شده، یک شغل مربوط به این حوزه است که نشانگر اهمیت رو به رشد صنعت گردشگری در جهان است. اما براساس گزارشهای شورای جهانی سفرهای گردشگری داده سهم این صنعت در ایران بهصورت مستقیم در ارزش افزوده کشور ۲.۸ درصد است و بهطورکلی ۷.۶ درصد است. بنابراین صنعت گردشگری ۲.۸ درصد بهصورت مستقیم اثر مثبت در جی. دی. پی کشور داشته و 4.6 سهم غیرمستقیم دارد.
رییس پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسانرضوی گفت: صنعت گردشگری در کشور برای حدود 553 هزار نفر اشتغالزایی مستقیم و برای یک میلیون ون ۵۷۸ هزار نفر اشتغالزایی غیرمستقیم داشته است. از سویی دیگر میزان صادرات این بخش به گردشگران خارجی ۳.۹ درصد است که رقمی پایینی است. همچنین میزان سرمایهگذاری در صنعت گردشگری ۳.۳ درصد در کل کشور است، بنابراین برای رسیدن به حداقل متوسط جهانی در صنعت گردشگری نیازمند سرمایهگذاری خاص در این حوزه هستیم.
برخی از جنبههای سرمایهگذاری در صنعت گردشگری شهر مشهد اشباع شدهاند
در ادامه عضو هیئت علمی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسانرضوی گفت: در شهر مشهد برخی از جنبههای سرمایهگذاری در صنعت گردشگری اشباع گردیده و موضوعات سرمایهگذاری یکنواخت و تکراری شدهاند.
فاطمه رحمانی در رابطه با اولویتهای سرمایهگذاری گردشگری در شهر مشهد اظهار کرد: گردشگری جزو بزرگترین صنایع دنیا محسوب میشود که با بسیاری از بخشهای، اقتصادی، زیستمحیطی و اجتماعی در ارتباط بوده و آنها را تحت شعاع قرار میدهد.
وی افزود: در کشور کمبودهایی در بخش گردشگری دیده میشود که این کمبودها در زیرساختها و جاذبه های گوناگون می باشد. شهر مشهد به دلیل وجود بارگاه امام هشتم پتانسیل فروانی برای توسعه گردشگری دارد و توسعه گردشگری نیازمند سرمایه گذاری در این بخش می باشد. بسیاری از سرمایه گذاریهای انجام گرفته در بخش گردشگری شهر مشهد یکنواخت و تکراری هستند و اشباع گردیده اند، بنابراین توجه به نوآوری در این بخش ضروری به نظر می رسد.
رحمانی ادامه داد: براساس طرح انجام شده ابتدا فرصتهای سرمایهگذاری با استفاده از نظرات سرمایهگذاران، کارشناسان و بهرهمندی از مطالعات تطبیقی استخراج شد، تا بتوان نیاز گردشگری شهر را بهدست آورد، تعداد این فرصتها بسیار زیاد بود که نهایتا در 25 مورد دسته بندی گردید. سپس این فرصتها را با استفاده از 15 شاخص مانند سودآوری، میزان ریسک، تاثیرات زیست محیطی، وضعیت فرهنگی شهر مشهد و ... رتبه بندی نمودیم.
عضو هیات علمی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسانرضوی بیان کرد: با توجه به نتایج این اولویت بندی مهمترین فرصت های سرمایه گذاری در گردشگری شهر مشهد، "رستورانهایی با قابلیت ارائه غذاهای سالم و ارگانیک" ، "ایجاد وبسایت با قابلیت رزرو آنلاین و مشخصات کامل هتلها" ، "ایجاد بازار سوغات و صنایع دستی" ، "فناوری در آژانس های مسافرتی در جهت شفاف سازی هزینه ها" و "فناوری نوین در گردشگری سلامت با قابلیت ارائه خدمات از راه دور" می باشد.
وی گفت: بنا به نتایج این مطالعه سرمایه گذاریهای مربوط به هتلها پایینترین رتبهها را به خود اختصاص دادهاند و این در حالی است که اکثر سرمایهگذاریهای شهر مشهد به این سمت سوق پیدا میکند، در حالی که این نوع از سرمایهگذاری تقریبا اشباع گردیده است که این لزوه توجه به نوآوری را مشخص میسازد.
نظر شما :