معاون پیشین سازمان وظیفه عمومی ناجا:
امریههای سربازی باید هدفمند باشند
به گزارش روابط عمومی سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی، سرهنگ محمدرضا اکبر حلوایی، معاون پیشین سازمان وظیفه عمومی ناجا در اولین نشست اینستاگرامی «زیر پرچم» از سلسلهنشستهای «بررسی مقررات و ضرورتهای خدمت سربازی» با اشاره به دو نگاه کمی و کیفی به سربازی گفت: ستادکل بهعنوان سیاستگذار باید بگوید ما چند سرباز phd و ارشد و... احتیاج داریم.
وی در مورد تخصصی شدن سربازی نیز گفت: در کشور مشکلی داریم این است که فارغالتحصیلان دانشگاهی متناسب با نیاز کشور نیستند، چراکه برآورد دقیقی از نیاز کشور نداریم. اگر در دهه ۶۰ حدود ۳۰ درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند؛ حالا این تعداد برابرند. حالا این افراد وارد سربازی میشوند. برای وظیفه عمومی خیلی قابلتشخیص نیست که لیسانس فلان دانشگاه با دانشگاه شهر دیگر چقدر تفاوت دارد. در این شرایط معتقدم اگر بپذیریم که محیط پادگان یک محیط کوچکشده از کشور است، همانطور که در کشور برخی از فارغالتحصیلان ما بیکار هستند، آنجا هم نمیتوان تمام آنها را در همان رشته و تخصصی که دارند به کار بگیریم.
معاون پیشین سازمان وظیفه عمومی ناجا با اشاره به برخی تغییرات در قوانین سربازی طی سالهای اخیر همچون معافیتها، تغییر طول خدمت سربازی و... بر لزوم تعریف استراتژی در حوزه سربازی تأکید کرد.
وی به ذکر مثالی دراینباره پرداخت و گفت: اوایل دهه ۸۰ بود که طبق مصوبهای که فکر کنم یک یا دو سال اجرا شد، اعلام کردند که نفرات برتر رشتههای کنکور از سربازی معافاند. اینطور هم برآورد کردند که تعداد آنها در بهترین حالت و با توجه به گروههای آموزشی ۱۵ نفر میشود، اما بعد از یک مدت دیدیم عددی که در این دوره معاف شدند بالاست و بررسی کردیم و متوجه شدیم که دانشگاه آزاد بهصورت مداوم افراد را برمبنای رشته شهر برای بهرهمندی از این معافیت معرفی میکند و مثلاً یکرشته کاردانی دانشگاه آزاد که کل شرکتکنندههای آن ۲۷۰ نفر بودند هم جزو این مصوبه بود. انبوهی آدم به خاطر این اشتباه معاف شدند. اما سال بعد بهجای اصلاح مصوبه، آن را لغو کردند.
حلوایی بابیان اینکه نگاه به سربازی را باید از نگاه پادگانی خارج کنیم، گفت: امریههای ما باید هدفمند باشند. متأسفانه بخشی از سهمیه امریه ناشی از ارتباطات است نه تجربه و تخصص. ما باید بگوییم در نیروهای مسلح چه تعداد سرباز با چه تخصصی میخواهیم و مابقی این افراد را خارج از پادگان در حوزههای پژوهشی و مطالعاتی استفاده کنیم.
وی با اشاره به طرحهای مجلس در دورههای مختلف برای سربازی، به طرح مالیات مشمولان سربازی نرفته بین ۲۸ سال تا ۵۰ سال اشاره کرد و گفت: من این طرح را کامل خواندهام و بر اساس آن ستاد کل سالانه به سربازان مازاد معافیت بدهد و در مقابل این افراد تا ۵۰ سالگی برای استفاده از خدمات اجتماعی، درصدی از عوارض را بیشتر بدهند. مثلاً اگر قرار است، خانه بخرد یک مقدار بیشتر عوارض بدهد و... . ستاد کل که میگوید من نیرو کم دارم، پس این طرح اجرا نمیشود. نیروهم زیاد باشد نیازی به این طرح نیست چراکه ما در قانون داریم که اگر تشخیص داد نیروی مازاد وجود دارد، افراد معاف از رزم و... معاف کند. بنابراین اساس طرح درست نیست.
گفتنی است سلسله نشستهای دانشجویی «بررسی مقررات و ضرورتهای خدمت سربازی» با حضور مسئولین و صاحبنظران با محوریت بررسی دغدغههای جوانان پیرامون مسائل سربازی، فرصتهای خدمت سربازی برای آنها و همچنین بررسی آسیبها و چالشهای گوناگون این حوزه، توسط سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی برگزار میشود.
هدف از برگزاری این نشستها علاوه بر توجه به بهبود شرایط سربازان، بهویژه فارغالتحصیلان دانشگاهی، همفکری و گفتوگو بهمنظور ارائۀ راهکارهایی برای اصلاح قوانین و بحث دربارۀ موانع موجود برای این کار، و ارائۀ طرحهای جایگزین برای سربازان در حوزههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی است.
نظر شما :