در مراسمی با حضور رییس جهاددانشگاهی و مشاوره رییس جمهور انجام گرفت؛
رونمایی از سامانهی نظرسنجی مرکز ایسپای جهاددانشگاهی/ بررسی چالشهای پیشروی حکمرانی مبتنی برداده در کشور
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، ۲۵ آذرماه، همزمان با روز پژوهش و فناوری، نشست علمی «حکمرانی مبتنی بر داده و اطلاعات» و مراسم رونمایی از سامانهی نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) و کتاب پیمایش ملی کیفیت زندگی با حضور دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی و دکتر حسامالدین آشنا مشاور رییسجمهور و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری،دکتر عیسی علیزاده معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی و حضور مجازی معاونان فرهنگی واحدهای سازمانی جهاددانشگاهی و مدیران اجرایی شعب ایسپا در دفتر مرکزی این نهاد برگزار شد.
نظرسنجیها؛ ابزاری برای برنامهریزی حکمرانان در جامعه
رییس جهاددانشگاهی در این مراسم هفته پژوهش را به محققان و پژوهشگران جهاددانشگاهی و بهویژه همکاران در مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) تبریک گفت.
دکتر طیبی با اشاره به اهمیت موضوع نظرسنجی، نتایج نظرسنجیها را ابزاری برای برنامهریزی حکمرانان در جامعه خواند و به همین جهت از کارهای ارزنده که مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) در جهاددانشگاهی انجام داده است تشکر و قدردانی کرد.
بررسی چالشهای پیشروی حکمرانی مبتنی بر داده
در ادامه این مراسم، دکتر آشنا طی سخنانی در نشست علمی «حکمرانی مبتنی بر داده و اطلاعات»جهاددانشگاهی را از نهادهای اصلی برآمده از انقلاب اسلامی خواند و گفت: مرکز ایسپا نیز از ثمرات اجتماعی مهم این نهاد انقلابی به شمار میرود.
وی بابیان اینکه ایسپا تنها نهادی است که نتایج و دادههای نظرسنجیهای خود را منتشر میکند ادامه داد: خیلی از سازمانها ممکن است نتایج نظرسنجیها را منتشر کنند، اما مهم انتشار دادههاست که این مهم توسط مرکز افکارسنجی جهاددانشگاهی منتشرشده و در اختیار مردم و پژوهشگران قرار داده میشود.
مشاور رییس جمهور در ادامه ایسپا را مطرحترین نهاد نظرسنجی در ایران خواند و به موضوع حکمرانی مبتنی بر داده و اطلاعات پرداخت و گفت: منظور از حکمرانی اصول، معیارها و رویههایی است که دولتها بر مبنای آن امور و منابع عمومی را اداره میکنند.
دکتر آشنا با اشاره به اینکه حکمرانی بر اساس شواهدی انجام میشود افزود: تحقیقات علمی یا سایر اشکال اطلاعات برای ارایه شواهدی برای سیاستگذاری به شمار میرود.
رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری از شواهد اقتصادی، نگرشی، رفتاری و گفتمانی، دانش و تخصص کارشناسان، تبلیغات، قضاوتها، تشبیهات و... بهعنوان شواهدی نام برد که بر فرآیند حکمرانی سیاستگذاران تأثیر میگذارد.
وی بابیان اینکه یکی از پایههای شواهد، دادهها هستند گفت: داده دارایی محسوب میشود و یکی از مهمترین شواهد تأثیرگذار و سیاستگذاران است که در تمامی مراحل سیاستگذاری یعنی شناسایی و تشخیص مسئله، جمعآوری شواهد و تغذیه اطلاعاتی فرایند سیاستگذاری پیشبینی آینده تدوین سیاست و مشاوره سیاسی پیادهسازی سیاست و ارزیابی سیاست ضرورت دارد.
دکتر آشنا بابیان اینکه دولتها دادههای باارزش سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را مدیریت میکنند ادامه داد: منظور از مدیریت آن است که چه کسی، چقدر، چگونه و کی میتواند از دادهها استفاده کند و این موضوع در مدیریت داده اعمال میشود.
وی چاره کار را تضمین حقوق داده دانست و گفت: حق مالکیت معنوی، حق حفاظت از داده، حق دسترسی به داده، حق حاکمیت بر داده برای پیشبرد مسئولیتهای دموکراتیک، حق شهروندان در دادههای حاوی اطلاعات در مورد نظام حکمرانی از مهمترین حقوق داده به شمار میرود.
