آمار مرگ و میر بیماری سل مشابه آمار مرگ و میر در اوج پاندمی کرونا است
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر حمید قربانی متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری مرکز خدمات تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با بیان این مطلب افزود: بیماری سل توسط باکتریهای (مایکوباکتریوم توبرکلوزیس) ایجاد میشود که اغلب ریهها را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به این که سل قابل درمان و پیشگیری است، بیان کرد: سل از طریق هوا و از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. هنگامی که افراد مبتلا به سل ریه در اماکن عمومی سرفه ، عطسه یا دفع خلط دارند ، میکروبهای سل را به هوا منتقل میکنند. فرد برای آلوده شدن کافیست فقط تعداد کمی از این میکروبها را استشمام نماید.
به گفته وی، حدود یک سوم جمعیت جهان به سل پنهان مبتلا هستند، این بدان معناست که افراد به باکتری سل آلوده شدهاند اما هنوز به صورت واقعی مبتلا محسوب نمیشوند و قادر به انتقال بیماری نیستند. افراد آلوده به باکتری سل در طول زندگی 5 درصد خطر ابتلا به بیماری سل کاویتاری(سل ریوی شدید)دارند و هر بیمار سل کاویتاری می تواند بیست نفر را آلوده به میکروب سل کند.
متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری مرکز خدمات تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی تاکید کرد: افراد مبتلا به ضعف سیستم ایمنی ، مانند افراد مبتلا به HIV ، سو تغذیه یا دیابت ، یا افرادی که از دخانیات استفاده میکنند ، بیشتر در معرض خطر بیماری قرار دارند.
دکتر قربانی با اشاره به این که بیماری سل دارای دو نوع نهفته و فعال است و سل فعال در ۸۵ درصد موارد ریوی و ۱۵ درصد خارج ریوی است.وی ادامه داد: در سل نهفته، بیمار به عفونت سل مبتلا است ، اما باکتری ها در بدن فرد در حالت غیر فعال باقی می مانند و علائمی ایجاد نمیکنند. سل نهفته ، که به آن عفونت سل یا سل غیرفعال نیز گفته میشود ، مسری نیست. این بیماری میتواند به سل فعال تبدیل شود ، بنابراین بیمار یابی ودرمان فرد مبتلا به سل نهفته و سل فعال ،کمک شایانی به کنترل شیوع سل در جوامع می کند.
وی عنوان کرد: سل فعال ریوی باعث بیماری فرد می شود و در بیشتر موارد به دیگران نیز سرایت می کند. ممکن است در چند هفته اول پس از آلوده شدن به باکتری سل رخ دهد یا ممکن است سالها بعد اتفاق بیفتد.
به گفته وی، سرفه ای که سه هفته یا بیشتر طول بکشد، سرفه آلوده به خون، درد قفسه سینه ، یا درد همراه با تنفس یا سرفه، لاغری ناخواسته، خستگی، تب، عرق شبانه، لرز و از دست دادن اشتها از جمله علائم بیماری سل فعال است.
وی تصریح کرد: برای جلوگیری از بیمار شدن دوستان و خانواده خود در هنگام ابتلا به بیماری سل لازم است، در ۱۷ روز اول درمان بیماری سل فعال ، به محل کار یا مدرسه نروید و در اتاق مشترک با افراد دیگر نخوابید یا اتاق را تهویه کنید. استفاده از ماسک ساده برای بیمار و ماسک n95برای اطرافیان نیز از راههای موثر در پیشگیری از انتقال بیماری است.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری مرکز خدمات تخصصی داخلی جهاددانشگاهی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: میکروب های سل در فضاهای کوچک بسته که هوا حرکت نمی کند به راحتی گسترش می یابند.
نظر شما :