کارگاه آموزشی «شعر درمانی» در اردبیل برگزار شد

۰۶ آذر ۱۳۹۸ | ۱۷:۰۰ کد : ۱۳۵۸۱ آموزش و کارآفرینی
به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی استان و با مشارکت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، کارگاه آموزشی «شعر درمانی» در دانشکده فنی مهندسی دانشگاه آزاد برگزار شد.
کارگاه آموزشی «شعر درمانی» در اردبیل برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان اردبیل، مدرس دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، چهارشنبه 6 آذر در این کارگاه گفت: شعر درمانی از تکنیک‌های هنر درمانی خلاق است که از قدیم و حتی قبل از تاریخ خط در شکل اوراد و اذکار و دعا برای شفا و درمان استفاده می شد و امروزه ابزاری برای بیان و بینش است.

محمد فرهمند سرابی با اشاره به اینکه شعر از همان مکانیسم‌هایی استفاده می‌کند که نماد ها، آرزوها و جابجایی ها استفاده می کنند، بیان کرد: در شعر، انسان به خودش باز می‌گردد و رفتار او با همنوعانش به صورت ارتباط عاطفی در‌می‌آید، در واقع او با گذر از جهان اجتماعی دارای واقعیت عقلانی به جهانی اجتماعی برخوردار از اشتراک هیجانی و عاطفی می رسد.

وی اظهار کرد: شعر درمانی یک هنر درمانی خلاق است که اشکال مختلف شعر را برای رسیدن به اهداف درمانی و رشد شخص به کار می گیرد. در این شکل منحصر به فرد درمان، خواننده فرصتی متفاوت برای تعریف هویت خود و نشان دادن خود به درمانگر با صدای درونی خود دارد. این خود افشانی رابطه او با درمانگر را تقویت می کند.

این مدرس دانشگاه افزود: کلامی نمودن هیجانات، تخلیه تنش و ناراحتی، بیان تمایلات در قالب نمادین و شیوه ای استعاری و قابل پذیرش، پرورش حس خلاقیت و قدرت، افزایش عزت نفس و خود اکتشافی و منعطف ساختن شیوه نگاه و تفکر از مواردی است که به عنوان وجوهی درمانی به بهترین شیوه ای در ادبیات شعری تبلور یافته و استفاده از آن را در عرصه درمان توجیه کرده و گاه حتی ضروری می سازد.

فرهمند سرابی ادامه داد: مفاهیم و عبارات در شعر بر خلاف داستان اغلب به صورتی انتخاب می شوند که خواننده بتواند با توجه به تفکرات و یا نوع شخصیت خودش مفاهیم و یا پیام گوینده شعر را دریافت کند.

وی با بیان اینکه در فرآیند شعر درمانی، فضای احساسی و منطقی ایجاد شده پس از خواندن و یا خوانده شدن شعر به نحو موثری در روحیه فرد درمانجو تاثیر می گذارد بیان کرد: از این روش برای بزرگسالان و جوانان در نبردها و برای کودکان و نوجوانان و حتی افراد بزرگسال در مقاطع مختلف زندگی همچون جشن‌ها، سوگواری ها و … استفاده می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل گفت:  نوعی دیگر از فرآیند شعر درمانی ریشه در تفکرات فروید دارد. او معتقد بود که نظم یا نثر ریشه در ناخودآگاه نویسنده و یا شاعر داشته و بنابراین می‌توان از آن در جهت پرده برداری از مشکلات افراد استفاده کرد.

فرهمند سرابی با بیان اینکه در شعر درمانی، فرد سعی می کند تمام احساسات و اندیشه های آزار دهنده خود را در قالب کلمات و به شکل شعر مطرح کند، گفت: در این شیوه فرد به طور ناخودآگاه تمام اوصاف و رفتارها و علل ناکامی های خود را که حالا مسبب بروز نشانه هایی از بیماری روانی‌اش شده است را در قالب واژگان و از طریق توصیف و خیال پردازی های آزادانه مطرح می کند.،

وی تاکید کرد: شعر و ادب بخش مهمی از فرهنگ هر جامعه ای است که همیشه هم طرفدرارن خاص خود را دارد، هر شاعری بنا به سبک شعری که دارد دارای طرفدارانی است، خوشی ها و لذت های حقیقی را باید در قلب خویش جست‌وجو کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل ادامه داد:  شعر و ادب در هر جای جهان دارای اهمیت و دارای طرفدران خاص خود است و باید دانست که شعر و ادب جزئی از فرهنگ شفاهی هر جامعه ای می باشد و مطابق با تحولات جامعه، اشعار زیبایی سروده می شود که باید به نسل‌های بعد آموخته شود و سینه به سینه منتقل شوند.


نظر شما :