در همایش بزرگداشت سیدالشهدای مقاومت مطرح شد:
تعیین بخش ویژه مکتب حاج قاسم در کتاب و پایاننامه سال دانشجویی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایکنا، همایش علمی ـ دانشجویی بزرگداشت سیدالشهدای مقاومت؛ سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی شنبه ۱۳ دی، مصادف با نخستین سالروز شهادت سردار دلها به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی در سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور برگزار شد.
در ابتدای این همایش، دکتر عیسی علیزاده معاون فرهنگی جهاددانشگاهی به عنوان رییس پنل طی سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره سردار سلیمانی، گفت: معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی در طول سالهای گذشته توجه ویژهای به هویت و شخصیتهای تاثیرگذار در حوزههای مختلف دینی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی داشته است. با شهادت سردار سلیمانی نیز شورای سیاستگذاری این همایش تشکیل و تصمیم گرفته شد رویدادی علمی ـ فرهنگی با رویکرد دانشجویی را برگزار کنیم.
وی درباره ویژگیهای این همایش که آن را از سایر همایشها متمایز میکند، گفت: علیرغم اینکه ما در جهاددانشگاهی به حوزه تبلیغ و ترویج توجه داریم و اقداماتی را در خبرگزاریهای ایکنا و ایسنا از ابتدای شهادت سردار سلیمانی در حوزههای چند رسانهای انجام دادهایم، اما سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی اهتمام داشت این رویداد را با توجه به استمرار و تداومی که خواهد داشت با رویکرد دانشجویی تبیین کند و در آن ضمن توجه به کارهای علمی ـ پژوهشی که درباره سردار سلیمانی انجام گرفته، به موضوعات چند رسانهای، ادبی و هنری نیز بپردازد.
دکتر علیزاده تصریح کرد: ما معتقدیم اگر بتوانیم در تولید آثار ادبی و هنری در مورد شخصیتهایی همچون سردار سلیمانی نسل جوان را دخیل کنیم نتایج خوبی را شاهد خواهیم بود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیهای این برنامه این است که ویژگیهای فردی، اجتماعی و حوزه حرفهای سردار سلیمانی را معرفی میکنیم. در این همایش با توجه به وصیتنامه ایشان کلیدواژههایی از تساهل و تسامح، حوزههای اجتماعی، سیاسی، توجه به ولایت و ... استخراج و موضوعاتی تبیین شد که دانشجویان در این برنامه برخی از موضوعات را در قالب پنل ارایه میکنند.
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی حضور برخی از دانشجویان بینالمللی علاقهمند به این حوزه به ویژه در موضوع مقاومت اسلامی را از دیگر ویژگیهای این همایش علمی برشمرد و گفت: برای گفتمانسازی از مکتب حاج قاسم باید از نسل جوان استفاده کرد و به تولید آثار فاخر پرداخت. همچنین قصد داریم در دیگر برنامههایی که در معاونت فرهنگی جهاد برگزار میکنیم مانند کتاب و پایاننامه سال دانشجویی، بخش ویژهای را به سردار سلیمانی، مکتب حاج قاسم و گفتمانسازی اختصاص دهیم.
وی در پایان تصریح کرد: قشر دانشجو به خوبی میتواند این گفتمان را تبیین کند تا تاثیرات این گفتمان برای همیشه باقی باشد.
لزوم ترسیم الگویی دستیافتنی از شهید سلیمانی برای جوانان
حجتالاسلاموالمسلمین تقوی معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای کشور نیز بهعنوان یکی از سخنرانهای این رویداد ملی، سخنان خود را با اشاره به ویژگیهای سردار شهید سلیمانی از منظر قرآن آغاز و اظهار کرد: خداوند در قرآن درباره حضرت ابراهیم (ع) تعبیر امت را به کار میبرد؛ «إِنَّ إِبْرَاهِیمَ کَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِیفًا»، مفسران درباره امت میگویند که این واژه درباره حضرت ابراهیم، به دلیل شخصیت عظیم و ذو ابعاد او در قرآن اطلاق شده است.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری درباره شهید سلیمانی تعبیر مکتب را به کار میبرند. این نشان میدهد که این شهید ویژگیهایی دارد که این تعبیر برای ایشان بهکاربرده میشود و خوب که دقت کنیم، درمییابیم که ایشان از هر زاویه و بعدی الگوست و به اصول و چارچوبی پایبند است که میتواند مسیر جامعه را به سمت صلاح و کمال حرکت دهد. در جریان مبارزه با ظلم در جبهه حق ایشان تبدیل به مکتبی شده که تمام کشورهای مسلمان منطقه از این مکتب الگو میگیرند.
