از سوی جهاددانشگاهی واحد استان البرز؛

نشست «سبک زندگی و اخلاق مدنی در جامعه» در دانشگاه خوارزمی برگزار شد

۱۵ آبان ۱۳۹۷ | ۱۳:۴۱ کد : ۲۹۹۷ فرهنگی
نشست «سبک زندگی و اخلاق مدنی در جامعه» ۱۴ آبان از سوی جهاددانشگاهی واحد استان البرز در دانشگاه خوارزمی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد استان البرز، علیرضا کریمی در نشست «سبک زندگی و اخلاق مدنی در جامعه» که به همت اداره فعالیت‌های دینی ادبی هنری معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی البرز در دانشگاه خوارزمی برگزار شد، گفت: موضوعاتی در جامعه وجود دارند که روند درستی را طی نکرده و به مسایل و مشکلات اجتماعی بزرگی تبدیل شده‌اند؛ یکی از این موضوعات تحت عنوان سبک زندگی است که‌ امروزه در جامعه مشاهده می‌کنیم.
کریمی اظهار کرد: سبک‌های زندگی در واقع همان چیزهایی هستند که ما آن ها را به کار می‌بریم تا خودمان را از دیگران متمایز و به گروه خاصی که حتی ممکن است زیربناهای آن را نداشته باشیم وصل کنیم.
این‌ استاد جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی اضافه کرد: دو برداشت از مفهوم سبک زندگی می‌توان ارائه داد که برداشت اول مربوط به دهه ۱۹۲۰ است که در این دیدگاه بحث ثروت و موقعیت اجتماعی افراد است باعث می‌شد که‌ خود را از دیگران متمایز کنند و بحثی که در آن موقع به کار می‌رفت بحث طبقه اجتماعی بود و افراد را بر حسب یک‌سری ساز و کارها در طبقات مختلف قرار می‌دادند.
وی افزود: اما در فرمول بندی‌های جدید که دهه ۱۹۸۰ به بعد را شامل می‌شود این است که دیگر نمی‌توان با جدیت و با آن مرزهای مشخصی که از طبقه صحبت می‌کردیم مردم‌ جامعه را تقسیم‌بندی کرد؛ این موضوع به خاطر این است‌ که آن بحثی که بین موقعیت اجتماعی و ثروت و مالکیت را پیوند می‌داد دیگر در این دهه وجود ندارد.
عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی گفت: خیلی از افراد هستند که قدرت سیاسی بالایی دارند اما ثروت زیادی ندارند و یا اینکه بعضی از یقه آبی‌ها ثروتشان بیشتر از یقه سفیدها است و خیلی از موارد دیگر که باعث شده مرزهای طبقه‌ها بهم ریخته شود و به همین دلیل مفهوم پویاتری به اسم سبک زندگی را جایگزین طبقه کردند. 
کریمی در ادامه‌ افزود: در بحث طبقه ملاک بر حسب تولید بود و افراد برحسب ساز و کارهایی که در نظام تولید داشتند در طبقات مختلف قرار می‌گرفتند و عموماً دو قشر ستمگر و ستمدیده وجود داشت، افراد طبقات بالا که مالکان ابزار تولید بودند جزو ستمگران و آنهایی که فاقد چنین چیزهایی بودند در طبقه ستم‌دیدگان قرار می‌گرفتند.
وی ادامه داد: وقتی که این مرزها شکسته شود تقسیم بندی مردم ‌از نظام‌تولید به سمت نظام مصرفی می‌رود و افراد را برحسب کالاهایی که مصرف دارند طبقه بندی می‌کنند و تمرکز بر فعالیت‌های مصرفی افراد واقع می‌شود و به نوعی این مفهوم را جایگزین مفهوم طبقه می‌کنند.
کریمی یادآور شد: در گذشته گفته می‌شد که افراد جزو کدام طبقه اجتماعی هستند ولی امروزه گفته می‌شود که افراد چه نوع سبک زندگی دارند و براساس سبک زندگی می‌توان افراد را طبقه بندی کرد.
این استاد جامعه شناسی گفت: در بررسی سبک‌های زندگی، اندیشمندان مختلفی مانند پیر بوردیو و آنتونی گیدنز کار کرده‌اند؛ پیر بوردیو بر ذوق و سلیقه تاکید می‌کند و معتقد است افراد بر حسب ذوق و سلیقه‌ای که دارند به یک سری از سبک‌های زندگی تعلق می‌گیرند بر همین اساس است که کتاب‌هایی مانند جامعه شناسی سلیقه نوشته شده است.
وی ادامه داد: بوردیو می‌گوید سلیقه هرکس نوعی سوگیری و تمایز در مقابل سلایق دیگران ایجاد می‌کند که این سلایق سبک‌های زندگی را به وجود می‌آورد.
کریمی خاطرنشان کرد: گیدنز در بحث سبک زندگی بیشتر مصرف و کارکردهایی که فرد دارد را مد نظر قرار می‌دهد.
وی افزود: در مجموع می‌توان گفت که سبک زندگی برای فرد کارکردی نمادین دارد؛ مهمترین ویژگی سبک‌ زندگی این است که تمایل و سلیقه افراد را در خود دارد و ترجیحات فرد را رسیدگی می‌کند.


نظر شما :