در آیین‌نامه اجرایی شرایط دسترسی و نحوه بهره‌برداری از منابع ژنتیکی تصویب شد

جایگاه مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در ارتقای امنیت ژنتیکی کشور

۱۴ تیر ۱۴۰۰ | ۱۷:۲۶ کد : ۳۲۹۸۲
حسب مصوبه مورخ ۱۴۰۰/۴/۶ هیات وزیران و در اجرای ماده ۶ قانون حفاظت و بهره‌برداری از منابع ژنتیکی کشور که در سال ۱۳۹۶ به تصویب رسید؛ دستگاه‌های مشخص‌شده ازجمله جهاددانشگاهی مأمور تدوین آیین اجرایی برای ماده ۶ این آیین‌نامه شدند.
جایگاه مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در ارتقای امنیت ژنتیکی کشور

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی، دکتر سید مجید تولیت رییس مرکز در این خصوص گفت: بر اساس ماده ۶ قانون حفاظت و بهره‌برداری از منابع ژنتیکی؛  دسترسی به منابع ژنتیکی و بهره‌برداری از آن تابع آیین‌نامه اجرائی شرایط دسترسی و نحوه بهره‌برداری ژنتیکی است که مقرر شد توسط وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان حفاظت محیط‌زیست با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جهاددانشگاهی ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون تهیه‌شده و به تصویب هیأت وزیران برسد. 
همچنین آیین‌نامه اجرائی مذکور نیز با رویکرد حفاظت از منابع ژنتیکی، تسهیل در امر پژوهش با اولویت پژوهشگران داخلی و رعایت حقوق عرفی جوامع محلی تنظیم شد.
 وی افزود: در طی جلسات متعدد همفکری و هم‌افزایی فی‌مابین دستگاه‌های مختلف ذی‌ربط، تدوین این آیین‌نامه انجام شد. همچنین در تداوم انجام اولویت‌های راهبردی کشور به منظور کمک به ارتقای شاخصهای امنیت سلامت، امنیت غذایی و امنیت اقتصادی، نقش فعال این مرکز در مرجعیت شناسایی و ثبت منابع زیستی و ژنتیکی موضوع ماده 34 آیین نامه تبیین و مصوب گردید.
تولیت خاطر نشان کرد: بر اساس ماده 34 آیین نامه واردکنندگان ریزسازواره (میکروارگانیسم)  و رده های سلولی لازم است پس از ورود و قبل از استفاده بلافاصله نسبت به ثبت و ذخیره منبع ژنتیکی مذکور در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران اقدام نمایند. مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران موظف است اطلاعات ثبت شده موضوع این تبصره را در سامانه جامع درج نماید. همچنین واردات هرگونه ریزسازواره( میکروارگانیسم )برای مقاصد پژوهشی در حوزه سلامت انسانی منوط به تایید طرحنامه پژوهش در کمیته علمی صلاحیت دار و کارگروه اخلاق در پژوهش ذی صلاح و در سایر حوزه ها منوط به تایید طرحنامه پژوهش در کمیته علمی وثبت در مرکز ملی ذخایر زیستی و ژنتیکی ایران است.
وی همچنین عنوان کرد:  مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با داشتن چهار بانک زیستی میکروارگانیسمها، گیاهی، سلولهای انسانی و جانوری و مولکولی  و بالغ بر 27 کلکسیون ضمن دارا بودن استاندارهای لازم بین المللی جهت شناسایی، ثبت و نگهداری نمونه های زیستی؛ در حال توسعه  و تکمیل زیرساختهای فیزیکی و تجهیزاتی خود جهت ایفای نقش ملی و ماموریت محوله است.
شایان ذکر است مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران ضمن تبریک این دستاورد علمی مهم به جامعه علمی و زیست فناوری کشور آمادگی خود را جهت ارایه هر گونه خدمت و تسهیل در روند ثبت نمونه های زیستی محققان و مراکز تحقیقاتی جهت حفاظت از ذخایر زیستی و پیشبرد اهداف تحقیقاتی کشور اعلام می دارد.

کلیدواژه‌ها: آیین نامه اجرایی شرایط دسترسی و نحوه بهره برداری از منابع ژنتیکی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی


نظر شما :