معرفی گونه گیاهی جدید در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

۲۳ تیر ۱۳۹۹ | ۱۳:۰۱ کد : ۲۰۱۱۳ تاپ خبر
محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با همکاری محققان داخلی و بین المللی موفق به کشف و معرفی گونه جدید گیاهی جدید با نام Allium schisticola از جنس Allium شدند.
معرفی گونه گیاهی جدید در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

به گزارش روابط عمومی مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی جهاددانشگاهی، محققان این مرکز با همکاری محققان داخلی و بین المللی موفق به کشف و معرفی گونه جدید گیاهی جدید با نام Allium schisticola از جنس Allium شدند.

تنوع زیستی ایران در دنیا کم نظیر است به طوری که تا کنون نزدیک به 8000 گونه و زیر گونه گیاهی از کشورمان گزارش شده است. نزدیک به 1700 تاکسون بومی فلور ایران هستند که به عبارتی فقط در محدوده جغرافیایی مرزهای کشور پراکنش دارند.

دکتر علیرضا دولتیاری از متخصصان گیاه‌شناس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در خصوص این گونه جدید گیاهی گفت: یافتن گونه جدید در قلمرو گیاهان برای دنیا به دلیل حجم زیاد تحقیقات صورت گرفته و همچنین به دلیل نیاز به تخصص بالا، کاری بسیار دشواری است. خوشبختانه در نتیجه فعالیت میدانی و هرباریومی محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران یک گونه جدید از جنس پیاز (Allium) کشف شد.

وی افزود: مطالعات مولکولی و فیلوژنی این کار با همکاری پژوهشگرانی از دانشگاه فردوسی مشهد و IPK آلمان انجام شد و نهایتا با فراهم کردن شواهد مورفولوژیکی، سیتولوژیکی، مولکولی و تبارشناسی گونه جدید گیاهی از جنس پیاز با نام Allium schisticola از ایران شرح و به عنوان گونه­‌ای جدید برای دنیا در مجله معتبر بین المللی Phytotaxa چاپ شد.

دولتیاری افزود: جمع آوری، شناسایی، طبقه بندی و بررسی روابط فیلوژنی زمینه کاری همه پژوهشگران علوم تنوع زیستی است. گاهی اوقات نمونه‌­ای در طبیعت یافت می‌‍­شود که با هیچ کدام از کلیدهای شناسایی موجود براساس داده­‌های ریخت شناسی قابل شناسایی نیست. در این شرایط محقق از داده‌­های کاریولوژیکی و مولکولی برای تعیین روابط فیلوژنی و حصول اطمینان از شک علمی خود استفاده می­‌کند. چنانچه همه اطلاعات جدید بودن نمونه را برای دنیای علم تایید کنند، آنگاه محقق آن نمونه را به عنوان یک گونه جدید برای دنیا معرفی می‌­کند.

گفتنی است: این گونه جدید با کد IBRC P1009984 و نمونه تیپ آن با کد هرباریومی 3385 در بانک گیاهی ثبت و نگهداری می­‌شود.

کلیدواژه‌ها: مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران گونه گیاهی پژوهشی پیام جهاد 7


نظر شما :