مشاور رییس جمهور در ادامه به اقدامات دولت در زمینهی حکمرانی داده اشاره کرد و گفت: مواردی چون قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات از بسترهای کلیدی تقویت شفافیت و دسترسی به دادهها در کشور است که به دلیل نقص در آییننامه نامه اجرایی نتوانسته بود اهدافی که برای آن پیشبینیشده است را محقق سازد.
مشاور رییس جمهور در ادامه اظهار کرد: شاید بتوان گفت یکی از مهمترین اقدامات دولت در این زمینه راهاندازی و تقویت مرکز ایسپاست. اگر این مرکز تنها ۵ درصد از هر نظرسنجی را برای تحلیل و پژوهش منتشر کند، سودمند خواهد بود. همچنین در زمینهی بهکارگیری ابزارهای جمعآوری، تحلیل و ارزیابی دادهها و اطلاعات اقداماتی انجام پذیرفته است.
مشاور رییس جمهور همچنین پیرامون چالشهای پیشروی حکمرانی مبتنی بر داده، اضافه کرد: در کشور اهمیتی برای کلاندادهها قائل نیستیم و فرهنگ پایین سازمانهای کشور در شناخت و درک اهمیت کلاندادهها، ضعف فرهنگ تصمیمگیری دادهمحور و نبود انگیزه در مدیران باعث شده باروی کار آمدن هر مدیری کار از نو آغاز شود. همچنین فقدان سیاستهای حاکمیتی در حمایت از توسعه پایدار و مسئله نفوذ به حریمهای خصوصی ازجمله چالشهای دیگر است.
وی افزود: همچنین فقدان قوانین در حوزههای حریم خصوصی و امنیت داده و همچنین مالی خط فکری از موضوعاتی است که تأثیر بسزایی در فعالیت کنترلکنندهها و پردازشگران کلان دادهها دارد و درنتیجه حاکمیت باید در این زمینه به تدوین قوانین و مقررات مربوطه جهت تسهیل و توسعه بهرهبرداری از کلان دادهها بپردازد.
آشنا در پایان سخنانش ابراز امیدواری نمود جهاددانشگاهی پیش رو بودن پژوهش مبتنی بر داده را ادامه دهد.
اهمیت سرعت و دقت در گردآوری اطلاعات
در بخشی از این مراسم همچنین مهدی رفیعی، رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) خاطرنشان کرد: گردآوری اطلاعات مبحث مهمی است، از سوی دیگر اهمیت سرعت و دقت در گردآوری اطلاعات موجب شد طی چند سال اخیر کاغذ را در انجام نظرسنجیها حذف کنیم.
رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) ادامه داد: به این منظور نرمافزاری طراحی شد و اکنون تبلتهایی در اختیار شعب قرار گرفت تا در راستای انجام پروژههای پیمایش افکارسنجی مورداستفاده قرار بگیرد.
وی همچنین به رونمایی از کتاب پیمایش ملی کیفیت زندگی اشاره کرد و گفت: این پیمایش ابتدا در سال ۹۳ و مجدداً در سال ۹۸ انجام شد که نتایج آن بر مبنای پرسشنامههای سازمان بهداشت جهانی منتشرشده است.
رونمایی از سامانه جدید نظرسنجی ایسپا و کتاب پیمایش ملی کیفیت زندگی
در ادامه مراسم از سامانه جدید نظرسنجی ایسپا رونمایی به عمل آمد و فاطمه فلاح معاون اجرایی ایسپا در توصیف آن گفت: دلیل طراحی و راهاندازی این نرمافزار و سامانه، مشکلاتی بود که در روشهای سنتی گذشته وجود داشت و نیاز به روش نوین در گردآوری اطلاعات را بیشازپیش افزایش داده بود.
وی افزود: این نرمافزار سامانهای الکترونیکی است و ویژگیهای آن شامل عدم محدودیت در طراحی انواع سؤالات و پرسشنامههاست. همچنین خروجی مستقیم نتایج از نرمافزار در این سامانه و امکان تهیه جداول فراوانی از ویژگیهای دیگر آن است. همچنین بهواسطه این سامانه تا حد زیادی هزینههای مربوط به نظرسنجیها و پیمایشها کاهش مییابد و سرعت و چابکی اجرای پیمایشها را افزایش خواهد داد.
سید سالار اجتهدنژاد کاشانی سرپرست معاونت پژوهشی ایسپا نیز در معرفی کتاب پیمایش ملی کیفیت زندگی گفت: در این کتاب ازنظر شاخصهای سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و محیط پاسخ داده میشود که زندگی مردم ایران بهطورکلی چگونه است.
شایانذکر است در پایان این مراسم از شعب و پرسشگران برتر ایسپا که بهصورت مجازی در این نشست حضور داشتند تقدیر به عمل آمد.
نظر شما :