حجتالاسلاموالمسلمین تقوی افزود: یکی دیگر از ویژگیهای ذکر شده در قرآن که منطبق بر شخصیت این شهید بزرگمرد است، بحث ترساننده بودن برای دشمن است؛ «وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ وَآخَرِینَ مِنْ دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ یَعْلَمُهُمْ». خداوند متعال در این آیه شریفه تأکید میکند که همه ادوات و نیرویتان را بهکارگیرید که دشمنان مورد ارعاب قرار گیرند. در بسیاری از مواقع، چه در سوریه، چه عراق، وقتی میگفتند سردار سلیمانی حضور دارد، دشمن عقبنشینی میکرد.
معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها بیان کرد: ویژگی دیگر در وجود ایشان، فقر الیالله بود؛ مطابق این آیه شریفه که میفرماید: «یا أَیُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَی اللَّه». فردی تعریف میکرد در یک سفر سردار سلیمانی را در هواپیما دیدیم، فرزندم از ایشان خواست چیزی برای او بنویسد و ایشان وقت صرف کرد و متن زیبایی برای فرزندم نوشت که بعدتر وقتی ایشان شهید شد، فرزندم بسیار متأثر شد. شهید سلیمانی جامع همه خوبیها بود و محبوب نسل جوان شده است، جوانان ما امروز به دنبال الگو میگردند، چراکه با خلأ آن مواجه هستند. وظیفه دانشگاهیان، علما و مراکز علمی این است که این الگو را به قشر جوان معرفی کنند، آنهم نه بهگونهای که این الگو دستیافتنی نباشد.
به گفته حجتالاسلاموالمسلمین تقوی محبوب خدا بودن، سبک زندگی پیامبرانه، عبودیت، شهادت، مقام محمود، جهاد کبیر و جهاد اکبر از جمله ویژگیهای ذکرشده در قرآن است که شخصیت شهید سلیمانی قابل انطباق بر همه این ویژگیهای قرآنی است.
توأمانی امنیت نرم و سخت در عملکرد شهید سلیمانی
غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز که بهصورت مجازی در این همایش شرکت کرده بود، سخن خود را با قرائت آیه ۲۳ سوره «احزاب» که میفرماید: «مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَی نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا؛ از مؤمنان مردانی هستند که به آنچه با خدا بر آن پیمان بستند [و آن ثبات قدم و دفاع از حق تا نثار جان بود] صادقانه وفا کردند، برخی از آنان پیمانشان را به انجام رساندند [و به شرف شهادت نایل شدند] و برخی از آنان [شهادت را] انتظار میبرند و هیچ تغییر و تبدیلی [در پیمانشان] ندادهاند»، آغاز کرد و گفت: استمرار امنیت در گرو این است که ما چگونه از چنین سرمایهای بهویژه در مجموعههای فرهنگی در جامعه استفاده کنیم.
وی از مجموعه جهاددانشگاهی که همواره نسبت به رسالت فرهنگی، علمی و پژوهشی کشور حساسیت داشته برای برگزاری این همایش تشکر کرد و گفت: یکی از مواردی که درباره سردار سلیمانی مطرح شده بحث امنیت است. طبیعتاً همه میدانیم که امنیت امروزه بهعنوان یک خیر عمومی و اجتماعی مطرح میشود که همه جوامع به آن نیاز دارند و نه تنها امروز بلکه وقتی به تاریخ هم مراجعه میکنیم امنیت همواره مدنظر خیرخواهان بوده است.
غفاری ادامه داد: در متون دینی نیز زمانی که خداوند میخواهد به بندگانش نعمتی که به خاطر آن به آنها منت میگذارد را نام ببرد، از امنیت سخن میگوید. حضرت علی (ع) همزمانی که میخواهند در خصوص نعمت بعثت صحبت کنند، میگویند به یاد بیاورید که سرمه چشم شما اشک بود، ولی زمانی که بعثت آغاز شد، امنیت پیدا کردید و بین شما اخوت برقرار شد که از آن سودهای سرشاری بردید.
وی با اشاره به جایگاه امنیت در سطح جهانی و بحثهای علمی مرتبط با آن، گفت: اکنون بحث امنیت در قالب امنیت نرم و سخت مطرح میشود. امنیت نرم ریشه در فرهنگ دارد و سردار سلیمانی اگرچه در نگاه اول بهعنوان فردی نظامی مطرح هستند، اما توأمان امنیت سخت و نرم را ترکیب و با نگاهی که به مسائل داشتند به هر دو توجه کردهاند.
