توسط جهاددانشگاهی قم؛

نشست هم اندیشی شورای سیاستگذاری همایش ملی کنترل و کاهش آسیب اجتماعی برگزار شد

۱۳ آبان ۱۴۰۰ | ۱۰:۳۲ کد : ۳۷۶۶۲ عمومی
نشست هم اندیشی شورای سیاستگذاری همایش ملی کنترل و کاهش آسیب اجتماعی با رویکرد آینده پژوهی به همت جهاددانشگاهی قم، برگزار شد.
نشست هم اندیشی شورای سیاستگذاری همایش ملی کنترل و کاهش آسیب اجتماعی برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی قم ،نشست هم اندیشی شورای سیاستگذاری همایش ملی کنترل و کاهش آسیب اجتماعی با رویکرد آینده پژوهی به همت جهاددانشگاهی قم، برگزار شد.

در ابتدای این نشست، دکتر حیدری رییس این واحد سازمانی گفت: شدت و کمیت آسیب های اجتماعی درقم رو به فزونی است که دارای علت های خاصی است.

وی افزود: جهاددانشگاهی به عنوان یک نهاد انقلابی وظیفه حاکمیتی در این زمینه ندارد ولی به دلیل این که دغدغه ای انقلابی داریم احساس وظیفه داریم که این مساله را با حضور صاحب نظران به اشتراک بگذاریم.

رییس جهاددانشگاهی قم بیان کرد: در این زمینه به دنبال برگزاری یک همایش تخصصی و بین بخشی هستیم. زیرا چنین حس می شود که یکی از دلایل عدم توفیق طرح های مرتبط به آسیب های اجتماعی، همین عدم توازن در اجرای طرح های فرهنگی و حتی اجرایی است.

دکتر حیدری گفت: در این زمینه قصد داریم که با برگزاری یک همایش علمی، مباحث آینده پژوهشی را در حوزه رصد جریانات و آسیب های اجتماعی با شیوه کاملا علمی بررسی کنیم. مقالاتی به این همایش ارسال می شود و از درون این مقالات و نشست ها و پیش نشست ها و مباحث جانبی و طرح های مختلف هدفمند به دنبال اخذ خروجی مناسب و قابل پیگیری در عرصه های علمی و حتی پیشنهادات خاص و دقیق اجرایی هستیم.

وی گفت: نقش آسیب هایی چون فضای مجازی که پیشتر جزو آسیب ها به شمار نمی رفت هم باید در این زمینه بررسی شود. برخی آسیب ها در طول زمان می تواند به فرصت مبدل شود و یا اینکه در آسیب ها و شرایط دیگر هضم شود.

دکتر حیدری بیان کرد: حس امنیت یک مساله بسیار بزرگ در حوزه سرمایه اجتماعی است. مساله ای که شناخت آن می تواند در عرصه امنیت ذهنی مردم نیز موثر باشد.

در ادامه نشست علی حسینی معاون فرهنگی جهاددانشگاهی قم بیان کرد: در حوزه آسیب های اجتماعی با 10 تن از اساتید دانشگاه مشاوره هایی صورت گرفت و قرار شد که در خصوص برگزاری این همایش به دنبال یک مباحث میان رشته ای برویم.

وی با اشاره به ارتباطات ارایه طرح در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز گفت: در این زمینه مباحثی چون چالش های و آشفتگی های ساختاری مدنظر قرار گرفت. توزیع ناعادلانه ثروت و تخصصیص بودجه، ساماندهی گروه های داوطلب و سمن های تخصصی و خلاء های قانونی در این حوزه، همچنین شفافیت در این عملکردها و بومی سازی در حوزه آسیب های اجتماعی مطرح شد.

وی یادآورشد: اساتید دانشگاه نقش نظام های تربیتی، سیاست گذاری های اجتماعی، فضای مجازی، زندگی شهری و جنسیت و.. از جمله مباحثی است که مرتبط با بحث آسیب های اجتماعی است. مفاهیم و نظریات جدید، آسیب های اجتماعی و طبقات اجتماعی و مدل های تطبیقی در خصوص مبانی و مباحث مرتبط این همایش، بررسی شده است.

معاون جهاددانشگاهی قم گفت: همایش یک بخش دریافت مقالات دارد و یک بخش نیز خارج از مباحث علمی است و مقالات سیاسی و.. نیز خواهد داشت که در بخش دیگری جانمایی می کند. همچنین برخی از مباحث نیز که فرمت علمی ندارند نیز در بخش هایی از جشنواره به نمایش در می آید.

وی در ادامه به برگزاری نشست های تخصصی و چند جانبه به منظور تبیین بخش ها و محورهای همایش اشاره کرد.

در ادامه معصومه زهیری معاون مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران نیزدر این نشست گفت: علاوه بر موضوعات میان رشته ای بخشی از همایش باید به بحث آسیب های اجتماعی استان های مختلف اختصاص یابد. در این زمینه مقالات باید بر اساس آسیب های مختلف استان های کشور دریافت شود. برخی آسیب ها مبتلا به اولویت دار استان ها هستند و برخی مقالات نیز به این آسیب ها پاسخ می دهند.

