دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مراسم پایانی مناظره‌های دانشجویی مطرح کرد:

توسعه‌ی فرآیند گفت‌وگو از سوی جامعه‌ی دانشجویی با برگزاری مناظره‌ها

۰۲ دی ۱۳۹۸ | ۲۰:۰۵ کد : ۱۴۵۶۰ فرهنگی تاپ خبر
دکتر عاملی گفت: من به‌عنوان معلم و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از جهاددانشگاهی تشکر می‌کنم که این سازوکار را فراهم کرده است، زیرا موضوعاتی که مطرح کرده است، نشان می‌دهد که گفت‌وگوها مساله‌محور و ناظر بر مسایل اساسی کشور بوده است و باعث می‌شود که جامعه‌ی دانشجویی فرآیند گفت‌وگو را توسعه دهد.
توسعه‌ی فرآیند گفت‌وگو از سوی جامعه‌ی دانشجویی با برگزاری مناظره‌ها

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، عصر امروز (دوشنبه، 2 دی‌ماه) در آیین اختتامیه‌ی هشتمین دوره‌ی مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران، گفت: نکته‌ی اساسی در حوزه‌ی گفت‌وگو در درجه‌ی اول، گفت و شنود است و از یک طرف گفتن و از طرف دیگر شنیدن است.
وی افزود: عصبیت‌ها خیلی اوقات نمی‌گذارد ذهن جریان داشته باشد. ما پیرو مسیر گذشتگان هستیم؛ عصبیت یک نوع منحصر کردن است. تعامل سازگارانه همان اصلی است که همه انبیا تأکید کردند.
دکتر عاملی ادامه داد: در نظام اجرایی کشور اگر جابجایی همواره صورت بگیرد، فهم متقابل پیش می‌آید.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: موضوعات امروز مناظره نشان داد که گفتگوها مسأله محور است و جامعه دانشجویی در یک منطق دانشجویی فعالیت دارد.
وی با بیان اینکه دامنه گفتگو باید افزایش یابد افزود: مقام معظم رهبری بر فضای گفتگو بارها تأکید کرده‌اند، هم اکنون مشکل، طرح کردن یک حرف است و برطرف کردن مشکل راه حل دیگری است.
دکتر عاملی ادامه داد: بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری پر از امیدواری است و در نگاه آینده هفت راهبرد را ترسیم کرده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه برای ما سخت است که شاهد کوچک شدن سفره مردم باشیم گفت: نخستین اصل در مناظره فهم مسایل است، ما نیازمند ارایه راه حل هستیم، ما از معلومات به مجهولات می‌رسیم و جمهوری اسلامی ایران یک مسیر جدیدی را باز کرده است و این مسیر جدید تلاش و محدودیت‌های زیادی دارد.
وی تأکید کرد: امروزه افتخارات در حوزه زیست فناوری را ببینید، امروز ایران یک سرمایه انسانی قدرتمند است، ما بسیار آماده تغییرات بزرگ در کشور هستیم.
دکتر عاملی با اشاره به موانع گفتگو گفت: عصبیت، ارتباط نداشتن و طرح واره‌ها از جمله موانع گفتگو است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: اکنون فضای بازی با وجود شبکه‌های اجتماعی و... وجود دارد و نیازمند مدیریت اجتماعی هستیم.
وی با اشاره به ویژگی‌های گفتگو گفت: ما باید وارد گفت‌وگوی دانش بنیان و تخصصی شویم، زیرا گفتگو باید معطوف به حل مسأله و سازگارانه باشد که از دل آن رفع موانع اقتصاد کشور بیرون می‌آید.