غفاری، به دست آوردن دل آحاد مردم جامعه، سعهصدر، قدرت عمل بالا و ... سردار سلیمانی را بخشی از امنیتآفرینی ایشان در جامعه برشمرد و گفت: قطعاً تولیدات چنین رویدادی که با یک نگاه فراغ و علمی به این شخصیت برگزار میشود، میتواند در جامعه علمی و فرهنگی تأثیرگذار باشد.
مکتب حاج قاسم، تعین و تجسم مکتب امام (ره) است
حجتالاسلام روحالله حریزاوی، معاون راهبری و ارتباط با استانهای سازمان تبلیغات اسلامی نیز در این رویداد ملی که با محوریت بزرگداشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی برگزار شد، با اشاره به مؤلفههای مکتب سلیمانی، اظهار کرد: رهبری از تعبیر مکتب در توصیف شهید سلیمانی استفاده کردند و از سایر عبارات استفاده نکردند. ایشان در نگاه آکادمیک بهعنوان شخصی دانشمند، حوزوی یا دانشگاهی شناخته نمیشدند. واژه مکتب برای صاحبان اندیشه و تألیفات استفاده میشود و خیلی مرسوم نیست که برای ژنرالی موفق در سطح بینالمللی چنین عباراتی به کار برده شود.
وی افزود: در روزهای پایانی ماه رمضان سال گذشته (۱۳ خرداد ۹۸)، رهبری در سخنانی، مکتب امام (ره) را با خوانش جدیدی ارائه کردند و آن خوانش همانا مکتب مقاومت بود و عباراتی مانند خط مقاومت، نظریه مقاومت و دکترین مقاومت را به کار بردند. از سخنان ایشان اینطور به نظر میآید که شهید حاج قاسم سلیمانی یک تعین و تجسد از حضرت امام (ره) در میدان عمل جهاد و مقاومت بوده است.
حریزاوی با اشاره به رابطه عجیب و علقه مردم مناطق مختلف با شهید سلیمانی، افزود: ایزدیها بهشدت خود را مدیون حاج قاسم میدانند و تاریخ تمدن باستانی این سرزمین و کلیساهایی که رو به نابودی بود، بهواسطه سردار سلیمانی نجات یافت؛ لذا همه قومها و نژادها از شهید سلیمانی به نیکی یاد میکنند. سردار سلیمانی حتی نسبت به دشمن با حساسیت رفتار میکردند؛ در جایی گفتهاند دشمن اصلی ما داعش نیست، داعش دشمن فریبخورده است و تأکید داشتند که با کمترین تلفات، استقرار آنها را از بین ببرند. همین موضوع باعث شده است که دشمنان هم از ایشان به نیکی یاد کنند؛ لذا برخورد ایشان با دشمن همچون برخورد امیرالمؤمنین (ع) با دشمنان اسلام بوده است.
وی با تأکید بر اینکه حاج قاسم سلیمانی تمام ظرفیتهایی را که خداوند در او قرار داده بود، به فعلیت رساند، اظهار کرد: شاکله مکتب سلیمانی عیناً همان مکتب حضرت امام (ره) است، در یک تقسیمبندی علمی پیرامون شاکله مکتب امام به سه حوزه بینشی، منشی و کنشی میتوان اشاره کرد. در حوزه بینشی و معرفتی مکتب حاج قاسم، سطح بالایی از معرفت و سطح بالایی از معنویت را مشاهده میکنیم، چنانکه در وصیت ایشان نیز مشهود است. توصیه ما به جوانان و همه مردم این است که یکدوره وصیتنامه ایشان را بخوانند یا بشنوند تا متوجه شوند که ایشان دقیقا به چه چیز میاندیشید.
حریزاوی ادامه داد: در حوزه معنویت، نوعی عرفان حماسی را مشاهده میکنیم که این دو عنصر متعارض و متقابل هم هستند و ایشان توانسته بود زلالی و لطافت عارفی فرهیخته را در اوج حماسه جمع کند. در حوزه منشی نیز یک مدل از رفتار سیاسی، اجتماعی، خانوادگی و حتی تعامل با فرادستان و فرودستان را میبینیم که ممتاز است. حاج قاسم سلیمانی به اهداف و آرمانهای بلندی فکر میکرد، آنگونه که این آرمان و هدف در حزب بندیها و گروهبندیهای سیاسی گیر نیفتد.
