در پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی صورت گرفت؛

تولید مکمل غذایی نسترن کوهی با هدف کاربرد در بیماری‌های ضدالتهابی

۲۷ مهر ۱۳۹۹ | ۱۱:۵۶ کد : ۲۳۹۱۸
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی از تولید مکمل غذایی نسترن کوهی با هدف کاربرد در بیماری‌های ضدالتهابی در این پژوهشکده خبر داد.
تولید مکمل غذایی نسترن کوهی با هدف کاربرد در بیماری‌های ضدالتهابی

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر حامد صابریان با بیان این مطلب افزود: امروزه تمایل مصرف کنندگان مواد غذایی نسبت به مصرف غذاها و داروهایی که عاری از مواد شیمیایی هستند و در آن‌ها مواد طبیعی به کار رفته است، رو به افزایش است.

وی تصریح کرد: نسترن کوهی یکی از گیاهان دارویی ارزشمند بومی ایران است و به طور گسترده‌ای در اروپا، آسیا، خاورمیانه و آمریکای شمالی پخش شده است. این گیاه در بخش‌های وسیعی از ایران در شمال، شمال غرب، غرب، جنوب غرب، مرکز و شمال شرق ایران نیز پراکنش گسترده دارد.

به گفته وی، نسترن کوهی منبع مناسبی از ویتامینC، پلی فنول ها و فلاونوئیدها، تری ترپنوئیدها، لیکوپن و ترکیب ضد التهاب GOPO (نوعی گالاکتولیپید) می‌باشد.

وی عنوان کرد: از میوه نسترن کوهی در بسیاری از دارونامه‌ها به عنوان دارو یاد شده است و برای درمان اختلالات آرتروز، روماتیسم، نقرس، سیاتیک، سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی از جمله آنفلوآنزا، پیشگیری از التهاب مخاط معده و زخم معده مناسب شناخته شده است.

دکتر صابریان، بیان کرد: نتایج محققان مختلف، تاثیر جنس‌های Rosa بر انواع مختلف آرتروز (شامل آرتروز روماتوئیدی و استئوآرتریت) را در آزمون‌های کلینیکی نشان داده است؛ براساس تحقیقات متعدد، پودر و عصاره نسترن کوهی حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی مفید به عنوان ضد آرتروز می‌باشند.

عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: برای تاثیرگذاری این گیاه بر سلامتی و ایجاد اثرات ضد التهابی، دوز زیادی از این گیاه باید مصرف شود که به خاطر طعم و بافت گیاه، برای بیمار مشکل است؛ بنابراین کاهش دوز مصرفی نسترن کوهی به نحوی که دارای اثرات ضد التهابی باشد، حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: بنابراین هدف اصلی این تحقیق، تولید کنسانتره نسترن کوهی جهت افزایش میزان مواد موثره (فلاونوئیدها، فنول ها، کاروتنوئیدها، ترپنوئیدهایی از قبیل Ursolic acid، Oleanolic acid و Betulinic acid) در واحد کپسول جهت ارتقای سطح سلامتی - مخصوصا افزایش مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی و بهبود بیماری‌های التهابی (ازقبیل آرتروز) بود. عصاره بهینه شده با دو روش خشک کن پاششی و خشک کن انجمادی خشک شد و پودر حاصل به همراه ویتامین ‌C‌ (به میزان 80 میلی گرم) در کپسول‌های 500 میلی گرمی پر شد.

به گفته وی، نتایج حاکی از آن بود که پودر عصاره نسترن حاصل، حاوی مقدار قابل توجهی ترپنوئیک اسید (8%) و مقادیر قابل توجهی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی بود که واند اثرات ضد التهابی موثری را به دنبال داشته باشد.

وی افزود: اگرچه مقالات و ثبت اختراعات متعددی، اثرات ضد التهابی نسترن کوهی را به ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و تری ترپنوئیدها نسبت داده‌اند، اما آزمون‌های کلینیکی برای تایید اثرگذاری این کپسول‌ها ضرورت دارد.

وی گفت: تحقیقات کلینیکی صورت گرفته در کشورهای مختلف، حاکی از تاثیرگذاری این مکمل غذایی بر افزایش مقاومت به سرماخوردگی و بیماری‌های ویروسی نیز موثر می‌باشد و می‌تواند در این شرایط کرونایی، به عنوان مکمل غذایی مطلوب و موثری نیز مطرح شود.

به گفته وی، در حال حاضر کپسول‌های نسترن کوهی با نام تجاری ROSENOID® و ROSENOID Complex ® و پودر نسترن کوهی با نام تجاری Hyben Vital (در کشور دانمارک) عرضه شده است که شامل ترکیبات فعال نسترن برای درمان و پیشگیری از بیماری‌های التهابی است.

وی خاطرنشان کرد: شرکت انگلیسی Natures Best نیز کپسول‌های 500 میلی‌گرمی حاوی عصاره استخراجی از 10 گرم نسترن کوهی را تولید می‌کند که حاوی 250 میلی‌گرم ویتامین C است؛ بنابراین با توجه به منابع بومی مستعد ایران و دانش فنی حاصل‌شده، امکان تولید این‌چنین محصولات با ارزش‌افزوده‌ای در پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی موجود است. سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به این حوزه می‌توانند با شماره تماس‌های 05131997417 یا 09103011257 تماس حاصل کنند.

کلیدواژه‌ها: سازمان خراسان‌رضوی پژوهشی مکمل غذایی


نظر شما :