فعالیت ضدباکتریایی اسانس و عصاره گیاه درمنه

۲۱ مهر ۱۴۰۰ | ۱۶:۰۲ کد : ۳۶۸۲۵
استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها اغلب باعث مقاومت روزافزون باکتری ها به داروها شده است. از طرف دیگر مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها غالبا با عوارض جانبی در بدن انسان همراه است، به همین منظور استفاده از گیاهان دارویی با داشتن ترکیبات فعال دارویی و تغذیه ای در بهبود روش های درمانی و احتمالا جایگزین درمان های کلاسیک می تواند موثر باشد.
فعالیت ضدباکتریایی اسانس و عصاره گیاه درمنه

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، دکتر قربانی نهوجی، گیاه شناس و عضو هیات علمی این پژوهشکده درخصوص خصویات گیاه شناسی گیاه دارویی درمنه عنوان کرد درمنه با نام علمی Artemisia، گیاهی است بوته‌ای و خودرو از خانواده کاسنی‌ها که دارای برگ و گلی معطر بوده و دارای ویژگی های دارویی میباشد. گونه های متعددی از این جنس در ایران پراکنده بوده و به صورت خودرو می‌رویند. برخی گونه های آن نیز به صورت زراعی و کاشته شده در دنیا و ایران مرسوم بوده و جنبه های کاربردی و درمانی دارند.
قربانی افزود: گیاهان این جنس عمدتا به شکل بوته های چندساله و دارای بخش‌های چوبی هستند. معمولاً گل‌ها و اندام هوایی این گیاهان خوشبو و طعم آن تلخ می‌باشد. این گیاه در نواحی مختلف کشور در ناحیه هیرکانی و ایرانو-تورانی و در بخشهای دشتی تا کوهستانی می‌روید.

دکتر نسیم زرین پنجه، عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی نیز درخصوص خواص دارویی این گیاه عنوان کرد: گیاه درمنه از گذشته در درمان عفونت های باکتریایی و انگلی استفاده می شده است.

زرین پنجه خاطرنشان کرد: بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که عصاره های اتانولی و کلروفرمی این گیاه توانسته است از رشد دو گونه باکتری اشرشیا کلی و باسیلوس سابتیلیس جلوگیری نماید.

وی اظهار کرد: مکانیسم تأثیر مواد موثره این گیاه به صورت تخریب دیواره سلولی باکتری است. در واقع این ترکیبات با تخریب دیواره سلولی و پروتئین ها، ایجاد تداخل در کار آنزیم های غشایی و با اثر بر روی ساخت DNA و RNA باعث نابودی میکروارگانیسم ها می شود.

وی در پایان تاکید کرد: مجموعه این یافته ها حاکی از آن است که عصاره درمنه توانایی کنترل رشد باکتری های گرم مثبت را دارد.

 

کلیدواژه‌ها: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی


نظر شما :