به‌عنوان نخستین اندیشکده‌ در کشور و منطقه انجام گرفت؛

افتتاح اندیشکده‌ی تعاون با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاددانشگاهی

۰۷ دی ۱۳۹۹ | ۱۸:۱۸ کد : ۲۶۳۰۹ عمومی تاپ خبر
اندیشکده‌ی تعاون به‌عنوان نخستین اندیشکده‌ی حوزه تعاون کشور و منطقه با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاددانشگاهی افتتاح شد.
افتتاح اندیشکده‌ی تعاون با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاددانشگاهی

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، آیین افتتاح اندیشکده‌ی تعاون امروز (هفتم دی‌ماه) با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهور، محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، مهدی عیسی‌زاده رییس کمیسیون اجتماعی مجلس، دکتر عیسی علیزاده معاون فرهنگی جهاددانشگاهی و دکتر محمد کبیری، معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد.

ارسال ارز به خارج از کشور مشکل شرکت‌های دانش‌بنیان است
دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی در این مراسم یکی از مسائل و مشکلاتی که توسعه اقتصاد دانش‌بنیان با آن مواجه است را تأمین تجهیزات و مواد اولیه موردنیاز پژوهشگران دانست و گفت: اگر می‌خواهیم محصول دانش‌بنیانی را تولید کنیم که هم کیفیت داشته باشد و هم نیاز داخلی و خارجی را تأمین کند، باید راحت بودن دسترسی محقق به مواد و قطعات اولیه و تجهیزاتی که ساختشان در ایران اقتصادی نیست، محقق شود.

وی بابیان اینکه همه محصولات نیاز به قطعات و تجهیزات پیشرفته دارند که باید دسترسی به آن را تسهیل کرد ادامه داد: ارسال ارز به خارج از کشور مشکل شرکت‌های دانش‌بنیان است. چگونه میتوانیم در دنیا جای پا ایجاد کنیم درحالی‌که مواد اولیه گران به دست ما می‌رسد و امکان ارسال نیز سخت است. 

رییس جهاددانشگاهی افزود: اگر قرار است تحریم‌ها برداشته شود نباید به معنی باز کردن بازار برای محصولات خارجی باشد و اگر انتقالی نیز صورت میگیرد باید انتقال دانش و فناوری باشد.

دکتر طیبی با تأکید بر اینکه آزمایشگاه‌های مرجع یکی از مشکلاتی است که باید حل شود گفت: برخی شرکت‌ها به تولیدات داخلی اعتماد نمی‌کنند، به همین دلیل باید آزمایشگاه‌های مرجعی باشد که اگر محصولی ازآنجا گواهی گرفت جلوی خرید محصول مشابه خارجی گرفته شود و به معنی قطعیت کیفیت محصول باشد.

توسعه بخش تعاون در کشور به فرهنگ‌سازی نیاز دارد
دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز طی سخنانی در این مراسم گفت: توسعه بخش تعاون در کشور به فرهنگ‌سازی نیاز دارد. اقتصاد دانش‌بنیان هم فرهنگ جدیدی است که به کشور تزریق‌شده است.
به گفته ستاری، توسعه نتیجه یک فرهنگ است. باید فرهنگ و دیدگاه‌ها تغییر کند تا توسعه اتفاق بیفتد‌؛ یعنی باید ایده‌های خلاق جوانان محلی برای جولان دادن، توسعه یافتن و تجاری شدن پیدا کنند. این کار هم فقط در قالب تغییر فرهنگ و نگاه بروز می‌کند.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ادامه داد: در صنعت خودرو تلاش کردیم این تغییر فرهنگ را ایجاد کنیم یعنی جوانان و ایده‌های آن‌ها را به داشته‌ها و امکانات کارخانجات بزرگ خودروسازی وصل کردیم تا با این کار فرصتی برای تجاری‌سازی این ایده‌ها، توسعه صنعت خودرو و انتفاع مالی کارخانجات بزرگ فراهم شد.

رییس بنیاد ملی نخبگان در ادامه بیان کرد: بخش تعاون کشور نیز به همین تغییر نگاه نیاز دارد یعنی باید فرصتی برای تبلور خلاقیت جوانان و ایده‌های نو آنها در تعاونی‌ها ایجاد شود و مبتکران و نخبگان با ایجاد مراکز نوآوری و با کمک ایده‌های فناورانه خود، به توسعه این بخش کمک کنند.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری افزود: صندوق‌های زیادی در حوزه تعاون وجود دارد که باید حامی ایده‌های نو باشد و شرایط را برای توسعه شرکت‌های خلاق این حوزه فراهم کند. این صندوق‌ها بر روی ایده‌های جوانان و ایده‌های آنها سرمایه‌گذاری کنند.

