به همت پژوهشگران پژوهشکده معتمد جهاددانشگاهی صورت گرفت؛
دستیابی به روش جدید درمانی در بیماران سرطانی پیوند مغز استخوان
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده معتمد - مرکز تحقیقات سرطان پستان – جهاددانشگاهی، پیوند مغز استخوان آخرین راه درمانی برای برخی سرطانها لاعلاج است، در بسیاری از موارد پیوند از غیر خودی بیماران دریافت کننده پیوند مبتلا به عارضه پیوند علیه میزبان میشود. این عارضه در برخی موارد نسبت به درمانهای موجود مقاوم بوده و متاسفانه علیرغم همه هزینه ها و فرآیند پیچیده پیوند، بیماران فوت می کنند. تاکنون درمان موفقی برای عارضه GVHD مقاوم به درمان یافت نشده بود.
دکتر بهنام صادقی مدیر گروه پژوهشی ایمنی درمانی و پزشکی ترمیمی پژوهشکده معتمد و مدیر این پروژه با اعلام این مطلب که بیماری پیوند علیه میزبان عارضه ای جدی و تهدید کننده حیات بیماران است که بعد از پیوند الوژنیک سلول های بنیادی خونساز با وضعیت التهابی و غالباً در بافتهای پوست، مجاری گوارشی و کبد بروز میکند؛ گفت: علی رغم پیشرفتهای جدید در زمینه داروهای سرکوب کننده ی ایمنی و روشهای نوین درمانی، GVHD برای بقاء بیمارانی که غالباً پس از درمان سرطان، مورد پیوند مغز استخوان قرار گرفته اند؛ تهدید جدی به شمار می رود.
دکتر صادقی در ادامه درخصوص روش سلول درمانی جدید ارائه شده برای بیماران مذکور گفت: در این روش با استفاده از سلولهای بافت جفت و پرده های جنینی DSC، موفق به نجات جان بیماران زیادی که مبتلا به بیماری التهابی GVHD حاد بودند شدهایم به گونهای که پس از تزریق سلول های مذکور در 70 درصد بیمارانی که هیچگونه شانس بقاء نداشتند و به هیچ درمانی پاسخ نداده بودند، درمان را مشاهده کردیم.
وی ادامه داد: مطالعات اولیه حیوانی و بالینی این روش درمانی ابتدا در انستیتو کارولینسکا سوئد با موفقیت بر روی 40 بیمار انجام شده و نتایج بدست آمده حاکی از اثربخشی بالای این متد میباشد.
دکتر صادقی افزود: اجرای این طرح در ایران با همکاری و مشارکت بخش پیوند مغز استخوان بیمارستان آیت الله طالقانی تهران ادامه یافت. در این پروژه 10 بیمار مبتلا به عارضه پیوند مغز استخوان مقاوم به درمان با میانگین سنی 32 سال تحت درمان با سلول DSC قرار گرفتند. این بیماران افرادی بودند که تمامی پروتکل های درمان استاندارد برای آنها انجام شده و متاسفانه هیچ بهبودی مشاهده نشد و هیچ امید و شانسی برای بقاء آنان وجود نداشت لیکن با موافقت همراهان بیمار این پروژه درمانی آغاز و خوشبختانه با در 70 درصد بیماران پاسخ درمانی مشاهده شد.
گفتنی است، این درمان هیچگونه عارضه مرتبط با سلول با فرایند تزریق آن را به همراه نداشت.
در حال حاضر فاز یک مطالعه انسانی این پروژه به اتمام رسیده است و فاز 2 مطالعه بالینی آن با محوریت بیمارستان طالقانی و و چند مرکز پیوند مغز استخوان در تهران و شیراز در حال برنامه ریزی و اجرا است. این فنآوری به عنوان متد جدید درمانی به ثبت اختراع ملی نیز شده است.
نظر شما :