توسط یک واحد فناور جهاد دانشگاهی مستقر در پارک علم و فناوری البرز انجام گرفت؛
تولید کنسانتره مس سولفیدی پرعیار از دوده و غبار واحدهای بازیافت پسماندهای الکترونیکی
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری البرز، دکتر محمدرضا توکلی محمدی رئیس هیات مدیره شرکت تولیدی مهندسی فرآور پژوهان زیما با اعلام این خبر گفت: از سال 1396 مجری طرحی با عنوان بازیابی فلزات گرانبها (طلا، نقره، قلع، مس و سرب) از پسماندهای الکترونیکی (EW) در مقیاس نیمه صنعتی با فرآیندهای هیدرومتالورژیکی بوده ام. در خلال کار دریافتیم تقریبا اغلب رقبا از فرآیندهای پیرومتالورژیکی برای استحصال فلزات ارزشمند محتوی این نوع پسماندها استفاده می کنند. در این نوع فرآیندها، علاوه بر مشکلات زیست محیطی بسیار که منجر به انتشار تنوعی از گازهای آلاینده و بسیار سمی می¬شود پسماندهایی (دوده) تولید می گردد که به علت خواص فیزیکی مواد پلاستیکی مادربردها همچنان محتوی برخی فلزات ارشمند نظیر مس (2 تا 8 درصد) و بعضا طلا و نقره می باشد و این امر اقتصاد آن فرآیندها را تحت الشعاع قرار می دهد. در حال حاضر، حجم قابل توجهی از این نوع پسماندها در واحدهای ذوب دپو شده و نهایت اقدام انجام شده برای بازیافت فلزات از آن ها شستشو می-باشد که چندان موفقیت آمیز نیست.
وی که مدیریت گروه کانه آرایی و هیدرومتالورژی پژوهشکده فرآوری مواد معدنی جهاد دانشگاهی تربیت مدرس را بر عهده دارد افزود: مشاوره، طراحی، مهندسی، ساخت و راه اندازی کارخانجات تولید کنسانتره/ محصولات فلزی و غیر فلزی از منابع اولیه و ثانویه زمینه اصلی اقدامات انجام شده در این شرکت دانش بنیان و فناور می باشد و در واقع موفق شدیم تولید کنسانتره مس سولفیدی پر عیار (بیش از 55 درصد) پژوهش را در پارک علم و فناوری البرز به انجام برسانیم.
توکلی محمدی درباره نحوه شکل گیری ایده خود و دانش فنی آن نیز گفت: اگرچه ما قبلا فرآیندهای هیدرومتالورژیکی ویژه ای را در پژوهشکده فرآوری مواد معدنی برای استحصال فلزات گرانبها از پسماندهای الکترونیکی توسعه داده ایم که قابل کاربرد برای استحصال مس از دوده و غبار نیز می باشد ولی می بایست توجه نمود که محتوی فلزات در این نوع پسماندها کم شده و نیاز به بکارگیری فرآیندهای ساده تر با تجهیزات به مراتب کمتر می باشد. از این رو، توسعه فرآیندی جدید در دستور کار شرکت زیما قرار گرفت. خروجی تحقیقات صورت گرفته یک فرآیند هیدرومتالورژیکی ساده دو مرحله ای شامل لیچینگ و ترسیب می باشد که طی آن بیش از 90 درصد مس محتوی حل و با افزودن واکنشگرهای شیمیایی مجددا مس به شرکت سولفیدی در عیارهای بالاتر از 55 درصد ترسیب می گردد. لازم به ذکر است، انحلال مس فلزی محتوی این پسماندها به مراتب دشوارتر از انحلال مس کانسنگ های اکسیدی است که این امر در پروژه به سادگی با افزودن واکنشگرهای خاص اتفاق افتاده است.
توکلی محمدی که فارغ التحصیل دکتری فرآوری مواد معدنی از دانشگاه تربیت مدرس است درباره ویژگی های فناوری و محصول مورد نظر نیز گفت: در حال حاضر خوراک غالب واحدهای ذوب مس، کنسانتره سولفیدی 20 تا 25 درصد، کنسانتره اکسیدی بالای 60 درصد و ضایعات می باشد. بالطبع کنسانتره سولفیدی پرعیار تولیدی با استقبال ویژه فعالان عرصه ذوب روبرو خواهد شد. از سویی پودری بودن دوده و غبار نویدبخش امکان ایجاد یک کسب و کار کوچک بدون نیاز به تجهیزات پر هزینه خردایش و آسیاکنی است و از سوی دیگر، روش توسعه یافته دوستدار محیط زیست است و مشکلات زیست محیطی عملیات ذوب را ندارد.
رئیس هیات مدیره این شرکت تولیدی در پایان گفت: خوشبختانه طی کمتر از یک سال گذشته دو پروژه خلاقانه شرکت در مقیاس پایلوت عملیاتی شده است. پیش بینی می شود با برخورداری از تسهیلات معرفی شده توسط پارک، معاونت علمی و فناوری و یا جذب سرمایه گذار بتوان به توسعه صنعتی آن ها و کارآفرینی پایدار اقدام نمود.
نظر شما :