توسط جهاددانشگاهی آذربایجان غربی؛
نشست مجازی «نقد تاثیر فضای مجازی بر سبک و کیفیت مطالعه» برگزار شد
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی، رابعه خانعلی لو رییس اداره کتابخانه های عمومی ارومیه در این نشست که به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی به صورت مجازی برگزار شد، با بیان اینکه فضای مجازی واژه ای است که نخستین بار ویلیام گیبسون نویسنده ی داستانهای علمی تخیلی در سال ۱۹۸۴ بکار برده شده است، افزود: به فضای تعاملی در بستر اینترنت فضای مجازی اطلاق می شود، نکته ای که در اینجا لازم به ذکر است این است که ، فضای مجازی بر خلاف ظاهر نام گذاری آن حقیقتا مجازی نیست، بلکه باتوجه به آثار آن یک دنیای حقیقی است،هرجا فکر واندیشه منتقل شود فضای حقیقی است.
وی با اشاره به ویژگی های فضای مجازی تصریح کرد: تبدیل مکان به فضا، ارتباط گسترده بدون محدودیت مکانی و زمانی، مخاطب گزینشگر و کنشگر، تغییر مفهوم قدرت اجتماعی، ماهیت شبکهای و دسترسی آسان و سریع به منابع اطلاعات از ویژگی های فضای مجازی محسوب می شود.
خانعلی لو با تاکید براینکه فضای مجازی را با همۀ مختصات تازه ، با همه جذابیت ها و ویژگی های مثبتی که دارد و تغییرات گستردهای که ایجاد کرده است، دیگر نه میتوان کاملاً آن را کنار گذاشت و نه میتوان به راحتی از آسیبهایش در امان بود، تصریح کرد: اما ما باید سواد استفاده از این بستر را داشته باشیم و بتوانیم در مواجهه با این عرصه، هوشمندانه و مسئولانه برخورد کنیم.
رییس اداره کتابخانه های عمومی ارومیه با بیان اینکه فضای مجازی هم فرصت است هم تهدید اظهار کرد:وقتی به فرصتهای فضای مجازی نگاه میکنیم، به سهولت درمییابیم چقدر جای این فناوری در زندگی انسانها خالی بود، نباید صرفاً منفعلانه برخورد کنیم؛ باید ضمن صیانت و محافظت از آنچه میتواند از ما بگیرد از فرصتهای این فضا استفاده کنیم.
وی با اشاره به تاثیر فضای مجازی بر روند کتابخوانی گفت: کتاب و کتاب خوانی از ضروریات امروزه زندگی ملت ها محسوب می شود بدون مطالعه و بدون آگاهی نمی توان زندگی سالم و رو به رشدی داشت. در مواجهه با سرعت رشد اطلاعات و علم، در جهان،انسان نیازمند حرکت به سوی دانایی است.اینکه بگوییم به طور مطلق فضای مجازی باعث افزایش یا کاهش میزان مطالعه شده است بدون بررسی و تحقیق علمی و بی پایه سخن گفته ایم و این سخن نادرستی است.
خانعلی لو با بیان اینکه خواندن در فضای مجازی هم اتفاق می افتد اما آسیب هایی نیز به دنبال دارد، گفت: نیاز به محمل و بستر برای مطالعه اعم از گوشی لب تاب رایانه یا تبلت و... و ملزومات آن، احتمال آلودگی اطلاعات منابع موجود به مطالب نادرست و نامعتبرو کاهش یادگیری با خواندن کتابهای الکترونیکی میزان یادگیری طبق نتایج یک پژوهش از اثرات مطالعه در فضای مجازی است.
وی با ییان اینکه نیابد از مزایای مطالعه در فضای مجازی غافل شد،ادامه داد : دسترسی از راه دور، تبادل بینابین مطالب با یکدیگر کمک به حفظ محیط زیست قیمت پایینتر استفاده آسان و سهولت اجرا امکان بهروزرسانی و بهرهگیری از سایر رسانهها مانند صدا و تصویر همراه با متن از مزایای خواندن در فضای الکترونیک (صوتی و تصویری) محسوب می شود.
رییس اداره کتابخانه های عمومی ارومیه بیان کرد:با وجود تمام این صحبت ها به یاد بیاوریم همه ما هر وقت به صورت جدی مطالعه می کنیم یادداشت های ما کاغذی است گاهی حتی همان مطالب بدست آمده را پرینت می کنیم و به کاغذ اعتماد بیشتری داریم و با نوشته های روی کاغذ چه برای یادگیری و چه برای لذت بردن و چه سرگرم شدن یا آموزش دادن و تحقیق و هر کاری که بخاطر آن مطالعه می کنیم ارتباط بهتری داریم.نمی گویم باید بین کاغذ و بستر محازی یکی را انتخاب کرد امااین دو در تکمیل هم هستند و هیچکدام مستغنی از آن یکی نیست و هدف آن اصل موضوع یعنی مطالعه است.
نظر شما :