وی با بیان اینکه در حوزه کنشها و رفتارها، حرکت حاج قاسم حرکتی تکلیفمدار بوده است، گفت: ایشان به دنبال آن چیزی بود که وظیفه دینی و ملی است و در خلال انتخاب مأموریت خود، آن نقطه را محور انجام وظیفه قرار میدادند که باری که بر زمینه مانده بود. از برجستگیهای ایشان همین بس که طبق محاسبه دقیقی به وظیفه خود عمل کردند و جنگ را به پیروزی رساندند، سپس در دوره صلح به شهادت رسیدند.
حریزاوی در پایان تاکید کرد: ضروری است پایاننامههایی با محوریت مکتب شهید سلیمانی و استراتژیهای ایشان نگاشته شود و از این پژوهشها نیز حمایتهایی صورت پذیرد.
تنظیم کیفرخواست علیه دولت آمریکا در مراحل نهایی است
علیرضا دلخوش، مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه نیز در رویداد گرامیداشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، طی سخنانی اظهار کرد: در خصوص ویژگیهای شخصیتی و جایگاه سردار سلیمانی در حوزه روابط بینالملل گفتنی زیاد است و همگان شنونده یا شاهد این واقعیت بودهاند که مشی سردار سلیمانی در زنده نگاهداشتن جریان مقاومت اسلامی، سرفصلی در بیان مانیفست جمهوری اسلامی است. مانیفست جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر چند اصل بوده؛ اصل ۱۵۴ قانون اساسی، در واقع اساسنامه اعتقادی جمهوری اسلامی مبنی بر دفاع مستضعفان جهان است. اگر سردار سلیمانی را بهعنوان مقام عالیرتبه نظامی بدانیم، نگاه و تحلیلهای مبتنی بر شهادت ایشان را باید در چارچوب مرزهای داخل دنبال میکردیم، اما چیزی که در واقعیت وجود دارد، این است که ایشان نشاندهنده و راهنمای بسیار فصیح و روشنی از مانیفستی بود که مصداق آیه شریفه «اَشِدّآءُ عَلَی الکُفّارِ رُحَمآءُ بَینَهُم» است.
مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت خارجه در ادامه با تأکید بر اینکه مرامنامه جمهوری اسلامی و اعتقاد راسخ به حقانیت پیام ایران دو عنصر اساسی است و اینکه شما نمیتوانید بدون اعتقاد به حقانیت خود، مدافع خوبی نسبت به مرامنامهتان باشید، بیان کرد: شرط دیگر در این دفاع، اعتقاد بهضرورت کمک به مستضعفان جهان بدون در نظر گرفتن ملیت، دین و اعتقادات مذهبی افراد است. سردار سلیمانی، به اعتراف همگان، در راهاندازی جریان ضد تروریسم قائل به خطکشیها و مرزبندیها نبود. همینکه عنصر تروریسم در یک منطقه دیده میشد، سردار سلیمانی برای تقابل با این جریان حضور مؤثر داشت. همین امر سبب گردید که جریان استکبار به بهای بیآبرو ساختن خود حاضر شود افتضاح بینالملل را بپذیرد، اما فیزیک سردار سلیمانی را از بین ببرد، غافل از آنکه سردار سلیمانیها فرزندان مرام جمهوری اسلامی هستند و اگر سردار سلیمانی از بین ما رفتند، اما اندیشه ایشان در جایجای نظام جمهوری اسلامی جاری و ساری است و تشییع پیکر ایشان در آن روز خاص نشان از عظمت و جایگاه خاص ایشان در کشور و منطقه بود.
وی افزود: سردار سلیمانی در زمانی که به درجه افتخارآمیز شهادت نائل شدند، در کسوت یک نماینده ویژه دیپلماتیک نظام جمهوری اسلامی ایران در عراق حضور داشتند، یعنی ایشان نه در جامه فرمانده سپاه و نه در جامه مبارز و فعال در حوزه مقاومت، بلکه بهعنوان یک پیامرسان و مأموری ویژه از سوی جمهوری اسلامی به عراق سفر کرده بودند. علامت شفاف این مأموریت، اظهارات نخستوزیر وقت عراق است که اعلام کرده بود: در ساعت ۸: ۳۰ روز جمعهای که در بامداد آن شهید سلیمانی به فیض شهادت نائل آمدند، در ساختمان نخستوزیری ملاقاتی با حاج قاسم سلیمانی داشتیم و قرار بود ایشان پیامی از سوی جمهوری اسلامی بهطرف عراقی برسانند.
