استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف در کودکان مبتلا به اوتیسم و فلج مغزی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، دکترمرتضی ضرابی با تأکید بر اهمیت ضمائم زایمانی بیان کرد: میتوان این ضمائم را از موهبتهای الهی برشمرد، ازاینرو از سال گذشته روز ۱۵ نوامبر روز جهانی خون بندناف نامگذاری شده است.
وی با تأکید بر اینکه تهیه خون بندناف هیچ مخاطرهای برای نوزاد و مادر ندارد، عنوان کرد: در حال حاضر از کشورهای عراق و عمان و امارت امکان انتقال نمونه برای ذخیرهسازی در ایران مهیا شده و این مرکز بهعنوان تنها بانک خون بندناف هیبرید عمومی و خصوصی در کشور مطرح است.
دکترضرابی اعلام کرد: این مرکز دارای مجهزترین آزمایشگاه ژنتیک برای انجام آزمایش HLA برای اطلاعات ژنتیکی سلول و بزرگترین بانک HLA با ۷۰ هزار دیتا است و میتوان آن را تنها مرکز ارائهدهنده خدمات جداسازی و ذخیره خون محیطی و مغز استخوان بیماران سرطانی جهت انجام پیوند اتولوگ در کشور دانست که تلاش داریم این خدمات در قزوین هم راهاندازی شود.
وی با اشاره به انجام بزرگترین کارآزمایی بالینی استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف در کودکان مبتلا به فلج مغزی، افزود: تلاش میکنیم بیماریهای دیگر هم در قالب کارآزمایی بالینی به لیست اضافه شود تا بعد از تأیید وزارت بهداشت بتوانیم خدمات لازم را به بیماران ارائه کنیم.
مدیرعامل بانک سلولهای بنیادی خون بندناف رویان جهاددانشگاهی بیان کرد: انجام کارآزمایی بالینی استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف در کودکان مبتلا به اوتیسم با همکاری بیمارستان «روزبه» از دیگر طرحهای تحقیقاتی این مرکز است که امیدواریم با اتمام آن بتوانیم کمک بزرگی به خانوادهها داشته باشیم.
وی با اعلام اینکه مغز استخوان معمولیترین منبع سلولهای بنیادی خونساز است و در کنار آن میتوان به خون بندناف هم اشاره کرد، تصریح کرد: حجم خون موجود در بندناف و جفت حدود ۸۰ تا ۲۰۰ میلیلیتر است و برای دسترسی به این منبع مهم تنها ۵ تا ۱۰ دقیقه بعد از تولد فرصت داریم زیرا بعد از آن خون موجود در بندناف و جفت لخته میشود.
وی با اشاره به ویژگیهای سلولهای بنیادی عنوان کرد: سلولهای بنیادی دو ویژگی مهم قدرت «خودنوزایی» و «تمایز یا تخصصی شدن» را دارند و میتوانند تحت شرایط خاصی در بدن یا در آزمایشگاه به انواع سلولها تبدیل شوند؛ این سلولها را میتوان در جنین در حال تکوین و خون بندناف یافت و ذخیره کرد.
دکترضرابی به بررسیهای صورت گرفته در حوزه پالپ دندانهای شیری و دندان عقل نیز اشاره و بیان کرد: این دندانها حاوی سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از پالپ دندان شیری هستند و میتوان آن را از جمله محصولات طرحهای توسعهای دانست.
وی ادامه داد: در حال حاضر برنامهای برای ذخیرهسازی پالپ دندانهای شیری نداریم اما در حال بررسی بسترهای آن هستیم تا در صورت به نتیجه رسیدن بتوانیم در مرکز رویان مرکز ذخیرهسازی سلولهای بنیادی پالپ دندان شیری را راهاندازی کنیم که امیدواریم تا پایان سال به نتیجه لازم برای این منظور برسیم.
مدیرعامل بانک سلولهای بنیادی خون بندناف رویان در پایان اظهار کرد: در حال حاضر تعداد مراکز پیوند در کشور کم بوده و نیاز است این مراکز گسترش یابد و ما نیز تلاش میکنیم با نشان دادن توانمندیهای خود برای درمان بیماریها از این قابلیتها بهره بیشتری داشته باشیم.
نظر شما :