مدیر مرکز عفونتهای منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی:
زنان در برابر «HIV» آسیبپذیرترند/قوای جسمی به معنای سلامت جنسی نیست
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، محمدرضا هدایتی مقدم ، با اشاره به اینموضوع که «اچ آی وی ویروسی است که بهتدریج قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماریها و عفونتهای خطرناک را کاهش میدهد و در نهایت منجر به بروز بیماری ایدز میشود»، اظهار کرد: امروزه کمتر کسی هست که با ویروس اچآیوی (HIV) آشنا نباشد. اچآیوی در همه کشورها وجود دارد و ابتلا به این ویروس پیر و جوان، فقیر و غنی، شهری و روستایی یا نژاد خاص نمیشناسد و همه در برابر خطر آن قرار دارند.
وی افزود: با توجه به اینکه هنوز این بیماری درمان قطعی ندارد و جهت پیشگیری از آن واکسنی تولید نشده است، آگاهکردن عموم جامعه از راههای انتقال و پیشگیری از آن بسیار اهمیت دارد.
این متخصص پزشکی اجتماعی ادامه داد: تماسهای معمول خانوادگی و در محیط کار یا مدرسه و تماسهای عادی مانند دستدادن، بغلکردن، بوسیدن، غذاخوردن از یک ظرف، مسافرت در یک وسیله نقلیه، استفاده از استخر، توالت یا تلفن عمومی، استفاده از رختخواب دیگران، همچنین عطسه و سرفه یا حتی نیش پشه یا گازگرفتگی حیوانات باعث انتقال ویروس نمیشود، بلکه اشتراک خونی بهدنبال استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده یا استفاده از وسایل غیربهداشتی و استریلنشده برای انجام خالکوبی، تاتو، خدمات زیبایی و آرایشگری، حجامت و اقدامات مشابه، خطر انتقال اچآیوی را بهدنبال دارد.
مدیر مرکز عفونتهای منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «در حال حاضر در تمام کشورهای جهان، تماس جنسی محافظتنشده راه اصلی انتقال اچآیوی است»، بیان کرد: افزایش شیوع انتقال جنسی این ویروس در ایران بهعنوان «موج سوم ایدز» شناخته میشود، بنابراین آموزش جامعه بایستی بیشتر بر نحوه پیشگیری از انتقال جنسی HIV متمرکز شود. در ترشحات جنسی مرد یا زن مبتلا٬ ویروس HIV وجود دارد که قادر است به مخاط دستگاه تناسلی چسبیده و به داخل بدن راه یابد.
هدایتی پرهیز از تماس جنسی بدون پوشش محافظ را کلید اصلی پیشگیری از انتقال جنسی ویروس اچآیوی دانست و ادامه داد: حتی یکبار تماس جنسی محفاظتنشده قابلیت انتقال ویروس ایدز را ایجاد میکند و مردان یا زنانی وجود دارند که تنها با یک بار نزدیکی با فرد اچآیوی مثبت مبتلا شدهاند. در این میان زنان در برابر این ویروس آسیبپذیرتر از مردان هستند. همچنین استفاده از داروهای روانگردان و مصرف الکل احتمال روابط جنسی پرخطر را افزایش میدهد و اگر تماس جنسی با خشونت یا اجبار باشد و همچنین در آمیزش جنسی مقعدی احتمال سرایت ویروس بیشتر است. همچنین اگر فردی شرکای جنسی متعدد داشته باشد، خطر انتقال ویروس افزایش می یابد و ابتلا به بیماری آمیزشی مانند سوزاک یا وجود زخم یا عفونت در اندام تناسلی، سبب افزایش خطر ابتلا به ویروس ایدز میشود.
مدیر مرکز عفونتهای منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «برخی تصور میکنند هنگامی که شریک جنسی قوی و سلامت به نظر برسد، رابطه جنسی بیخطر است»، تشریح کرد: این تصور اشتباه و بسیار خطرناک است و باید بدانیم که ظاهر سالم افراد دلیلی بر عدم ابتلا به ویروس ایدز نیست. شخص مبتلا به ویروس HIV معمولاً قبل از اینکه علائم مشخصی در او ظاهر شود، سالها با این ویروس زندگی میکند و در این مدت میتواند ویروس را به شریک جنسی خود انتقال دهد.
وی ادامه داد: در حال حاضر با تجویز زودهنگام داروهایی که تکثیر ویروس را مهار میکنند، میتوان علیرغم ورود ویروس به بدن، میزان بروز عفونت اچآیوی را کم کرد، بنابراین اگر کسی به دلیل ارتکاب رفتار پرخطر یا بهطور اتفاقی در معرض دریافت ویروس قرار گرفت، باید هرچه سریعتر، یعنی ظرف مدت ۷۲ ساعت، برای انجام مشاوره و در صورت لزوم دریافت داروهای ضدویروسی، به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری یا مراکز درمانی مراجعه نماید تا بتوان از انتشار ویروس و بروز عفونت اچآیوی در بدن وی پیشگیری کرد. این درمان معمولاً یک ماه طول میکشد که طی آن داروهای ضدویروسی که به طور معمول برای افراد مبتلا به اچآیوی تجویز میشوند، برای پیشگیری به این افراد نیز داده خواهد شد.
نظر شما :