توسط سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی؛

اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت های منتقله از خون آغاز به کار کرد

۰۲ آبان ۱۳۹۷ | ۱۶:۵۳ کد : ۲۷۸۶ تاپ خبر
رییس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت های منتقله از خون که امروز۲ آبان آغاز به کار کرد و تا ۴ آبان ادامه دارد با تاکید بر اینکه باید به بیماری‌های منتقله از خون اهمیت زیادی داشت، گفت: با این حال موضوع بیماری‌های منتقله از خون در بازار پزشکی موضوع شیکی نیست و نیز ورود جهاددانشگاهی به این بحث بیشتر از جهت همراهی با دانشگاه و وزارت بهداشت بوده است.
اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت های منتقله از خون آغاز به کار کرد

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر سید علی اکبر شمسیان، امروز 2 آبان در آیین افتتاحیه اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت های منتقله از خون که در محل تالار ابن سینا دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، افزود: این حوزه خیلی مورد توجه و عنایت بخش خصوصی هم نیست و ما سعی زیادی کرده‌ایم تا بخش خصوصی و خیرین حوزه سلامت را با این فعالیت آشنا، تا سرمایه‌های این حوزه‌ها را به سمت آن سوق دهیم که امیدواریم در آینده به توفیقی در این زمینه دست یابیم.

به گفته وی، جهاددانشگاهی خراسان رضوی مصمم است با تلاش و همکاری سایر مراکز به ویژه دانشگاه‌ها نقش تعیین کننده در کنترل و ریشه کنی بیماری های منتقله از خون در استان ایفا نماید.

وی بیان کرد: با وجود اینکه بیماری‌هایی نظیر هپاتیت C، در کشور ما کنترل شده است، اما این بیماری‌ها در تمامی کشورهای منطقه اعم از آسیای میانه، کشورهای شرق ایران و حوزه خلیج فارس با شیوع بالایی وجود دارد و این موضوع در کنار تهدید، می‌تواند فرصتی برای جذب گردشگر سلامت در حوزه بیماری‌های منتقله از خون باشد.

رییس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: شیوع هپاتیت C در ایران کمتر از نیم درصد است که این میزان در کشور پاکستان 10 برابر ایران و در حدود 5 درصد است.

دکتر شمسیان با اشاره به اینکه در حدود دو دهه است که مقابله با باورهای نادرست درباره HIV/AIDS در سطح ملی توسط وزارت بهداشت درحال انجام است، بیان کرد: برای اولین بار در طی یک دهه اخیر، سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اطلاع رسانی به همکاران شاغل در حوزه سلامت به تصیح باورهای نادرست در مورد عفونت HTLV پرداختند به طوری که مطالعه اپیدمیولوژیکی که نتایج آن در سال 2011 در ژورنال معتبر کلینیکال وایرولوژی در مورد شیوع بالای 2/12 درصد منتشر شد، نقش تعیین‌کننده ای در آگهی بخشی به پزشکان محترم استان و کشور داشت.

وی تصریح کرد: تا حدود سه سال پیش، روند افزایش بیماری و مرگ و میر ناشی از هپاتیت‌ها در دنیا روبه افزایش بود، اما از حدود سه سال پیش تاکنون با تحولاتی که در عرصه شناخت روش‌های درمان این بیماری صورت گرفته است و شیوه‌های تشخیصی و درمانی جدید دریچه دیگری برای نظام سلامت در کشورها در مواجهه با این بیماری باز شد.

به گفته وی، در حال حاضر هپاتیت C به یک بیماری کاملا قابل درمان تبدیل شده است و انواع مزمن هپاتیت B نیز با داروهای جدید و در نتیجه مراقبت و درمان در سال های طولانی قابل کنترل است.

وی اظهار کرد: عزم جدی وزارت بهداشت بر حذف هپاتیت های ویروسی تا سال ۱۴۱۰است، جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد تا با استفاده از چند استراتژی تا سال ۱۴۰۰، موارد جدید ابتلای به عفونت هپاتیت را ۳۰ درصد و مرگ و میر ناشی از این بیماری را نیز به ۱۰ درصد کاهش دهد.

