دکتر طیبی در آیین بزرگداشت سیوهشتمین سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی تشریح کرد:
توان بالای جهاددانشگاهی در اجرای کارهای بزرگ/ غفلت از توسعه دانشبنیان کشور/ سیاستزدگی مفرط در جامعه
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی در آیین بزرگداشت سیوهشتمین سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی که عصر شنبه 13 مرداد در مرکز همایشهای دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد، اظهار کرد: جزو افتخارات جهاددانشگاهی است که از ابتدای تاسیس تاکنون، توسعه فرهنگی، آموزشی و کارآفرینی را در دستور کار خود قرار داده و با تلاش به الگوسازیهای موفق جهادی نائل آمده است.
وی افزود: ویژگی فرهنگ جهادی را اعتقاد به علم و فناوری، برنامهریزی، تلاش شبانهروزی، خستگیناپذیری در کنار توکل به خدا میدانیم.
رییس جهاددانشگاهی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص این نهاد تصریح کرد: ایشان از این سازمان بهعنوان مولود مبارک انقلاب اسلامی یاد کردند.
دکتر طیبی درباره فعالیتها و دستاوردهایی جهاددانشگاهی در حوزه فرهنگی گفت: پرداختن به هویت ملی و ایرانی اسلامی دانشجویان در قالب برگزاری اردوهای ایران مرز پرگهر در دستور کار قرار داشت؛ همچنین سال۹۶ اولین همایش ملی خلیجفارس را برگزار کردیم؛ در حوزه توسعه فرهنگ اجتماعی و سیاسی مسابقات ملی مناظرات را برگزار شد تا دانشجویان در قالب این مسابقات آموزشهای مذاکره و گفتوگو را فرابگیرند و تاکنون ۶۰۰ مناظره در سطح کشور برگزار شده است.
وی عنوان کرد: هفتمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری، برگزاری سومین همایش ملی امام خمینی(ره) از نظریه تا عمل، ششمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم فعالیتهای جهادی این سازمان در حوزه فرهنگ بوده است.
رییس جهاددانشگاهی درباره فعالیتهایی که در زمینه تشویق کارآفرینی و تالیف کتاب صورت گرفته است، عنوان کرد: بیست و چهارمین دوره کتاب سال دانشجویی و همچنین جشنواره پایاننامه سال دانشجویی را در سال گذشته برگزار کردیم.
دکتر طیبی با اشاره به فعالیتهایی که جهاددانشگاهی در حوزه پزشکی انجام داده است، گفت: افتتاح کارخانه تولید سلولهای بنیادی انسانی که با سرمایهگذاری ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) صورت گرفت، دستیابی به دانش تولید سلولهای زمینهساز بیماری پارکینسون که در پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی انجام شد، دستیابی به دانش تولید جنین مرغوب دام با جنسیت دلخواه، تولید ماهیهای آزمایشگاهی حاوی بیماریها از طریق دستکاری ژنتیکی از نمونه فعالیتهای این نهاد در حوزه پزشکی بوده است.
وی به دستاوردهای عرصه فنی و مهندسی جهاددانشگاهی اشاره کرد و گفت: راهاندازی خط تولید متههای سه دندانه، تکمیل، نصب و بهرهبرداری از مبدل فرکانس ولتاژ بالا بهعنوان محرک موتورهای الکتریکی و طراحی و ساخت تاسیسات نمکزدایی نفت، ساخت سرامیکهای ویژه نسوز که کاربرد گستردهای در صنعت نفت و گاز دارد، طراحی و ساخت و فرستنده دستگاه دیجیتال تلویزیونی روستایی که در مرحله عقد قرارداد با صداوسیما است، ساخت دستگاه بازوی بارگیری نفت که در جزیره خارک نصب شده نمونه اقدامات صورت گرفته در این زمینه بوده است.
رییس جهاددانشگاهی با اشاره به اقدامات این سازمان در حوزه علوم انسانی نیز گفت: پیمایش ملی ارزشها و گردشگری، شناسایی موانع کسبوکار شرکتهای دانشبنیان، پیمایش ملی خانواده برای بررسی مشکلات و ارایه راهحلها، طرح ملی سنجش و تامین سرمایهگذاری در پروژههای تولیدی ایران، قرارداد با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ایجاد اشتغال خانگی از نمونه فعالیتهای این نهاد در سال 96 در حوزه علوم انسانی و اشتغالزایی بوده است.
دکتر طیبی ادامه داد: طرحی تحت عنوان هدایت شغلی دانشجویان در نظر گرفتیم که بر اساس آن دانشجویان با زمینههای شغلی رشته خود آشنا میشوند و علاوه بر تحصیلات دانشگاهی، آموزشهای کارآفرینی نیز به آنها ارائه خواهد شد. در 20 رشته تحصیلی که عمدتاً مربوط به حوزه علوم انسانی هستند آسیبشناسی انجام دادهایم.
وی با اشاره به طرح بومیسازی منابع زبان انگلیسی اظهار کرد: مجموعهای را در قالب هشت جلد کتاب تعریف کردیم که بتواند برای زبانآموزی به مردم کمک نماید و در عین حال فرهنگ کشورهای غربی را نیز منتقل نکند که تاکنون 6 جلد این کتابها تدوینشده و دوره آزمایشی آن نیز برگزار میشود و دو جلد باقیمانده تا ماه آینده تدوین خواهد شد.