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی امیدوارترین فرد جامعه ماست
حجت‌الاسلام والمسلمین عاملی ضمن تشکر از جهاد دانشگاهی بابت ایجاد بستری برای گفت‌وگو اظهار کرد: در گفت‌وگو باید گفت و شنید. بعضی مواقع در گفت‌وگو عصبیت وجود دارد و این عصبیت‌ها نمی‌گذارد ذهن چرخش پیدا کند. عصبیت یک تک‌نگاری ذهنی و منحصر کردن فهم است و می‌توان گفت به جای گفت و شنود، گفت ـ گفت است. تعامل سازگارانه در درجه اول اصلی است که همه انبیا الهی برای آن تاکید کرده‌اند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: من به عنوان معلم و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از جهاد دانشگاهی تشکر می‌کنم که این سازوکار را فراهم کرده است، زیرا موضوعاتی که مطرح کرده است نشان می‌دهد که گفت‌وگوها مساله‌محور و ناظر بر مسائل اساسی کشور بوده است و باعث می‌شود که جامعه دانشجویی فرآیند گفت‌وگو را توسعه دهد.
وی تاکید کرد: در ارتباطات این اصل قطعی است که هر چه ارتباطات بیشتر باشد اختلال فهم کمتر می‌شوند و این یک اصل است و این ارتباطات اگر بر مبنای درک متقابل باشد اختلال فهم کمتر می‌شود و این یک قاعده قطعی است که ارتباطات اجتماعی کاهش‌دهنده اختلال فهم است؛ بنابراین باید دامنه گفت‌وگوها را افزایش داد. مقام معظم رهبری هم در مناسبت‌های اجتماعی مختلف بر ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی و فضای گفت‌وگو تاکید کرده‌اند.
دکتر عاملی گفت: دانشجویی که به انتقاد پرداخت نکات درستی را مطرح کرد ولی مشکل مطرح کردن یک مساله است و حل مشکل هم یک عرصه دیگر. از نظر من رهبر معظم انقلاب اسلامی امیدوارترین فرد جامعه ماست و با توجه به گام دوم می‌توان دریافت که این گام پر از امیدواری است و ایشان به ظرفیت‌های این ۴۰ سال گذشته تاکید کرده‌اند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: هر روز با طلوع آفتاب ما باید به فکر ساختن باشیم. بله مشکلات وجود دارد. برای ما هم سخت است که شاهد مشکلات مردم، فقر و کوچک شدن سفره‌ها باشیم ولی واقعا در همه حال به فکر راه‌حلی برای مشکلات هستیم.
وی گفت: در صحبت‌های اخیر رهبر معظم انقلاب با نخبگان دیدیم که ایشان افق آینده را مثبت می‌بینند و دقیق به آینده نگاه می‌کنند. ما مسیر معکوس جهانی شدن هستیم. جمهوری اسلامی ایران بر خلاف سلطه‌ای که نظام تجدد بر جهان به وجود آورده است یک مسیر جدید را باز کرده است. این مسیر جدید هزینه، کار، تلاش و سختی‌های زیاد دارد ولی به مرور زمان به نتیجه می‌رسد. کمااین‌که ما امروز که راجع به حوزه علم و فناوری صحبت می‌کنیم توفیقات زیادی برای کشور حاصل شده است. ما در رشد علمی در رتبه چهارم جهان قرار داریم. ایران رشد کرده و سرمایه انسانی بسیار قدرتمندی دارد که این سرمایه در همه جای دنیا به عنوان بهترین سرمایه شناخته می‌شود.
دکتر عاملی ادامه داد: ما آماده تغییرات بزرگ در کشور هستیم و این تحریم‌ها منشأ این می‌شود که رونق و تولید اتفاق بیفتد و ما در مسیر پیشرفت هستیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به موانع گفت‌وگو اشاره کرد و افزود: اگر کسی دچار تعصب شود گره‌های ایمان را از دست می‌دهد. ایمان در درجه اول یک موضوع انسانی است و باعث می‌شود فرد مهربان شود.
وی مانع دوم در گفت‌وگو را عدم ارتباط دانست و اظهار کرد: هر چه فضای ارتباطی توسعه یابد مسیر گفت‌وگو موفق‌تر است.
دکتر عاملی مانع سوم را طرح‌واره‌ها دانست و گفت: طرح‌واره‌ها اساساً به لحاظ ارتباطی پدیده‌ای است که فکر کردن را آسان می‌کند و الزامی برای فکر کردن به وجود نمی‌آورد و نباید بگذاریم که مسیر گفت‌وگو خدشه‌دار شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با طرح سوال گفت‌وگوی موفق چه نوع گفت‌وگویی است، عنوان کرد: ما وارد جامعه متفاوتی شده‌ایم. دوره مخاطب کردن تمام شده است. وقتی ما وارد دنیای ارتباطات شده‌ایم فضا تغییر پیدا کرده است و این دنیا ما را به فضای ارتباطات کاربر مبنا کشانده است. کاربر یعنی کسی که کنش اجتماعی دارد. ما در دوره جدید یک انفجار واکنش جدید پیدا کرده‌ایم.
وی با اشاره به آمارها گفت: در سال ۲۰۱۹ میلادی ۹۴ تریلیون ایمیل ارسال شده است؛ یعنی یک کنش انجام شده است. نزدیک به ۲۷۰ میلیارد توییت منتشر شده و دو و نیم تریلیون تماشای فیلم فقط در یوتیوب صورت گرفته است. همچنین عکس‌هایی که در اینستاگرام تبادل شده است به حدود ۲۹.۵ میلیارد فیلم و عکس می‌رسد. پس این یعنی ظرفیت ۴.۵ میلیارد نفر دنیا به یک فعلیت جدید افتاده است. در این فضا گفت‌وگو باید این ویژگی‌ها را داشته باشد. باید دانش‌بنیان و تخصصی باشد. امروز عمیق‌ترین لایه عدالت اجتماعی است و تخصص‌گرایی و تعهدگرایی با هم هستند و تخصص‌گرایی عین تعهدگرایی است. ما باید واقعا به سمت دانش برویم و ما از دانشجو می‌خواهیم که صدای علم را از آنها بشنویم.
دکتر عاملی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید تهران راجع به سیاسی بودن دانشجو بیان کردند که سیاسی بودن دانشجو به این معناست که دانشجو ابزار احزاب سیاسی نشود. سیاسی بودن دانشجو به این معناست که بتواند به رفع محرومیت کشور کمک کند و موجب پیشرفت کشور شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان گفت: گفت‌وگو موفق باید دانش‌بنیان باشد و سبب بروز اقتصاد دانش‌بنیان شود. ما چهار میلیون نفر دانشجو داریم؛ یعنی می‌توانیم در زمانی کوتاه پیشرفت داشته باشیم. گفت‌وگو باید سازگارانه باشد. از آنجا که میوه سازش جهل است و میوه سازگاری علم، باید با داشتن گفت‌وگوی سازگارانه به حل مسائل پرداخت.


نظر شما :