ارایه مقاله عضو گروه پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی در همایش بینالمللی علوم صنایع غذایی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی،مقاله علمی دکتر طیبه شاهی عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با عنوان
Investigating and Comparison of methods for saponin removal from quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): Golden Grain
که به بررسی روشهای مختلف جداسازی ساپونین از دانه کینوا پرداخته در «همایش بین المللی علوم صنایع غذایی، کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی» که در دانشگاه بین المللی جورجیای گرجستان و با مشارکت سازمان بین المللی مطالعات دانشگاهی برگزار شد، ارایه گردید.
کینوآ گیاهی زراعی - دارویی است که دانهی آن غنی از کلسیم، فسفر و آهن بوده و به دلیل داشتن فیبر بالا و همچنین اسیدهای چرب اشباع نشده پایدار میتواند در پیشگیری از چاقی، کلسترول بالا و همچنین بیماریهای قلبی- عروقی بسیار موثر باشد. ترکیبات فنولی آن به دلیل ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا میتوانند در کمک به بهبود بیماریهای تخریبی تاثیر گذار باشند.
با وجود خواص تغذیهای بالای دانه کینوا که در جهان به دانهی طلایی هم شهرت دارد، عمدهترین مشکل کاربرد آن به عنوان غذا برای انسان و علوفه برای دام، وجود ساپونین در پوسته خارجی بذر میباشد که استفاده از دانه کینوا را بدون انجام فرآوریهای لازم برای حذف ساپونین، غیر ممکن کرده است.
نتایج مطالعات بررسی شده در این مقاله نشان داد که با توجه به نوع ژنوتیپ کینوا و مقدار ساپونین موجود در آن، استفاده از روش ساپونین زدایی مکانیکی به صورت خشک و یا روش ترکیبی مکانیکی مرطوب جهت استفاده در صنعت مناسب است.
با توجه به نقش بالقوه این گیاه در بهبود امنیت غذایی در آینده و ترویج کشت آن توسط وزارت جهاد کشاورزی در سالهای اخیر، انتخاب روش مناسب، مقرونبهصرفه و بهینه جهت حذف ساپونین ها از این گیاه ارزشمند بسیار ضروری خواهد بود.
نظر شما :