دلخوش اضافه کرد: از دیگر سو، بنا بر کنوانسیون ۱۹۶۹ (کنوانسیون نیویورک)، یک سری مصونیتهایی به مأمور ویژه که میتواند فردی نظامی، اقتصاددان یا سیاسی باشد، داده میشود و شرط اینکه فرد مأمور این مصونیتها را دارا باشد، رضایت کشور پذیرنده است. نخستوزیر وقت عراق اعلام کرده بود سردار سلیمانی با پاسپورت معتبر وارد فرودگاه عراق شده و سپس عازم محل اقامت خود شد تا در ساعت ۸: ۳۰ ملاقات رسمی او انجام پذیرد؛ بنابراین، در وهله نخست، دولت پذیرنده اطلاع داشته و دوم اینکه دولت پذیرنده رضایت بر انجام این مأموریت در خاک عراق داشته است و سوم اینکه سردار سلیمانی، بهعنوان نماینده دیپلماتیک جمهوری اسلامی در این کشور حضور یافته است. از سوی دیگر، مطابق قطعنامه ۳۳۱۴ که در خصوص تجاوز به خاک کشورها در مجمع عمومی تصویبشده است و بر اساس ملاکهایی که برای تجاوزکارانه یا متجاوزانه بودن حضور یک کشور در کشور دیگر و پارامترهایی که در اینباره تبیین شده است، اگر کشوری طی معاهده و پیمانی در کشور دیگر حضور داشته باشد، بهمحض اینکه در کشور میزبان از حدود اختیارات خود تخطی کند، از آن لحظه، این کشور متجاوز محسوب میشود.
وی ادامه داد: بر هیچ کسی پوشیده نیست که در ساعت یک و نیم بامداد ۱۳ دیماه سال ۱۳۹۸، کشور مهمان که آمریکا بوده و بر اساس یک قطعنامه در کشور عراق حضور دارد، از مقررات موافقتشده با این کشور تخطی کرده و نه تنها به مهمان رسمی این کشور در خاک عراق، بلکه به یک مقام عالیرتبه عراقی حمله و آنها را ترور کرده است، لذا هم از منظر حقوق دیپلماتیک و هم از منظر قطعنامه ۳۳۱۴، کشور آمریکا با این اقدام، بر حق حاکمیت عراق تجاوز کرده است و هم از حقوق دیپلماتیک برشمرده شده برای نمایندهای ویژه تخطی کرده است.
مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه در پایان تأکید کرد: وزارت امور خارجه با همراهی قوه قضاییه و خانواده سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، پیگیریهایی از سوی دولت عراق و نیز در سطح بینالملل و شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل دارد و همچنین از طریق سیستم داخلی جمهوری اسلامی ایران موضوع در حال پیگیری است و شرح ماوقع و کیفرخواست مفصلی علیه دولت آمریکا تهیه شده و در مراحل نهایی است و قوه قضاییه آن را تحویل دولت عراق خواهد داد.
فداکاری شهید سلیمانی برای مردم، بدون خطکشیهای سیاسی
فرزاد جهانبین، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، در ادامه پنل نوبت صبح این نشست، طی سخنانی درباره شاخصههای مکتب شهید سلیمانی، اظهار کرد: سردار سلیمانی بیش از آنکه یک شخص باشد، یک نماد است و برای شناخت بیشتر شخصیت ایشان باید به وصیتنامهشان رجوع کرد.
وی در ادامه با اشاره به برخی ویژگیها و ابعاد شخصیتی شهید سلیمانی بیان کرد: اهمیت نظام سیاسی اسلام در سخن و عمل ایشان نمود دارد. از نظر ایشان، جمهوری اسلامی همچون حرمی است که بقای سایر حرمها به بقای آن است و اذعان داشتند که امروز دفاع از نظام اسلامی مساوی با دفاع از اسلام است، لذا مهم است که جریانهای سیاسی نسبت خود را با مکتب سلیمانی بسنجند و اینکه اعمال و کنشهای آنها تا چه اندازه موجب تقویت یا تضعیف نظام اسلامی میشود.
جهانبین با بیان اینکه شاخصه دوم مکتب فکری شهید سلیمانی، توجه به ولایتفقیه و اهمیت این مقوله در نظام اسلامی است و تبعیت از ولیفقیه، محور کارها و فعالیتهای ایشان بوده است، افزود: ایشان در جایی تأکید داشتند که خودمان را سرگرم تحلیلهای بیهوده نکنیم، در جهان و زیر سیطره هجمههای فراوان، باید به دو چیز تمسک کنیم و آن دو منادی امام (ره) و ولایتفقیه است.
