معاون آموزشی جهاددانشگاهی خبر داد:
تدوین سند توسعه مشاغل کوچک و خانگی استانهای کشور با همکاری جهاددانشگاهی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، دکتر محمدصادق بیجندی معاون آموزشی جهاددانشگاهی با حضور در آئین افتتاح دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در شهرستان محلات که 17 آبان ماه با حضور حجتالاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی و مهندس محمدتقی آبایی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، بابیان اینکه این طرح مصوب ستاد اقتصاد مقاومتی کشور است، افزود: یکی از مصوبات این ستاد، طرح اشتغال فراگیر و یکی از بخشهای اشتغال فراگیر توسعه مشاغل خرد و کوچک و خانگی است. در دورانی که کشور تحت ظالمانهترین و سختترین تحریمهاست، این مشاغل میتوانند در سال جهش تولید بهترین ابزار برای تحقق اهداف کشور در حوزه توسعه اشتغال باشند.
وی گفت: بر این اساس وزارت تعاون بهعنوان کارفرمای اصلی این حوزه الگویی را در دبیرخانه ملی مشاغل خانگی تصویب کرد که الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی نام گرفت و از سال 96 در 9 استان کشور پایلوت شد و بعد از دو سال که برای 20 هزار نفر اجرایی شد و نتایج بسیار ارزشمندی داشت، نتایج توسط جهاددانشگاهی به وزارت تعاون تحویل شد و پسازآن تصمیم بر این شد که این طرح به تمام استانهای کشور با ظرفیت 54 هزار و 300 نفر تعمیم داده شود و از شهریور امسال بخش عملیاتی و ورود میدانی در تمام استانها آغاز شد.
معاون آموزشی جهاددانشگاهی افزود: از ابتدای سال جاری علیرغم شرایط کرونایی، فاز مطالعاتی و یافتن مزیتهای استانها انجام شد و امید است تا پایان آبان کتابچه یا سند توسعه مشاغل خرد و کوچک و خانگی هر استان توسط جهاددانشگاهی استانها نهایی و تحویل مدیران کل تعاون استانها شود و در صورت تایید آنها به ستاد ارسال میشود که ستاد آن را در قالب کتابچههای ملی تحویل وزارت تعاون میدهد.
دکتر بیجندی گفت: آنچه در این طرح بهصورت ویژه دیدهشده است این است که در قالب این طرح سایر طرحهای مشابه را آسیبشناسی کردهایم و نقاط قوت و ضعف آنها مشخصشده است، ضمن اینکه مطالعه تطبیقی خوبی هم با 9 کشور که چنین طرحی را اجرا کردهاند، انجام دادهایم و بحث بومیسازی نتایج حاصلشده بر اساس این مطالعات انجام شد.
وی بابیان اینکه در استان مرکزی ظرفیت دوهزارنفری برای این طرح در نظر گرفتهشده که از این تعداد 1206 نفر در سامانه ثبتنام کردهاند، خواستار همکاری مجمع نمایندگان استان برای اجرای کامل این طرح در استان و فعال شدن تمامی ظرفیت در نظر گرفتهشده در استان شد و گفت: یکی از مشکلات عمده مشاغل خرد، کوچک و خانگی، فروش محصولات است، بر این اساس در این طرح از سمت بازار حرکت را آغاز کردهایم و به سمت تولید پیش میرویم به این معنا در جهاددانشگاهی بهعنوان مجری طرح مزیتها و ویژگیهای بازار شناسایی میشود، مخاطبان توان سنجی میشوند و آموزشهای لازم به آنها داده میشود و مشاورههای تخصصی و عمومی با نظارت ادارات کل تعاون دریافت میکنند تا درنهایت اهداف مشخصشده بهخوبی عملیاتی شود.
معاون آموزشی جهاددانشگاهی اظهار کرد: از دیگر نکاتی که بهصورت ویژه توجه شده فروش محصولات در شبکههای مختلف است و در طرح زنان سرپرست خانوار هم که ذیل همین الگو با کارفرمایی معاونت زنان ریاست جمهوری انجام شد، در دوران کرونا توانستیم با تغییر جهت تولیدات این افراد تولید ماسک و مواد ضدعفونی داشته باشیم و در استان مرکزی موفق عمل کنیم.
دکتر بیجندی اظهار کرد: مشاوره و آموزش شرکتکنندگان در این طرح و حضور آنها در نمایشگاههای داخلی و خارجی رایگان است و برای هر 50 نفر از این افراد یک تسهیلگر فعالشده که آنها را در طول مسیر همراهی میکند تا این افراد به هدف برسند.
ضرورت توجه ویژه به فرهنگسازی در مسیر اجرای طرح توسعه مشاغل خانگی
حجتالاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی نیز در این آئین خواستار استفاده از تجربیات گذشته کشور در جریان اجرای طرح توسعه مشاغل خانگی شد و گفت: یک بسته مشخص شفاف و روشن شامل ویژگیهای طرح و معرفی کمکها، مشوقها و حمایتهای مختلفی که از شرکتکنندگان در طرح صورت میگیرد به مجمع نمایندگان ارائه شود تا این مجمع بر اساس آن بتواند بهخوبی به مجریان طرح در اجرای هرچه بهتر آن کمک کند.
