رییس جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) مطرح کرد:
ظرفیتسازی و ایجاد نظام کارآمد برای نقشآفرینی بانوان در توسعه/ ارایه دو راهکار برای افزایش نقش بانوان
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، وبینار «نقش دختران و زنان در توسعه پایدار» توسط جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) و با همراهی اداره امور زنان سازمان منطقه آزاد کیش در سالن گردهمایی دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا(س) با حضور منتخبی از اساتید، صاحب نظران، متخصصین، مسئولین اجرایی و تصمیم ساز در حوزه دختران، ضمن رعایت کامل پروتکل های بهداشتی برگزار شد.
دکتر زهرا نقیزاده، رییس جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) در این وبینار ، اظهار کرد: دختران و زنان بیش از نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل میدهند که باید با توانمندسازی آنان از طریق افزایش آگاهی و بینش آنان به سمت توسعهیافتگی حرکت کنیم. توجه و حمایت از جامعه زنان میتواند عامل موفقیت و پیشرفت همه برنامههای زنان در تمام عرصهها باشد، همانگونه که مقام معظم رهبری در سخنان خود میفرمایند زنان فعال، کارآمد و عالم در جبهه دفاع از انقلاب اسلامی باید حضوری جدیتر و نمایانتری داشته باشند.
وی افزود: چنانچه نقش استثنایی زنان در تحقق بنیادین پیشرفت درنظر گرفته شود و سازوکارهای نقشآفرینی آنها فراهم شود، میتواند ضامن تحقق چشمانداز و آیندهای روشن باشد. برای دستیابی به این مهم، برنامهها باید بر ظرفیتسازی و ایجاد نظام کارآمد و خلاقانه برای فعالسازی پتانسیلهای نیمی از منابع انسانی جامعه، یعنی همین زنان و دختران استوار باشد.
نقیزاده بیان کرد: حال این سؤال به وجود میآید که نقش دختران را چگونه میتوان در توسعه پایدار تبیین کنیم؟ بسیاری از کشورهای جهان خواستار دست یافتن به این توسعه هستند. در طرحهای توسعهای در این کشورها تا مدتها نقشی را برای دختران خود در نظر نمیگرفتند تا اینکه در دهههای اخیر صاحبنظران به این نتیجه رسیدند که دستیابی به توسعه پایدار بدون مشارکت فعال زنان در تمام عرصهها امکانپذیر نیست.
دو راهکار برای افزایش نقش بانوان در توسعه
وی با بیان اینکه برخی کشورها راهبردهایی را برای عملیکردن مشارکت زنان و برطرف کردن موانع آن اتخاذ کردهاند، گفت: آنها توانمندسازی این زنان و دختران با تأکید بر مشارکت فعالانه آنها در اجرای طرحهای توسعهای را از دو طریق حذف موانع فعالیت زنان و دختران و دوم افزایش تواناییها از طریق فناوریهای توانمندساز مانند فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، انطباق قوانین در کلیه سطوح و تضمین مشارکت و فراهم کردن فرصتهای برابر برای زنان و دختران با مردان میسّر کردهاند.
نقیزاده با طرح این پرسش که آیا دختران ما باید مانند دختران غربی باشند یا دختران شرقی، گفت: در این رابطه به سخنان مقام معظم رهبری استناد میکنم که زنان و دختران مسلمان را الگوی سومی برای زنان و دختران جهان به شمار میآورند. ایشان میفرمایند که زنان ما نه مانند زنان شرقی خانهنشین هستند و نه مانند زنان غربی خانهگریز، بلکه زنانی خانهنهاد و خانهگزار هستند. ضمن اینکه به وظایف همسری و مادری خود عمل میکنند، در اجتماع نیز حضور دارند. بر اساس بیانات ایشان، لزوم حضور بهینه و حداکثری این گروه در جامعه دستیابی به برخی راهکارها را در جامعه میسر میکند.
وی بیان کرد: توسعه پایدار میتواند با یاری و مشارکت اجتماعی همه گروههای اجتماعی موفقیتآمیز باشد. در واقع جامعهای که قصد حرکت به سمت توسعه را دارد، اگر بدون توجه به تعالی انسانها و کاهش نابرابریها صرفاً بر ابعاد مادی آنها توجه داشته باشد به موفقیت دست نخواهد یافت. اگر در جامعهای باسوادی، تندرستی، شاخصهای سلامت و تغذیه و تأمین مسکن، اشتغال و درآمد افزایش پیدا کند، اما توزیع این شاخصها در میان دختران و زنان مانند مردان، متعادل نباشد آن جامعه توسعه نیافته و به عبارتی از نظر توسعهیافتگی نامتوازن است.
رییس جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) یادآور شد: امیدواریم بتوانیم کمک کنیم که نقشآفرینی دخترانمان را در گفتمان توسعه افزایش دهیم و بتوانیم گامی در جهت پیشرفت ایران اسلامی برداریم.
در این نشست دکتر طیبه زندی پور-استاد تمام گروه مشاوره و راهنمایی دانشگاه الزهراء(س)- در صحبت های خود به توسعه در محور زنان، افزایش سطح سواد عمومی زنان، ارتقای سلامت آنان و برنامههای اوقات فراغت و تربیت بدنی زنان و همچنین مشارکتهای فرهنگی اجتماعی زنان و ضرورت توجه به مسایل زنان و خانواده پرداخت.
همچنین دکتراعظم فرح بیجاری -مدیر گروه روان شناسی دانشگاه الزهراء(س)- تاکید داشت که رسیدن به معیار توانمندسازی زنان در چارچوب تحلیل جنسیتی نیاز به یک حرکت همه جانبه دارد که شامل اصلاحات فرهنگی، اجتماعی، ساختار حقوقی و تغییر تدریجی باورها و ارزش ها و همچنین برنامه ریزی از پایین به بالا دارد .
دکتر ابوالفضل شاه علی - رئیس دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهراء(س)- نیز به رشد اقتصادی مطلوب، ارتقای استانداردهای زندگی، افزایش درآمد واقعی سرانه، توسعه برخورداریهای زیستی، رفاهی و اجتماعی اشاره داشت که همه از مقولاتی هستند که شهروندان ـ به عنوان طبیعیترین حقوق مدنی خویش ـ از لابهلای سطور برنامههای توسعهای اقتصادی اجتماعی کشور جستجو میکنند و بدین علت انتظار دارند که سمتگیری قانون برنامه، کمک مؤثر و کارایی در تحقق اهداف مدیریتی ایفا کند.
دکتر اکبر طالب پور- دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه الزهراء(س) نیز با اشاره به اینکه نقش زنان در توسعه، به طور مستقیم با هدف توسعه اجتماعی و اقتصادی بستگی دارد گفت: تحول همه جوامع انسانی، عاملی بنیادی محسوب می شود .
نظر شما :