به گفته این پژوهشگر؛ فداکاری برای مردم، بدون خطکشیهای سیاسی، ویژگی دیگر شخصیت ایشان بود. این رفتار مطابق این سخن امیرالمؤمنین (ع) است که میفرمایند: مردم دودستهاند، یا برادر دینی تو هستند، یا انسانی مانند تو. خودی و غیرخودی در انجام مسوولیت شهید سلیمانی اهمیت نداشت.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه محور قرار دادن مقاومت در دیپلماسیها شاخصه دیگر ایشان بود، اظهار کرد: شهید سلیمانی معتقد بود که فقط در سایه مقاومت و ایستادگی میتوان دشمن را شکست داد. عدهای به دلیل عدم بصیرت دفاع از سوریه را دفاع از بشار اسد میدانستند و بعضاً بهصورت صریح سخنرانی میکردند که این اقدام دفاع از دیکتاتوری است؛ اما حاج قاسم قائل به این بود که مقاومت برای ما پیروزی در پی دارد و بیان میکردند که اگر نایستیم، دشمن جلوتر خواهد آمد. بعضی میگفتند با داعش مذاکره کنیم، این مذاکره مانند میخ آهنی در سنگ است.
وی در پایان سخنان خود تأکید کرد: باید مکتب شهید سلیمانی را بهعنوان سرمایهای ملی که موجبات اقتدار مردم کشورمان را به همراه دارد، حفظ کنیم و این البته بستگی به خوانشهای صحیح از این مکتب دارد.
خلاصه مقالات ارایهشده در رویداد علمی شهید حاج قاسم سلیمانی
در بخشی از این رویداد، تعدادی از دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاهی به ارائه مقالات خود حول موضوع محور مقاومت و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی پرداختند.
حسامالدین شهرابی فراهانی، دانشجوی دکتری فلسفه در این رویداد به ارائه مقالهای با عنوان «شهید سلیمانی؛ پیوند حماسه و عرفان» پرداخت و اظهار کرد: در ۳۰ سال اخیر، مناقشه پایانناپذیری بر سر مسئله هویت وجود داشته و دلیل اصلی آنهم نسبت ما با آنچه در مغرب زمین از قرن ۱۴ اتفاق افتاده و تاکنون ادامه داشته است. به همین دلیل، مسئله هویت در محافل علمی و دانشگاهی مطرح است. اگر با نگاه پدیدارشناسانه به مسئله هویت نظر کنیم، هویت را شبکهای از معنایی که پیرامون زندگی فرد را فراگرفته میتوان تعریف کرد، به این معنا که هویت فرد متشکل از شبکهای از معناهاست که این شبکه نتیجه فعلیت یافتن و محقق شدن امکانهایی درگذشته افراد است. این امکانها حال و اکنون آن فرد و آینده او را در یک سیر ضروری شکل میدهد.
این دانشجوی مقطع دکتری فلسفه ادامه داد: امکانهایی درگذشته ما وجود داشته که برخی از آنها بر اثر مجموعهای از روابط علی و معلولی محقق شده و امروز ما و جامعه ما را تشکیل داده و نیز امکانهایی وجود داشته که محقق نشده و این هم اثر سلبی بر اکنون و حال ما داشته است. اکنون وقت آن است که به امکانهای بالفعل شده بپردازیم.
این پژوهشگر در ادامه با اشاره به مفهوم فتوت، بیان کرد: با توجه به آثار بزرگان این فن، فتوت ایثار است که اول درجه آن ایثار «جاه» است، یعنی مقامی که فرد در آن قرارگرفته و اعلیمرتبه آن ایثار «جان» است. این مفهوم در تاریخ عرفان ما بسیار زیاد و بهسرعت مورد پذیرش مردم قرار گرفت و باعث گردید آثار و حاصل آن، به نگارش در آمدن فتوتنامههایی شود و اهل عرفان و حکمت، سر سلسلههای این مفهوم باشند و چندین مابهازای تاریخی در اینباره موجود باشد. گاه، فتوت، جامع بر جهاد اصغر و جهاد اکبر دانسته میشود و بیش از هر کس، درباره امیرالمؤمنین (ع) مابهازاهای تاریخی فراوانی در این زمینه مشاهده میشود.