وی افزود: در این میان شبکه هپاتیت کشور بالاترین مرجع سیاست‌گذار دراین زمینه محسوب می‌شود و ما در جهاددانشگاهی خراسان رضوی تلاش کردیم با ارتباط مستمر با این شبکه به عنوان بازوی علمی- اجرایی شبکه هپاتیت ایفای نقش نماییم.

وی بیان کرد: برای انجام این مهم علاوه بر تمرکز پژوهش‌های مرکز تحقیقات بیماری‌های منتقله از راه خون بر اولویت‌های تعیین شده، اقدام به راه‌اندازی درمانگاه تخصصی هپاتیت و کبد نمودیم و الان پس از گذشت سه سال از شروع فعالیت این مرکز، در کنار آزمایشگاه تخصصی جهاددانشگاهی که عمری به اندازه خود این نهاد دارد، از فعالیت‌های دارای اولویت این سازمان است.

رییس سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: مذاکراتی با سازمان انتقال خون کشور انجام داده‌ایم تا مرکز تحقیقات بیماری‌های منتقله از خون این واحد، ماموریت انجام برخی از فعالیت های پژوهشی این سازمان را به عهده گیرد.

در ادامه، پروین افسر کازرونی اظهار کرد: در راستای سیاست‌های کلی سلامت و با هدف کاهش موارد جدید ابتلا به ایدز(HIV)  کاهش 20 درصد مرگ و میر منتسب به این بیماری در افراد تا پایان سال 98، چهارمین برنامه استراژیک ملی کنترل اچ آی وی ارائه شده توسط وزارت بهداشت تصویب شد.

رییس اداره ایدز و کنترل بیماری های آمیزشی وزارت بهداشت با اشاره به راه‌های انتقال ویروس HIV طی یکسال گذشته در ایران، افزود:  بر اساس آمار سال 1396 انتقال ایدز در کشور  از طریق روابط جنسی 47 درصد، اعتیاد تزریقی 33 درصد، از مادر به کودک 2 درصد بوده است، اما باید گفت که انتقال این ویروس از طریق خون و  فرآورده‌های خونی صفر درصد گزارش شده است.

وی تصریح کرد: از  47 درصد مبتلایان به ایدر از طریق روابط جنسی 23 درصد را زنان و 24 درصد را مردان تشکیل می‌دهند.

کازرونی اضافه کرد: روند  ابتلا به ویروس HIV  تا پایان شهریور  97 از طریق روابط جنسی روبه افزایش و از طریق اعتیاد تزریقی روبه کاهش است. درحالی‌که این آمار در سال‌های گذشته برعکس بوده است.

وی گفت: 23 درصد زنان مبتلا از طریق روابط جنسی درسال 96 ، همسر فرد دارای رفتار پرخطر بوده‌اند و 45 درصد نیز همسر فرد مبتلا به اچ ای وی هستند.

رییس اداره ایدز و کنترل بیماری های آمیزشی وزارت بهداشت افزود: همچنین 46 درصد مردان درسال 96 از طریق اعتیاد تزریقی و 34 درصد از طریق ارتباط جنسی به ایدز مبتلا شده اند.

کازرونی با اعلام اینکه 59 هزار و 531 نفر در کشور مبتلا به ویروس اچ آی وی هستند که هنوز  24 هزار و  860نفر شناسایی شده‎اند، خاطرنشان کرد: از این 531 هزار نفر را 43هزار و 963 را مردان و 15 هزار و 568 را زنان تشکیل می‌دهند.

وی درخصوص چالش‌های کنترل ایدز در کشور، بیان کرد: نزدیک به 60 درصد مبتلایان به دلیل آگاهی پایین،  ترس از ایدز و ترس از طرد شدن از وضعیت خود آگاه نیستند. همچنین عدم اطلاع از مراکز مراقبت و درمان مبتلایان (مراکز مشاوره بیماری های رفتاری)، انگ و استیگمای پزشکان و پرستاران نسیت به مبتلایان و چالش همراهی و هماهنگی سازمان ها از جمله مشکلات کنترل ایدز محسوب می‌شود.

رییس اداره ایدز و کنترل بیماری های آمیزشی وزارت بهداشت تاکید کرد: ما برای کنترل و پیشگیری از ایدز، نیازمند رویکرد نوین آموزش HIV ، بیماریابی  با رویکرد PIT (ترغیب و توصیه به انجام تست ) انجام تست، تشخیص قطعی، وصل به مراقبت و درمان و پایبندی به درمان هستیم.

