در پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی شهید بهشتی انجام گرفت؛

پاکسازی مناطق آلوده نفتی با راه حل های سبز توسط پژوهشگران جهاددانشگاهی

۱۹ دی ۱۴۰۰ | ۰۹:۳۹ کد : ۴۰۳۶۷ تاپ خبر
پژوهشگران پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی شهید بهشتی، با به کارگیری از میکرو ارگانیسم های موجود در طبیعت به ساخت پودرها و سامانه هایی برای رفع آلودگی نفتی پرداخته اند.
پاکسازی مناطق آلوده نفتی با راه حل های سبز توسط پژوهشگران جهاددانشگاهی

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، آلودگی هایی که در صنعت نفت رخ می دهد معمولا دارای بخار های هیدرو کربنی است که در برخی مواقع به چاه های فاضلاب و در محیط های خانگی ورود می کند و حتی ممکن است باعث انفجار شود که در این شرایط برای سلامتی انسان های ساکن در اطراف محیط های آلوده خطرناک است؛ اغلب کارشناسان در عرصه محیط زیست معتقدند حل این معضلات با پیگیری راه حل های سبز و با بهره گیری از محیط طبیعی بهترین انتخاب برای رهایی از این آلودگی ها است؛ چراکه اگر بخواهیم از روش های شیمیایی بهره بگیریم، خود منجر به ایجاد دیگر آلودگی ها در محیط طبیعی می شود اما بهره گیری از امکاناتی که محیط طبیعی در اختیارمان گذاشته است؛ نظیر کشت برخی میکرو ارگانیسم ها برای پاک سازی یا تولید مواد پاک کننده ای که از باکتری ها انتخاب هوشمندانه تری است؛ که معمولا از آن به عنوان راه حل های سبز یاد می شود. در واقع از محیط برای پاکسازی خودش استفاده  می شود معمولا این فرایند در نهایت منجر به حاصلخیزی خاک می انجامد.

در این رابطه کمال خدایی، رییس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی و درباره مهمترین فعالیت های این پژوهشکده که در راستای پاکسازی آلودگی نفتی از سطح خاک و آب است، توضیحاتی ارایه کرد.

وی گفت: از آنجایی که آلودگی های نفتی در کشور یک معضل همیشگی بوده است خوشبختانه ما توانستیم فناوری های متعددی را در زمینه رفع این آلودگی ها ایجاد کنیم. هدفمان بالا بردن سرعت پاک سازی محیط هایی است که به آلاینده های نفتی آلوده شده است. در واقع با شناسایی منشا آلودگی و توسعه فناوری ها توانستیم سرعت پاکسازی آلودگی نفتی را بالا ببریم. عمده فعالیت ما در حوزه بالادستی و مسائل زیست محیطی نفت است، همواره ما تلاشمان بر این است که زنجیره ‌ای از فناوری‌ ها که بتواند تمام آلودگی ‌های نفتی آب و خاک را پاکسازی کند را به کار بگیریم. خوشبختانه به دانش فنی آن رسیده ایم و در حال حاضر توانایی رقابت با شرکت های بزرگ بین المللی را داریم؛ به عبارت دیگر امروز ما در مرز دانش حرکت می کنیم.

وی در تشریح پاکسازی حوضچه های پسماند نفتی گفت: یکی از فناوری هایی که تولید کردیم دستگاه تصفیه حوضچه پسماند بود که دارای ترکیبات نفتی تجزیه ناپذیر است. در واقع با روش بیولوژیکی باکتری های مضر جامانده در محل پسماند های نفتی جداسازی و در مرحله بعد محیط به طور کامل پاک سازی می شود.

به گفته خدایی، با برداشت و کشت باکتری ها از محیط آلوده  توانستیم پودری را تولید کنیم که به پاکسازی محیط خاکی و خشک می ‌انجامد.

وی افزود: خوشبختانه امروز ما جزو معدود کشورهای تولید کننده این پودر میکروبی هستیم و در عرصه رقابت با کشورهای پیشرو در این زمینه عملکرد قابل قبولی داریم. گفتنی است، با مخلوط آن با آب، ماده ای حاصل می شود که می توان روی خاک های آلوده و آلودگی های نفتی اسپری کرد تا بعد از دو الی سه هفته، آلودگی ها به روش بیولوژیکی پاکسازی و در نهایت همان ترکیبات نفتی تبدیل به کود بیولوژیک یا بیومس شود که خاک را حاصلخیز می کند. با این روش پاک سازی، حجم و وسعت آلودگی اهمیت زیادی ندارد.

رییس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی شهید بهشتی درباره لجن زدایی های نفتی که معضلی مهم در محیط زیست است گفت: یکی دیگر از فناوری های جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی طراحی سامانه پرتابل لجن زدایی نفت است و بر همین اساس می توانیم صد تن لجن نفتی که آغشته به مولکول های سنگین است را در طول یک روز پاکسازی کنیم؛ آنچه از این پاکسازی حاصل می شود آب و نفت بازیافت شده و خاکی است که یک الی دو درصد آلودگی دارد که آن هم  با پاشیدن پودر میکروبی گفته شده به خاک تمیز می شود.  گفتنی است این فناوری  برای پاکسازی آلودگی های دریا هم کاربرد دارد.

وی در ادامه درباره دیگر فناوری تولید شده از سوی این نهاد پژوهشی که برای گند زدایی کردن دریاها تولید شده است گفت:از دیگر دستاوردهای پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی تولید محصولی است که تا پیش از آن وارداتی بود و هزینه زیادی را برای خرید آن باید متقبل می شدیم؛ این محصول محو کننده لکه های نفتی از سطح دریاها و دریاچه هایی است که مقصد نهایی زباله های نفتی پالایشگاه ها است. در واقع این محلول روی آلودگی پاشیده می شود و بعد از ۱۰ دقیقه آلودگی از بین می رود و لکه‌های نفتی را به امولسیون های بسیار ریز تبدیل می کند به عبارت دیگر لکه های نفتی تبدیل به نقاطی از مایع  می شود که قابل جدا سازی از آب دریا است. علت پاک کندگی سریع این محلول این است که آنزیم های بیولوژیکی موجود در آن آلودگی را در معرض میکرو ارگانیسم های متعدد قرار می‌ دهد تا به سرعت حذف شود.

خدایی در ادامه درباره به کارگیری فناوری ازدیاد برداشت نفتی گفت: از دیگر فعالیت های فناورانه این نهاد پژوشی در جهاد دانشگاهی که تا کنون در ایران به آن پرداخته نشده بود به کارگیری روش های ازدیاد برداشت از میادین نفتی با استفاده از فناوری شکافت هیدرولوژیکی است؛ این فناوری با افزایش فشار سیال در مخزن باعث شکستگی در سنگ مخزن می شود و برداشت نفت افزایش می یابد؛ هدفمان از راه اندازی چنین فرایندی بومی سازی این فناوری در کشور و جلوگیری از برون رفت ارز برای خرید آن از کشورهای صاحب فناوری است.

به گزارش خبرگزاری سیناپرس، خدایی ادامه داد: سامانه دیگری برای احیای چاه های متروکه نفتی در این نهاد پژوهشی راه اندازی شده است.

وی در تشریح این سامانه گفت: همواره هزینه حفاری چاه های متروکه بسیار بالاست؛ فناوری که ما برای این منظور ایجاد کردیم به صرفه جویی اقتصادی زیادی می انجامد و علاوه بر آن با محیط زیست سازگاری زیادی دارد.

کلیدواژه‌ها: پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی شهید بهشتی


نظر شما :