دکتر ستاری با اشاره به ورود مفاهیم نوین به دایره لغات کشور، گفت: با شکل‌گیری زیست‌بوم فناوری و نوآوری دایره لغات ادبیات کشور گسترده‌تر شد و این روزها مفاهیمی چون استارتاپ ها، دانش‌بنیان‌ها، شتاب‌دهنده‌ها و شرکت‌های خلاق را زیاد می‌شنویم.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری همچنین تأکید کرد: این لغات نتیجه شکل‌گیری اقتصاد دانش‌بنیان در کشور است. حوزه تعاون هم به چنین تغییر دیدگاه‌ها و نگاه‌هایی نیاز دارد تا زمینه توسعه آن به کمک ایده‌های نوی جوانان فراهم شود.

اعتبار به تعاونی‌های دانش‌بنیان اختصاص می‌یابد
همچنین محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این مراسم گفت: امروز شاهد افتتاح دو مرکز، نوآورانه و اندیشه محور در بخش تعاون کشور هستیم. افتتاح این دو مرکز، یک نقطه عطف در فعالیت‌های فناورانه بخش تعاون است. 

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی توضیحاتی در مورد اصل ۴۳ قانون اساسی ارائه داد و گفت: در صورت اولویت‌بخشی به بخش تعاون، می‌توان بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور را کاهش داد. در مسائلی مانند خصوصی‌سازی نیز باید تعاونی‌های کشور را در اولویت قرار داد.

شریعتمداری توسعه استانی تعاونی‌ها را یک راهبرد قابل‌توجه ذکر کرد و افزود: حوزه‌هایی مانند شیلات، آبزیان و کشاورزی، مستعد فعالیت‌های فناوری محور بخش تعاونی‌ها است تا از خروجی و ماحصل چنین فعالیت‌های، شاهد تغییرات اساسی در اقتصاد کشور باشیم. اختصاص یک خط اعتباری ویژه برای تعاونی‌های دانش‌بنیان و تخصیص ۳۰ میلیارد تومان برای مراکز نوآوری استانی و مرکز نوآوری منتا، نیز یک خبر خوش در این زمینه است که با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ممکن شده است.

همچنین دکتر عیسی علیزاده، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی نیز در ابتدای این مراسم به تشریح نحوه  تشکیل، اهداف و برنامه های اندیشکده تعاون پرداخت و گفت: گام‌ اول این اندیشکده با امضای تفاهم‌نامه همکاری بین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاددانشگاهی برداشته شد. در ادامه فاز مطالعاتی اندیشکده با بررسی اسناد ملی و بین‌المللی، مصاحبه با ۱۲ نفر از خبرگان حوزه تعاون، تجزیه و تحلیل داده‌ها، برگزاری ۴۸ ساعت بحث و بررسی کارشناسی با حضور اساتید(انجام فاز دلفی) و در نهایت تدوین اساسنامه و سند راهبردی اندیشکده صورت گرفت.


در پایان این مراسم نیز پس از افتتاح اندیشکده تعاون، حاضران از ساختمان اندیشکده بازدید کردند.

گفتنی است اندیشکده تعاون به‌عنوان نخستین اندیشکده حوزه تعاون کشور و منطقه باهدف پوشش خلأ نظری در حوزه تعاون با همکاری معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی تأسیس‌شده است تا بتواند خلأهای فکری و نظری موجود در امر تصمیم‌سازی، قانون‌گذاری و اجرا را پوشش دهد.
این اندیشکده طی عقد تفاهم‌نامه میان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاددانشگاهی در ۲۶ آذرماه ۱۳۹۸ به‌عنوان اصلی‌ترین اتاق فکر بخش تعاون با تأکید بر استفاده از تجارب جهانی و استفاده از الگوهای موفق جهانی و بومی‌سازی آن برای استفاده در کشور تشکیل‌شده است. ‌
 

کلیدواژه‌ها: تعاون جهاددانشگاهی دکتر طیبی


نظر شما :