نگارنده مقاله «شهید سلیمانی؛ پیوند حماسه و عرفان» اضافه کرد: در مورد شهید سلیمانی میتوان گفت؛ ایشان نمونه جامع فتوت است که علاوه بر دلاوریهای متعدد در میدان رزم، مجاهدتهای خستگیناپذیری در میدان جهاد اکبر داشته است. نقل است که ایشان شاگرد سلوکی جناب آقای سیدکمال موسوی شیرازی بودند که سلسله شاگردان و باقی ماندههای سلسله عرفانی ملاحسین قلی همدانی هستند. لذا، نمونههای زیادی از جهاد اکبر را در شخصیت شهید سلیمانی و صحبتها و فیلمهای منتشر شده از ایشان میتوان دید. شهید سلیمانی معتقد بود؛ همانطور که جنگ دفاع از کرامت انسانی است، کمک به کسانی که خانه آنها چه بر اثر عامل طبیعی یا انسانی ویران شده باشد هم نوعی دفاع از کرامت انسانی است. آثار جهاد اکبر در رفتار و فعل ایشان در موقعیتهای زیادی دیده میشود.
این محقق ادامه داد: سردار شهید سلیمانی، جامعه را مانند خانواده و افراد جامعه را مانند افراد خانواده میداند و میبینیم نه مانند یک فرمانده، بلکه همچون هادی و رهبر با جامعه برخورد میکند. نمونهها فراوان است که ایشان را بهعنوان پیوند حماسه و عرفان معرفی میکند و اذعان دارد که شهید سلیمانی جامع فتوت و پیروز جهاد اکبر و جهاد اصغر است.
وی همچنین با انتقاد از برخی جریانات و با تأکید بر اینکه نباید اجازه بدهیم در زمینه روایت حول شخصیت شهید سلیمانی، بازنده باشیم، اظهار کرد: ۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی کشور در سال ۹۹ و معادل ۳۰ میلیارد دلار است. در سال ۹۲ و ۹۳ در حدود ۱۰ الی ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است. طی یک مصاحبه با یکی از سران حماس، اعلام میکنند ۲۲ میلیون دلار از شهید سلیمانی دریافت کردهایم. تبیین هم نشده که اینها گرایش اخوانالمسلمین دارند و نگاه ما به آنها بهمثابه عنصری بازدارنده در برابر اسرائیل است. این مسئله موجب شده در حال از دست دادن آن فضای وحدتی باشیم که بهواسطه شهادت ایشان بین مردم به وجود آمد. این خبر را آنچنان در بوق و کرنا کردهاند که این وحدت را خدشهدار کنند؛ لذا باید بر روی روایت بیشتر کار کنیم تا موضوع و ماجرای حقیقی برای همه مردم، از تمامی اقشار که از فضای نخبگانی هم دور هستند، بهدرستی تبیین شود.
شاخصه استراتژیک وحدتمحور مقاومت در منطقه
متین منتظمی دکتری علوم سیاسی مقالهای با موضوع «شهید سپهبد سلیمانی، شاخصه استراتژیک وحدتمحور مقاومت در منطقه» را ارائه و اظهار کرد: این مقاله با محوریت شخصیت شهید سلیمانی و ویژگیهای ایشان است و اینکه چه تأثیری بر منطقه و محور مقاومت داشتهاند و پس از شهادت ایشان چه اتفاقی در منطقه و دنیا رخ داده است.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی، گفتمانی بر سیاست خارجی ایران شکل میگیرد و از منفعتطلبی فاصله میگیرد و به سمت آرمانگرایی واقعبینانه گسیل پیدا میکند. مطابق اصول قانون اساسی و بند ۱۶ اصل سوم آن، بر تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان جهان تأکید شده است. همچنین بر جلوگیری کامل از هرگونه دخالت از سوی سایر کشورها در قانون اساسی تأکید شده و نگاه سیاست خارجی ما به اینگونه موارد تبیین شده که دفاع از مظلوم و مقابله با استکبار جزء اولویتها باشد. براساس همین رویکرد، ساختار نیروی قدس سپاه بهعنوان بازوی قدرتمند جمهوری اسلامی در خارج از مرزها تبیین میشود.
این دانشجوی دکترای علوم سیاسی با اشاره به رویکرد ایران نسبت به سیاست خارجی غرب آسیا، ادامه داد: تحولات فراوانی در طول تاریخ در این منطقه رقم خورده و گاه حتی مقاومتی نشده و با نگاه از بالا به پایین، عملیاتهای استعماری شکلگرفته است. بعد از شکلگیری جمهوری اسلامی و تشکیل نیروی قدس سپاه، محور مقاومت در برابر بیگانگان و دفاع از مستضعفان جهان در دستور کار فعالیت این گروه قرار گرفت.
