وبینار آموزشی «اصول و روشهای نمونه گیری در پژوهشهای حوزه سلامت» برگزار شد
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی، وبینار آموزشی «اصول و روشهای نمونه گیری در پژوهشهای حوزه سلامت» به همت پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی با حضور جمعی از متخصصان و دانشجویان حوزه سلامت 23 آبان ماه برگزار شد..
علی اصغر حائری مهریزی متخصص آمار و عضو هیات علمی پژوهشکده علوم بهداشتی در این کارگاه گفت: اجرای پژوهشهای میدانی معتبر تا حد زیادی تحت تأثیر انتخاب روش مناسب برای نمونه گیری و بررسی تعداد نمونههای مناسب است. نمونه گیری در مواردی که دسترسی به کل جامعه امکان پذیر نیست یا بسیار پر هزینه است اهمیت ویژهای پیدا میکند، زیرا در چنین شرایطی باید نمونه به شکلی انتخاب شود که نماینده کل جامعه باشد و نتایج به دست آمده از بررسی نمونه قابل تعمیم به جامعه باشد. نمونه گیری در مطالعات حوزه سلامت که نتایج آن بر سلامت افراد جامعه تأثیر میگذارد اهمیت ویژهای پیدا میکند.
وی افزود: روشهای نمونه گیری متنوعی وجود دارد که برای انتخاب روش مناسب باید ضمن توجه به اهداف مطالعه و ویژگیهای جامعه مورد بررسی، به منابع پژوهش از جمله زمان و هزینه در دسترس برای مطالعه توجه داشت. در یک دسته بندی کلی روشهای نمونه گیری در دو گروه تصادفی و غیر تصادفی تقسیم بندی میشوند که هر یک نقاط قوت و ضعفی دارد که در جایگاه خود قابل استفاده خواهد بود.
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم بهداشتی ادامه داد: بدیهی است که در اغلب موارد افزایش اندازه نمونه باعث افزایش دقت نتایج مطالعه خواهد شد، ولی جمع آوری داده از نمونهها معمولاً یکی از هزینهبرترین فعالیت پژوهش است. به همین علت انتخاب اندازه نمونهای که بتواند ضمن فراهم کردن اعتبار کافی برای مطالعه، با منابع در دسترس نیز همخوانی داشته باشد بسیار اهمیت دارد.
گفتنی است، در این کارگاه پس از بررسی روشهای نمونه گیری، به انتخاب اندازه نمونه و روشهای مختلف تعیین حجم نمونه پرداخته شد.
پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی با هدف دانش افزایی و ارتقا توانمندی متخصصان حوزه سلامت اقدام به برگزاری کارگاهها و وبینارهای مختلفی در زمینه طراحی و اجرای پژوهشهای حوزه سلامت میکند که امید است این برنامههای آموزشی نقش موثری در ارتقا پژوهشهای حوزه سلامت و در نهایت ارتقا سلامت جامعه داشته باشد.
نظر شما :