نقش روغن های معطر گیاهی در درمان بیماریها
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، دکتر زرین پنجه عضو هیات علمی این پژوهشکده در خصوص روغن های معطر عنوان کرد: روغن های معطر روغن هایی هستند که از اسانس معطر گل ها، درختان، میوه ها، علف ها، پوست و بذر تهیه می شوند و قابل تقسیم به روغن هایی با خواص درمانی، روانی و فیزیولوژیکی هستند که باعث حفظ سلامتی و جلوگیری از بیماری می شوند.
وی افزود: برخی از این روغن ها دارای خواص ضد التهاب، تسکین دهنده درد، ضد افسردگی، محرک، آرام بخش، خلط آور و حتی تقویت سیستم گوارش و هاضمه هستند.
زرین پنجه با اشاره به این که روغن های گیاهی با جذب شدن در بدن تاثیرات خود را اعمال می کنند و باقیمانده آنها به طور طبیعی از بدن دفع می شود افزود: این روغن ها می توانند بر هیجانات، ذهن و احساسات نیز تاثیر بگذارد. برخی از روغن های گیاهی که در عطر درمانی استفاده می شوند شامل اکالیپتوس، اسطوخودوس ، رزماری، لیمو، نعناع و .... هستند.
این عضو هیات علمی اظهار کرد: خاستگاه عطر درمانی به 6000 سال قبل برمی گردد. سقراط، پدر یونانی علم طب، استحمام با روغن های معطر به طور منظم و ماساژ با عطر را توصیه کرده است. این همان شیو ه ای است که به طور موثر در آتن برای پیشگیری از طاعون انجام می شده است. در طی طاعون عظیمی که در سال 1665 شهر لندن با آن مواجه شد، مردم بسته های چوب سدر ، سرو و اسطوخودوس را در خیابان ها می سوزاندند. عطر درمانی در اولیل قرن بیستم به تائید وسیع تری دست پیدا کرد. دکتر جین ولنت جراح فرانسوی ارتش به وفور از روغن های گیاهی در جنگ جهانی دوم استفاده می کرد.
وی خاطرنشان کرد: امروز تحقیقات، موارد مصرف متعدد روغن های معطر را ثابت کرده است. تحقیقات پزشکی در سال های اخیر ثابت کرده است که عطر ها همانند سایر داروها مستقیما روی مغز تاثیر می گذارند. برای مثال بوئیدن گیاه اسطوخودوس، امواج آلفا را در پشت سر افزایش می دهد و این ناحیه مرتبط با حفظ آرامش است. بوی گل یاسمن امواج بتا را در مغز افزایش می دهد و این امواج باعث افزایش تحرک و هوشیاری می شود.
وی درخصوص این که روغن های معطر چگونه عمل می کنند گفت: بوها به طور مستقیم روی مغز تاثیر می گذارند، درست مانند داروهای مخدر." و به شکل سحر آمیزی در مشکلات عصبی، موارد مرتبط با استرس، بیماری های عصبی، عفونت های پوستی، ریزش مو، التهابات، وجود درد ناشی ازعضلات یا اختلالات اسکلتی موثرند. بینی ما ظرفیت و توانایی تشخیص یک میلیونیوم بوی مختلف رادارد. عطر و بو وارد بینی ما می شود و با پرزهای بینی تماس حاصل می کند. گیرنده های واقع در این پرزها به پیاز های بویایی واقع در انتهای رشته های عصبی به مغز متصل هستند. بوها به وسیله پرزها و از طریق پیاز های بویایی به کمک لرزش های الکتریکی به مغز انتقال می بایند. سیستم لیمبیک بخشی از مغز است که مرتبط با حالات روحی، احساسات، هیجانات، حافظه و یادگیری ماست. تمام بوهایی که به سیستم لیمبیک می رسند، اثرات شیمیایی مستقیم روی حالت روحی ما دارند. به علاوه سیستم لیمبیک محل ذخیره میلیون ها بویی است که به خاطر می آوریم.
وی در پایان اظهار کرد: سلول های روغن های گیاهی خیلی ریز هستند به راحتی می توانند در پوست نفوذ کرده و جذب جریان خون شوند. این کار بین چند ثانیه یا 2 ساعت و حدودا 4 ساعت نیاز دارد تا مواد زائید از خون خارج شده و از طریق ادرار، عرق و مدفوع خارج شوند.
نظر شما :