برگزاری نشست تخصصی معرفی کتاب «مقتل جامع سیدالشهدا(ع)» توسط جهاددانشگاهی چهارمحال و بختیاری
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری، حجتالاسلام و المسلمین حامد منتظریمقدم 14 آبان ماه در نشست تخصصی معرفی «مقتل سیدالشهدا(ع)»، با اشاره به اینکه سه رویکرد اصلی در اعتبارسنجی اخبار عاشورایی مؤثر است، اظهار کرد: برخیها در نقل اخبار عاشورا رویکرد تفریطی دارند که مرحوم محدث نوری در کتاب «لولو و مرجان» و شهید مرتضی مطهری در کتاب «حماسه حسینی» این رویکرد را نقد کردهاند.
وی با بیان اینکه نقالان اخبار تفریطی صرفا به یک کتاب چاپ شده از مقتل امام حسین(ع) اکتفا میکنند، افزود: مهمترین آسیب راویان اخبار تفریطی رد آنها توسط اهل تخصص و در نتیجه ایجاد شبهه در مردم عادی است که تمام اخبار عاشورایی را کذب میدانند.
عضو هیئت علمی و استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) رویکرد افراطی را دومین رویکرد اصلی در اعتبارسنجی اخبار عاشورایی برشمرد و اظهار کرد: محدودسازی ناموجه دامنه منابع معتبر تاریخ عاشورا، ارائه تاریخ عاشورا به شکل یک تاریخ بشری و زمینی و ارائه تحلیلهای سطحی درباره وقایع عاشورا از ویژگیهای این رویکرد است.
حجتالاسلام منتظریمقدم رویکرد کتاب «مقتل سیدالشهدا(ع)» را رویکرد میانه در مقابل دو رویکرد تفریطی و افراطی دانست و خاطرنشان کرد: توجه به اعتبار منابع اخبار عاشورا به دور از سختگیریهای ناموجه، جلوگیری از هدر رفت اطلاعات قابلاعتماد تاریخی و ارائه تصویری منسجم و تحلیلی جامع از وقایع عاشور از ویژگیهای رویکرد میانه در تألیف این کتاب است.
مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: اساتید تاریخ به خوبی اذعان دارند که به دست آوردن اطلاعات تاریخی کار دشواری است لذا نباید با سختگیری اطلاعات ارزشمند تاریخی را هدر داد.
وی گزارش جامع، کامل و مستند «مقتل سیدالشهدا(ع)» را نخستین دلیل تمایز این کتاب از سایر کتب مقتل دانست و عنوان کرد: گردآوری اطلاعات این کتاب حدود یک دهه به طول انجامید و تمام مباحث مطرح شده به صورت شورایی با حضور اساتید و بزرگان تاریخ در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بررسی شده است.
حجتالاسلام منتظریمقدم رویکرد اصلی کتاب «مقتل سیدالشهدا(ع)» را اثباتی خواند و اظهار کرد: این کتاب گزارشهایی از واقعه عاشورا بیان میکند که بر اساس اسناد تاریخی قابل دفاع و مستند هستند و رویکردی صلبی و نفیی ندارد لذا آنچه در مقاتل دیگر آمده و در این مجلد نیامده است را نفی نمیکند.
عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) توجه به نیازها و پرسشها را دومین ویژگی بارز این مقتل خواند و ادامه داد: این کتاب قابل استفاده برای عموم مردم است اما مخاطبان اصلی آن سخنوران و مبلغان هستند که بررسی و نقد دیدگاههای مختلف در چرایی قیام اباعبدا... و پاسخ به پرسشهای عاشورایی در آن گنجانده شده است.
وی با بیان اینکه رعایت معیارهای تاریخنگاری علمی از دیگر ویژگیهای این مقتل است، افزود: تمامی مولفان کتاب «مقتل سیدالشهدا(ع)» متخصصین تاریخی بودهاند و در کنار بهرهگیری از منابع و مقاتل، به تناسب مباحث از طیف گستردهای از منابع تاریخی در تألیف این کتاب استفاده کردهاند.
مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: کتاب «مقتل سیدالشهدا(ع)» در دو جلد با هشت بخش و 32 فصل با همکاری گروهی از تاریخپژوهان و زیر نظر حجتالاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی تالیف شده است که برای سهولت در مطالعه و دسترسی آسان به مقتل اباعبدا... کتابی برگزیده از دو جلد منتشر شده و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
نظر شما :