عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی:

استفاده از گیاهان نعناعیان در فرآورده‌های لبنی، اثرات ضد باکتریایی در بیماری‌های عفونی دارد

۲۷ تیر ۱۴۰۰ | ۰۹:۰۹ کد : ۳۳۵۵۱
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: استفاده از گیاهان خانواده نعناعیان در فرآورده‌های لبنی، اثرات ضد باکتریایی در بیماری‌های عفونی دارد.
استفاده از گیاهان نعناعیان در فرآورده‌های لبنی، اثرات ضد باکتریایی در بیماری‌های عفونی دارد

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر معصومه مهربان با بیان این مطلب افزود: بیماری‌های عفونی، یکی از چالش‌های بزرگ علم پزشکی در قرن بیست و یکم است و به طبع آن، تولید آنتی بیوتیک‌های جدید روز به روز افزایش می‌یابد.

وی تصریح کرد:  در عین حال، گسترش روز افزون مقاومت باکتریایی به آنتی بیوتیک‌ها، درمان بیماری‌های عفونی را مشکل و پرهزینه کرده است، از طرف دیگر نیاز مصرف کننده به محصولات متنوع و معطر، محققین را به سمت جایگزین‌های گیاهی سوق داده است تا با تولید محصولات معطر و متنوعی که ضمن دارابودن اثرات ضد باکتریایی، فاقد عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای شیمیایی باشند.

وی ادامه داد:  خانواده نعناعیان(Lamiaceae)  یکی از بزرگترین خانواده‌های گیاهی است، نعنا (piperita Mentha) که گیاهی علفی است در اکثر نواحی معتدله دنیا کشت می‌شود و همچنین در بیش تر نقاط ایران نیز انتشار دارد.

وی بیان کرد: در طب سنتی از آن به عنوان مقوی معده، بادشکن، ضد درد، ضد تشنج، آرام کننده اعصاب استفاده می‌گردد و از آن در محصولات لبنی به طور گسترده‌ای به عنوان طعم دهنده استفاده می‌شود.

عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد:  آویشن (Thymus vulgaris L)  نیز که ساختار بوته‌ای دارد از تیره نعناعیان است، سرشاخه‌های آن حاوی اسانس، تانن‌ها، مواد اصلی تلخ و ضدعفونی کننده‌های گیاهی می‌باشد و از آن در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده متنوعی می‌شود.

به گفته دکتر مهربان، اسانس آویشن دارای خواصی نظیر ضد اسپاسم، بادشکن، ضد قارچ، ضدعفونی کننده، ضد کرم، ضد رماتیسم و خلط آور می‌باشد. همچنین آویشن در انواع غذاها استفاده می‌شود و به عنوان ترکیبات معطر در اکثر فرآورده های غذایی مهم نظیر نوشیدنی­ها و دسرهای لبنی استفاده می شود.

وی بیان کرد: کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) هم که از تیره نعناعیان می‌باشد در بسیاری از مناطق ایران به عنوان چاشنی به همراه ماست و سایر فرآورده‌های لبنی استفاده می‌شود. گیاه کاکوتی به فراوانی در مناطق کوهستانی شمال غرب ایران و البرز مرکزی می‌روید و به عنوان معطر کننده در مواد غذایی و ادویه جات استفاده می‌شود.

وی در ادامه یادآور شد: اثرات ضد دردی و ضد التهابی آن به خوبی مشخص شده است به طوری که می توان از آن در درمان تب، دردهای قاعدگی و معده استفاده کرد.

به گفته عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی، استفاده از گیاهان خانواده نعناعیان می­تواند در افزایش عمر ماندگاری و کنترل فساد فرآورده­های لبنی (ماست، دوغ، پنیر و کشک) سودمند بوده و گامی موثر در جهت کاهش استفاده از نگهدارنده‌های سنتزی و توسعه کاربرد ­ای طبیعی باشد.

کلیدواژه‌ها: سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی


نظر شما :