منتظمی با طرح این پرسش که چرا باید نیروی قدس و نیروی برونمرزی سپاه تشکیل میشد، گفت: یکی از وظایف اصلی سپاه پاسداران، تعهد برادرانه و حمایت از مستضعفان جهان است. در نشریه نشنال اینترست (The National Interest) با چاپ مقالهای و با اشاره به حوادث سوریه آورده است: نیروی قدس بر اساس آرمانی که تعریف کرده، توانسته جایگاه خود را پیدا کند و مسئله انقلاب اسلامی و آرمان آن را که دفاع از مستضعفان است، در دستور کار قرار داده است.
وی افزود: در سال ۷۶، حاج قاسم سلیمانی به فرماندهی این گروه انتخاب میشود و با آگاهی کامل نسبت به مسائل غرب آسیا، موفق به ایجاد محور مقاومت و صدور انقلاب اسلامی در منطقه میشود. پس از شهادت ایشان، سیر صعودی در تکوین نیروی قدس را شاهد هستیم. از سوی دیگر ویژگیهای شخصیتی ایشان باعث شد در دنیا، محوری در برابر آمریکا و اسرائیل شکل بگیرد؛ ایشان و نیروهای تربیتشدهشان، نگاه دقیقتری به جنگهای شهری و پارتیزانی داشتند. همچنین خود سردار سلیمانی بهعنوان فرمانده، در میدان حضور جدی داشتند. مسئله دیگر آگاهی به مسائل سیاسی و دیپلماسی کشور بود؛ حاج قاسم سلیمانی با محورهای مختلف دیپلماتیک آشنا بودند و با آگاهی کامل پیش میرفتند.
این کارشناس علوم سیاسی اظهار کرد: در پی این حضور و آشنایی کامل شهید سلیمانی با مسائل و دیپلماسی غرب آسیا، دو اتفاق مهم را شاهد هستیم؛ نخست اینکه آمریکا و مستشاران نظامی و اسرائیل عقب رانده شدند و عملاً نتوانستند کاری انجام دهند و دیگر اینکه دو سیاست برای اتخاذ در پیش روی غرب گذاشته شد؛ اول اینکه به ترور حاج قاسم فکر کنند و دیگر آنکه به فشارهای دیپلماتیک و سیاسی علیه ایران بیفزایند. حضور حاج قاسم بهعنوان شخصیت استراتژیک محور مقاومت، حضور و فعالیت آمریکا و اسرائیل و دست نشاندههای آنها را محدود کرد.
دستاوردهای فرماندهی سردار سلیمانی در نیروی قدس سپاه
محمدعلی پرواز دوانی، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی نیز در این نشست مقالهای با موضوع «دستاوردهای فرماندهی سردار شهید سلیمانی در نیروی قدس سپاه برای نظام جمهوری اسلامی» ارائه و اظهار کرد: تجلی حضور سردار بهعنوان فرمانده نیروی قدس را در جنگ ۳۳ روزه شاهد هستیم و اهمیت این جنگ از مبارزه با داعش بیشتر بوده است. نقش مؤثر ایشان در این جنگ، موجب شد حزبالله لبنان بهعنوان جریانی مهم در غرب آسیا شناخته شود. اگرچه بعدتر با شروع بهار عربی، جریانات هدایتشدهای به راه افتاد که راه برای جولان گروههای تکفیری در سوریه فراهم شد.
وی با بیان اینکه در سال ۹۳، داعش فعالیت خود در عراق را آغاز کرد، گفت: داعشیها در عراق و استانهای غربی و مناطق کردنشین در نزدیکی مرز ایران پیشروی کردند و با حضور حاج قاسم سلیمانی در میدان و بعدتر تشکیل حشدالشعبی، شکستهای پیدرپی داعش رخ داد.
به گفته این محقق؛ آشنایی کامل سردار سلیمانی با جغرافیای عراق و ارتباط با نیروهای سازماندهی شده این کشور، زمینههای مقابله با داعش را فراهم کرد. ابومهدی المهندس در چند مصاحبه گفته بود این پیروزیها حاصل تلاش حاج قاسم بوده است. بعد از سردار سلیمانی، سردار قاآنی به عنوان مسئول نیروی قدس منصوب شد که وی نیز از سال ۶۰ فرماندهی جنگ را بر عهده داشته است.
نظر شما :