کازرونی اظهار کرد: هدف نهایی از رویکرد نوین آموزش اچ آی وی با هدف ایجاد این باور است که اچ‌آی‌وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است که در صورت تشخیص و درمان به موقع، هم فرد می‌تواند طول عمر طبیعی داشته باشد و هم امکان انتقال بیماری به دیگران به حداقل ممکن می‌رسد.

وی یادآور شد: ما نیازمند مشارکت فعال اساتید ، متخصصین و همکاران پزشک عمومی در بیماریابی با توجه و پرداختن به HIV، رعایت احتیاطات استاندارد در پیشگیری از مواجهه شغلی و اقدام مناسب هستیم.

همچنین در این همایش، دکترمحمدرضا دارابی، ر ئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: زندگی ماشینی و  عدم رعایت اخلاقیات یکی از آسیب‌هایی است که  باعث بروز بیماری‌های مدرن عفونی می‌شود.

وی اظهار کرد: اگر مردم روزی اسیر بیماری‌های عفونی واگیردار بودند،اما با پیشرفت تکنولوژی و زندگی ماشینی درگیر بیماری‌های جدیدی شدند؛ بیماری‌های غیرواگیر  که امروزه به شدت در جامعه رواج یافته و  مولفه‌های اجتماعی زیادی در این بیماری‌ها  تاثیرگذار است.

وی افزود: زندگی ماشینی و  عدم رعایت اخلاقیات یکی از آسیب شناسی‌هایی است  که  باعث بروز بیماری‌های مدرن عفونی می‌شود. بیماری‌هایی که از راه خون منتقل می‌شوند شامل هپاتیت، ایدز و..‌. بیماری‌هایی است که زندگی بشر را به خطر انداخته و عمدتا در کشورهای جهان سوم و  پیشرفته نوع آن فرق می‌کند اما شیوع آن به میزان زیادی وجود دارد‌.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اعلام اینکه  ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر از جمعیت دنیا دچار HTLV  مثبت هستند، گفت: موضوع مغفول‌مانده‌ای که دولت‌ها باید به آن بپردازند فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به مردم است.

دارابی اضافه کرد: جامعه دانشگاهی که این بیماری‌ها را شناخته اما متاسفانه آنطور که باید جامعه ما هنوز آگاهی کافی را از به‌دست نیاورده است. دشمنان ما نسل جوان را مورد هدف قرار داده و از طریق اعتیاد، بیماری‌های آمیزشی و... آلوده کرده که آنها به خودباوری نرسند و از خویشتن خویش فراموش کنند.

وی خاطرنشان کرد: دولت ها و رسانه‌ها باید این آگاهی را به مردم بدهند. اگر نتوانیم فرهنگ سازی و اطلاع رسانی کنیم شاید کنگره های علمی  در جمع های پزشکی مفید باشد اما در جمع‌های مردمی مفید نخواهد بود.

رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد یادآور شد: تمام سازمان های که در این موضوع نقش دارند همچون سازمان انتقال خون، جهاد دانشگاهی و... ‌ باید این زمینه را فراهم و به مردم اطلاع رسانی کنند که بیماری‌های منتقله از راه خون چیست و آینده آن‌ها چه می‌شود.

دارابی تصریح کرد: امیدواریم نهادهایی که درگیر هستند به زبان مردم برای آنها اطلاع رسانی کنند و در جهت ریشه کن کردن این بیماری‌ها همت کنند.

وی گفت: ترند بیماری‌ها اگرچه به سمت بیماری‌های غیرواگیردار  است  و ۷۵ درصد مولفه‌های اجتماعی در خارج از دانشگاه باعث این بیماری‌ها می‌شود اما بیماری‌های عفونی شامل ایدز، هپاتیت و... که درحال حاضر  وجود دارند می‌توانند زندگی انسان را به خطر بیندازد. این بیماری‌ها باید آسیب شناسی شوند چه در در بعد آکادمیک و چه در بعد اجتماعی که جامعه‌ای عاری از این بیماری‌ها داشته باشیم.

گفتنی است، که اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت های منتقله از خون توسط سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج)، شبکه هپاتیت ایران و سازمان انتقال خون ایران از تاریخ 2 الی 4 آبان ماه در مشهد مقدس در حال برگزاری است.

 


نظر شما :