وی تصریح کرد: مشوقها همیشه مالی نیستند، بخشی از مشوقها علمی، حمایتی و کاربردی هستند و باید بیان شود که درمجموع چه مشوقهایی از این افراد صورت میگیرد.
حجتالاسلام سلیمی همچنین با تأکید بر لزوم توجه به فرهنگسازی در خصوص اجرای این طرح اظهار کرد: از رسانهها در بخش اطلاعرسانی این طرح نباید غفلت کرد. این ایده نوآورانه است و اگر تکمیل شود حتماً موفق خواهد بود. از طرفی جلساتی در سطح کشور با مدیران بانکها برگزار شود تا بتوان تسهیلاتی به شرکتکنندگان در طرح ارائه شود.
وی تأکید کرد: در حوزه قانونگذاری نیز مجلس آماده همکاری است، هرچند اینگونه اقدامات نیاز به قانون ندارند و درواقع به اقدام جدی و عملیاتی در بخش اجرا نیاز دارند.
مشاغل خانگی جای خود را در حوزه اشتغال کشور بازکردهاند
مهندس محمدتقی آبایی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی نیز در این آئین گفت: در سال 89 که قانون مشاغل مصوب شد، طرح مشاغل خانگی بهعنوان یک طرح کمک معیشتی برای خانوارها مطرح بود ولی بهگونهای در این سالها دنبال و اجرا شد که در حال حاضر مشاغل خانگی بهعنوان مشاغلی پایدار مدنظر قرارگرفتهاند و این امر نشان میدهد که این مشاغل جای خود را در حوزه اشتغال کشور بازکردهاند.
وی بابیان اینکه طرح زنان سرپرست خانوار نیز در استان بهخوبی اجرایی شد و قول میدهیم که سهمیه استان مرکزی در طرح مشاغل خانگی نیز پوشش داده شود، گفت: الآن در کشور جایگاه پنجم راداریم و یقیناً ظرف یک ماه آینده ظرفیت دوهزارنفری این طرح در استان تکمیل خواهد شد.
جهاددانشگاهی میتواند سهم مشاغل خانگی در اقتصاد کشور را توسعه دهد
مهندس مسعود شهرجردی رئیس جهاددانشگاهی استان مرکزی نیز در این جلسه گفت: بر اساس قانون مشاغل خانگی، ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی یکی از سیاستهای توسعه اشتغال در کشور است که هرساله با صدور مجوزهایی اقداماتی در این زمینه صورت میگیرد.
وی افزود: با توجه به تجربیات حاصل از اجرای طرحهای گذشته و آسیبشناسیهایی که انجام شد و مطالعات تطبیقی که صورت گرفت، توجه به مزیتهای نسبی و رقابتی استانها در جریان اجرای طرح توسعه مشاغل خانگی موردتوجه جدی قرار گرفت. در این زمینه الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی با توجه به ظرفیتهای فراوان این مشاغل که شامل پایینتر بودن هزینه راهاندازی، انعطافپذیری و امکان اشتغال برای اقشار گوناگون است، تدوین شد.
مهندس شهرجردی گفت: در این زمینه جهاددانشگاهی بهعنوان یکنهاد توسعهای در کنار وزارت تعاون، برنامههای مناسبی درزمینهی پایدارسازی مشاغل، اتصال به بازار و جلوگیری از هدر رفت منابع تدوین کرد و سعی شد در فاز اول با تمرکز بر مزیتهایی که در استان بود، برای اجرای موفق طرح برنامهریزی و اقدام شود.
وی افزود: با مشارکت اداره کل تعاون و حمایتهای فرمانداری محلات انتظار میرود بتوانیم افزایش سطح مشاغل خانگی در اقتصاد شهرستان، حضور پایدار کسبوکارهای خانگی در بازارهای منطقهای و ملی در شهرها و روستاها و اتصال آنها به بازارهای هدف و توانمندی متقاضیان و درنهایت کاهش وابستگی آنها به تسهیلات را محقق کنیم.
مهندس شهرجردی گفت: تلاش میشود طرح بهگونهای پیش برود که متقاضیان به دنبال وام نباشند و طوری به بازار متصل شوند که تقویت اشتغال آنها محقق شود، در این راستا کلیه ظرفیتهای جهاددانشگاهی استان ازجمله خبرگزاریهای ایسنا و ایکنا، مرکز افکارسنجی دانشجویان و معاونت پژوهشی واحد به کمک اجرای این طرح آمدهاند.
رئیس جهاددانشگاهی استان مرکزی خاطرنشان کرد: طرح ملی توانمندسازی زنان سرپرست خانوار نیز پیشازاین در استان با ظرفیت 130 نفر با موفقیت اجرایی شد.
وی با اشاره به شرایط استان و کشور با توجه به شیوع کرونا، گفت: سهم مشاغل خانگی در این شرایط بسیار بزرگشده و نهادهایی مثل جهاددانشگاهی میتوانند این سهم را افزایش داده و تقویت کنند و در این راستا، نسبت به ارائه مشاورههای عمومی و تخصصی، اتصال شرکتکنندگان به بازار و آمادهسازی و مهیاسازی مکان بازارها برای اجرای این طرح اقدام شده است.
گفتنی است در این آئین دبیرخانه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در محلات راهاندازی شد، این دبیرخانه شهرستانهای محلات، دلیجان و خمین را پوشش میدهد.
نظر شما :