وی گفت: ممکن است همایش از یک روز بیشتر باشد یا پیش نشست هایی نیز برگزار شود که نتیجه این مباحث در همایش مشخص می شود. همچنین خلاهای قانوانی نیز باید مشخص و به قانون گذاران ارایه شود.

وی در پایان به بحث مباحث اولویت دار اشاره کرد که باید بر اساس نیازهای اصلی کشور در قالب بخش ویژه در این همایش جانمایی شود.

در ادامه این نشست حمیدی فرد گفت: انتظار می رود که در جامعه مذهبی قم که مهد مباحث معنوی است آسیب های کمتری شاهد باشیم. خوشبختانه مسئولان استان نیز توجه خوبی به مباحث آسیب های اجتماعی دارند که در همین زمینه دو مرکز کاهش آسیب های اجتماعی در قم ایجاد شده است.

وی افزود: اعتیاد مادر بسیاری از آسیب های اجتماعی در جامعه است که به شکل مستقیم و غیر مستقیم عمل می کند. اطلاعاتی که در این زمینه نیاز است را ارایه می دهیم ولی برخی آسیب ها نامرئی است که دیده نمی شود که بیشتر باید روی آنها کار بیشتری انجام داد. از جمله سرمایه اجتماعی و اعتماد که لازمه یک اصل مهم است.

وی گفت: اگر اعتماد در یک جامعه از بین برود بر بسیاری از امور در جامعه موثر خواهد بود.

در ادامه دکتر حسن غریب معاون دفتر اجتماعی استانداری گفت: خوشبختانه در استان قم جهاددانشگاهی در موضوعات متفاوت ورود می کنند و بستر گسترده ای را در اختیار دارند که کارهای عمیق و جالب توجهی انجام می دهند.

وی با ذکر این مطلب که مطالعات گسترده ای در حوزه آسیب های اجتماعی انجام شده است، افزود: در معاونت پیش گیری از جرم قوه قضاییه سند جامعی در حوزه کاهش خشونت نوشته شده در استان نیز برنامه ای تدوین شده است.

دکتر حسن غریب اظهارکرد: اصل موضوع مشخص است و قرار نیست از صفر شروع کنیم، نکته دیگر اینکه در کشور ما جابجایی جمعیت عامل اصلی و موثر آسیب های اجتماعی در کشور است. کثرت گرایی فرهنگی خاصی در قم ایجاد شده است. اگر گوناگونی فرهنگی انجام شد قطعا جمع بستن آن کار ساده ای نیست. زندگی سطح کلان شهری به خود گرفته است و بزرگترین جرات را غریبه بودن و بیگانه بودن به شخص می دهد که هرگونه جرم و جنایتی انجام دهد.

غریب اظهارکرد: دو دهه پیش در یک منطقه کشور آسیب های اجتماعی داشتیم که امروز این آسیب ها ترکیب و تجمیع و البته متفاوت شده است.

وی گفت: وقتی به گذشته برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی نگاه می کنیم می بینیم که تا زمانی که زندگی به سبک بومیان پیش می رفت آسیبی وجود نداشت ولی با مساله مهاجرت شرایط متحول شد و بومیان در حاشیه ای از شهر ایجاد کردند و تحولاتی در شهر ایجاد شد.

دکتر حسن غریب اظهارکرد: مساله مهاجرت در کشورهای مختلف رصد می شود ولی در کشور ما به راحتی مهاجرت انجا می شود. رابطه معناداری بین آسیب های اجتماعی وجود دارد. بین کودک آزاری و سالمند آزاری و... رابطه وجود دارد. همچنین نکته بعدی آنکه محیط بیشترین تاثیر را در بروز آسیب دارد.

وی گفت: باید قبول کنیم که ما در دل آسیب های اجتماعی هستیم و باید به دنبال راهکار بگردیم.

دکتر صدیقه صدیق نیز در این نشست گفت: گستردگی بحث آسیب های اجتماعی بسیار زیاد است و نیازمند فعالیت های بنیادی هستیم.

وی گفت: اگر صرف برگزاری همایش و مقالات در حوزه های مختلف آسیب های اجتماعی باشد مقالات پراکنده ای به شما می رسد ولی حرف نویی از آن خارج نمی شود.

مدیرکل دفتر امور بانوان استانداری قم گفت: برای اینکه فعالیت مثمر ثمری در این زمینه انجام شود باید مساله محور باشیم. به عنوان مثال در مساله خانواده و اهمیت آن ثشناخت ماهیت آسیب های زاینده چالش های مرتبط به خانواده می توانیم متمرکز شود.

وی تصریح کرد: مسایلی چون بالارفتن سن ازدواج، تجرد قطعی، مهاجرت و آسیب های ناشی از آن می تواند به عنوان محورهای این همایش مطرح باشد. همچنین می توانیم این همایش را به سلسله همایش مبدل کنیم.

