با انعقاد تفاهم‌نامه بین جهاددانشگاهی و سازمان اوقاف و امور خیریه انجام می‌شود؛

اصلاح نژاد گاوهای ممتاز از طریق تولید خارج رحمی جنین با استفاده از یک تکنیک پیشرفته/ به کارگیری فناوری‌های نوین در حوزه‌ی علوم دامی

۰۶ بهمن ۱۳۹۸ | ۱۱:۰۰ کد : ۱۵۴۶۸ تاپ خبر
صبح امروز تفاهم‌نامه‌ای بین جهاددانشگاهی و سازمان اوقاف و امور خیریه با موضوع استفاده از فناوری «تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافیک تخمک از گاو زنده (Ovum pick up)» و توسعه‌ی آن در کشور منعقد شد.
اصلاح نژاد گاوهای ممتاز از طریق تولید خارج رحمی جنین با استفاده از یک تکنیک پیشرفته/ به کارگیری فناوری‌های نوین در حوزه‌ی علوم دامی

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، این تفاهم‌نامه با حضور دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی و حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر سید مهدی خاموشی رییس سازمان اوقاف و امور خیریه، امروز (6 بهمن‌ماه) در محل ساختمان این سازمان امضا شد.

یکی از وظایف و ماموریت‌های اصلی دستگاه‌های مسوول در زمینه‌ی امنیت غذایی، افزایش توانمندسازی صنعت دام‌پروری، به‌منظور «خودکفایی در تولید گوشت، شیر و کره» و «ارتقای مزیت نسبی تولیدات دامی جهت راهیابی به نظام تجارت داخلی و جهانی» می‌باشد که در این زمینه با توجه به کمبود علوفه و نهاده‌های دامی مورد نیاز، افزایش سنتی جمعیت دام‌های موجود در کشور، مقرون به صرفه و امکان پذیر نیست؛ لذا یکی از راهکارهای موثر در این زمینه، استفاده از فناوری‌های نوین در صنعت دام‌پروری با هدف افزایش راندمان تولید در گاوداری‌های موجود (افزایش کمی و کیفی محصولات لبنی و گوشت و کاهش هزینه‌های تمام شده تولید) است.

در این میان یکی از فناوری‌هایی که در دهه‌های اخیر موجب تحول و رونق اقتصادی قابل توجه در صنعت دام‌پروری کشورهای پیشرفته جهان شده و موضوع این تفاهم‌نامه نیز است، استفاده از فناوری «تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافیک تخمک از گاو زنده (Ovum pick up)» و توسعه‌ی آن در کشور می‌باشد.

اصلاح نژاد گاوهای گوشتی و شیری و دومنظوره از طریق تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافیک تخمک از گاو زنده (Ovum pick up)، راه‌اندازی آزمایشگاه و فضاهای کاری تولید آزمایشگاه جنین با هدف تولید حداقل 2 هزار جنین در ماه و تولید آزمایشگاهی جنین منجمد گاو و گوساله ممتاز از نژادهای گاو مورد توافق دو طرف، از جمله موضوعات مهم این تفاهم‌نامه است.

هم‌چنین اجرای برنامه‌ها و فعالیت‌های مشترک (علمی، تجاری و صنعتی) در زمینه‌ی استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه‌ی علوم دامی، همکاری در زمینه‌ی تولید و فروش محصولات بیولوژیک موثر در تولید دام، همکاری در زمینه‌ی تولید و فروش مواد و تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی مورد نیاز گونه‌های دامی، همکاری در زمینه‌ی واردات و صادرات مواد، تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی و فرآورده‌های بیولوژیک مورد نیاز گونه‌های دامی و همکاری در برگزاری کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی و ترویجی مشترک بر اساس توافق، از دیگر موضوعات تفاهم‌نامه بین جهاددانشگاهی و سازمان اوقاف و امور خیریه می‌باشد.

گفتنی است، مدت اعتبار این تفاهم نامه به مدت 5 سال خواهد بود و به منظور اجرایی نمودن آن، شورایی متشکل از نمایندگان تام‌الاختیار پژوهشگاه ابن‌سینای جهاددانشگاهی و سازمان اوقاف و امور خیریه تشکیل می‌شوند.

 

راه‌اندازی نخستین مزرعه‌ی نمونه‌ی نژادهای ممتاز گاو در کشور

بعدازاین تفاهم‌نامه، با مشارکت سازمان اوقاف و بر پایه‌ی فناوری بانک جنین‌ نژادهای ممتاز گاوی که از جمله دستاوردهای برتر پژوهشگاه ابن‌سینای جهاددانشگاهی در زمینه‌ی بیوتکنولوژی تولیدمثل دامی است، مزارع نمونه‌ی نژادهای برتر گوساله در کشور راه‌اندازی می‌شود.

پژوهشگاه ابن‌سینا در سال‌های گذشته با راه‌اندازی نخستین بانک جنین از پنج نژاد ممتاز گوساله‌های گوشتی (شاروله، لیموزین و آکیتن)، شیری (جرزی) و دومنظوره (سمینتال) توانسته بود نقش مهمی در بهبود و توسعه‌ی صنعت دام‌پروری در کشور ایفا کند و اکنون نیز با مشارکت و سرمایه‌گذاری سازمان اوقاف قرار است پنج مزرعه‌ی نمونه برای پرورش و تکثیر این نژادهای ممتاز در کشور راه‌اندازی شود.

راه‌اندازی این مزارع گامی مهم در جهت کاهش واردات و خودکفایی دامی کشور به شمار می‌آید و با توجه به محدودیت‌های فعلی و آتی در عرصه‌ی واردات، می‌تواند باعث افزایش دسترسی دام‌پروران سراسر کشور به نژادهای ممتاز و افزایش ذخایر بانک جنین این نژادها شود‌.

نخستین مزرعه‌ی نمونه‌ی نژادهای ممتاز گاوهای شیری، گوشتی و دومنظوره در ملارد کرج راه‌اندازی خواهد شد و چهار مزرعه‌ی دیگر در نقاط مختلف کشور به بهره‌برداری خواهند رسید.


نظر شما :