رییس جهاددانشگاهی گفت: امروز قرارداد بسیار خوبی در زمینه تامین کاتالیز برای تولیدات یکی از کارخانههای تولید اتومبیل بستهشده است.
وی با بیان اینکه "دستاوردهای جهاددانشگاهی در طول یک سال گذشته تنها 25 تا 30 درصد از ظرفیتهای جهاددانشگاهی است"، تاکید کرد: جهاددانشگاهی توان اجرای کارهای بزرگتری را در سطح ملی دارد.
دکتر طیبی اظهار کرد: یکی از آسانترین راههای صاحب فناوری شدن این است که بازارمان را مدیریت کنیم و بخش کمی را به بهترین خارجیها در مقابل گرفتن امتیاز انتقال فناوری واگذار کنیم.
وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه گنجاندیم که در حوزه حملونقل ریلی و آبشیرینکنها جهاددانشگاهی میتواند متولی انتقال فناوری باشد.
رییس جهاددانشگاهی با بیان اینکه به توسعه دانشبنیان کشور آنطور که شایسته است، توجهی نمیشود، یادآور شد: مشکلاتی در این حوزه داریم که باید آنها را حل کنیم. کشور استعداد توسعه بسیار زیادی دارد ولی در توجه به توسعه دانشبنیان کشور غفلت میشود.
دکتر طیبی افزود: بر اساس تجربههای خودمان مشکل اول را سیاستزدگی مفرط جامعه میدانیم. کشور ما بیشازحد سیاستزده است. سیاستزدگی تبعاتی همچون عدم توافق بر سر مصالح ملی و اصول پیشرفت دانشبنیان کشور و عدم امکان برنامهریزی درازمدت را دارد.
وی ادامه داد: گفته میشود پیشرفت حاصل برنامهریزی درازمدت و هماهنگ عمل کردن نهادهای مختلف است. اما تغییرات گسترده مدیران در هر گردش سیاسی باعث فرد محور شدن بهجای برنامهمحوری شده است و متاسفانه تصمیماتمان به خاطر این نوع اختلافات فردمحور میشود.
رییس جهاددانشگاهی مشکل دیگر در عرصه علم و فناوری کشور را عدم خودباوری مدیران و عدم اعتقاد آنان به اقتصاد دانشبنیان عنوان کرد و افزود: بسیاری از مدیران ما از تحقق اقتصاد دانشبنیان نگراناند و میترسند. خیلی از آنان هنوز به اقتصاد منبعبنیان اعتقاد دارند درحالیکه سالها است که دنیا به سمت اقتصاد دانشبنیان میرود.
دکتر طیبی ادامه داد: در حال حاضر در دنیا دانش ابزار رقابت شده و دانش یک منبع استراتژیک است که آن را بهراحتی در اختیارمان نمیگذارند، زیرا ارزشافزودهای که دانش دارد نسبت به مواد اولیه آنقدر زیاد است که آن را ابزار اصلی رقابت میکند.
وی نداشتن احزاب قوی برای تربیت مدیران و برنامهریزی برای اصلاح مشکلات را یکی دیگر از مشکلات حوزه علم و فناوری عنوان کرد و گفت: در کشور ما هرکسی که مسئولیت را بر عهده میگیرد گروه مقابل سریعاً تبدیل به اپوزسیون میشود.
دکتر طیبی افزود: به علت نداشتن سیستم انتخاباتی درست و احزاب برای آشنایی مردم با برنامههای احزاب در طول سال، ما یک یا دو ماه فرصت میدهیم به کسانی که میخواهند مسئول شوند، تا خودشان را ارائه کنند و آنها هم مجبور میشوند قولهایی دهند که تحقق آن در یک دوره چهار و حتی هشتساله هم سخت است و رقبا نیز بلافاصله سعی میکنند مطالبات مردم را بالا ببرند.
رییس جهاددانشگاهی، توسعه فساد به علت عدم شفافیت و رانت را از دیگر مشکلات موجود در کشور عنوان کرد و گفت: اینها باعث میشود توسعه اقتصاد دانشبنیان کشور آسیب ببیند.
وی ضروریترین نیاز کشور را وحدت ملی و ایجاد وفاق ملی بهویژه در حوزه دانشبنیان کشور عنوان کرد.
رییس جهاددانشگاهی درباره تحریمها تصریح کرد: ما با تحریم موافق نیستیم و باید تحریم را در حالت غیر تحریم برای خودمان به وجود بیاوریم، باید عدم خرید از خارج از کشور را وقتی تحریم نیستیم به وجود آوریم، اما اگر تحریم به هر دلیلی ناجوانمردانه به ما تحمیل شد، ترسی از تحریم نداریم به شرطی که آن را درست مدیریت کنیم و تحریم دکان و وسیلهای برای درآمدزایی یک سری افراد خاص نشود.
دکتر طیبی در پایان ضمن اعلام حمایت از دولت دوازدهم اظهار کرد: پیشنهاد میکنیم دولت از فرصت سهساله خود استفاده کند و کابینه در حوزه صنعت و اقتصاد اگر امکانپذیر است با افراد خودباورتری تکمیل شود.
نظر شما :