وی گفت: در عناوین و موضوعات باید بیشتر کار کنیم. اگر سخن نویی دیده شود باید به این مباحث، توجه کنیم. همچنین راهکارهای نو و ایده های جدید نیز در این زمینه مورد توجه قرار گیرد. همچنین باید به دنبال گرفتن خروجی مناسب نیز باشیم.

لیلا ناصرپور معاون پژوهشی جهاددانشگاهی قم در این نشست بیان کرد: باید در این همایش به دنبال حل مساله باشیم. ابتدا باید مسایل را بشناسیم و در ادامه پژوهش ها در زمینه های مرتبط با آن ساماندهی کنیم.

وی افزود: در هر استانی علل و عواملی بررسی شود مهم است. اولویت های استانی و داده های مرتبط با آن استان باید در این همایش مورد استفاده قرار گیرد. باید برای هر استان داور خاصی قرار داده شود تا بتواند با شناخت عمیق از مسایل بومی و درون استانی، مقالات را بررسی کند.

ناصرپور بیان کرد: بحث علل، پیشگیری و مقابله در این سه پنجره وارد می شود و مباحث به شکل میان رشته ای دنبال می شود. باید از ظرفیت هیا مختلف کمک بگیریم و مقالات تخصصی و کاربردی تولید کنیم.

در ادامه نشست دکتر سعید کاویانی اظهارکرد: با توجه به اینکه در محیط پیرامونی اگر همایش ملی است و بنا است رویکرد ملی داشته باشیم در این سه قلمرو به شکل همزمان حرکت کردن مشکل است.

وی بیان کرد: یکی از مشکلات انجام مقالات مرتبط با آسیب های اجتماعی، نقاط کور آماری است. یکی از مهمترین فرایندهایی که باید در این همایش دنبال کنیم، مساله کالبد شهری، مدیریت شهری و شهروند و مسایل مرتبط با آن است.

وی گفت: بحث پیشگیری از آسیب های اجتماعی مهم است . جرم و آسیب های اجتماعی متفات است. 2300 عنوان جرم در حوزه قانونی تعریف کردیم که چند برابر آمار قانون گذاری در کشورهای اروپایی است. این حجم از قوانین و آیین نامه ها اگر به حوزه اجرایی نرسد مشکل ساز می شود.

وی اظهارکرد: اگر بنا است کاری انجام باید آسیب های اجتماعی را با برش استانی دنبال کنیم. مساله اقلیم ومهاجرت قم و مشکلاتی چون آب و امکانات باید در زمینه مطالعات اجتماعی در قم مورد مطالعه قرار گیرد. به همین دلیل است که عنوان می شود مطالعات این حوزه باید به شکل تطبیقی انجام شود.

کاویانی اظهارکرد: مساله فرهنگ آپارتمان نشینی در بسیاری از حوزه های زندگی فردی در جامعه ایرانی و حتی قمی ایجاد تغییر کرده است. در شهری که روزانه 35 تصادف جرحی ثبت می کند باید روی مسایلی چون فرهنگ ترافیک و شهری کار کنیم تا حداقل درصد زیادی از ظرفیت درمانی مان را خالی کنیم.

در ادامه دکتر مهدی عباسی رییس سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی که به شکل ویدئو کنفرانس در این برنامه شرکت کرده بود گفت: همایش های مشابهی در این حوزه در سطح کشور برگزار شده که حداقل به 6 همایش و موضوع در این زمینه می توان اشاره کرد.

وی افزود: اگر هم قرار است که این همایش به آینده پژوهی بپردازد و در سطح ملی هم برگزار شود باید موضوعات و آسیب های استان قم مد نظر قرار گیرد. اگر رویکرد همایش، آینده پژوهی است باید عنوان همایش نیز تغییر کند. اهداف و محورهای این همایش باید مشخص و محدودیت باشد. مساله نوآوری های اجتماعی، بهره گیری از فناوری های روز درپیشگیری از آسیب های اجتماعی از جمله موضوعات جدیدی است که پیشنها می شود د ریک بازه مشخص و در پنل های تخصصی به آن به همراه مساله راهکارها توجه شود.

دکتر محسن صادقی امینی مدیرکل دفتر طرح های توسعه شهری شهرداری قم، نیز در این مراسم گفت: اگر به آسیب های اجتماعی نپردازیم شاهد رشد اسماعیل آبادها و حلبی آباد ها خواهیم بود.

وی افزود: آسیب های اجتماعی دارای یک گستره وسیع است. بنابراین می بایست به شکل محدودتر و اثربخش تر به آن بپردازیم. فعالیت هایی که در حوزه آسیب های اجتماعی انجام می شود باید بیش از پیش نقد و آسیب شناسی قرار گیرد. برخی از فعالیت ها توصیفی، برخی تبیینی و برخی نیز فراتحلیلی است. بنده نیز با آینده پژوهی موفاق چون تا به راهکارهای آسیب های فعلی برسیم، دامنه این آسیب ها تغییر کرده است.

کلیدواژه‌ها: همایش ملی کنترل و کاهش آسیب اجتماعی


نظر شما :