کشت بافت؛ راهکار تکثیر عناب

۲۲ آبان ۱۳۹۸ | ۰۹:۵۹ کد : ۱۳۱۱۸
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: کشت بافت راهکار فائق آمدن بر مشکل تکثیر عناب است.
کشت بافت؛ راهکار تکثیر عناب

 

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، سکینه کهنسال واجارگاه گفت: میوه عناب به عنوان یک گیاه دارویی و با خواص تغذیه‌ای ارزشمند بوده و دارای مقادیر فراوانی املاح معدنی و ویتامین‌های مختلف از جمله ویتامین ث، ب، آ، کلسیم، فسفر، آهن، مواد قندی، فلاونوئیدها، موسیلاژ، اسیدهای مالیک و سیتریک است.

وی با بیان اینکه فعالیت آنتی اکسیدانی عناب به وجود مقادیر بالای ترکیبات فنلی نسبت داده شده است، افزود: گیاه عناب ازگذشته‌های بسیار دورکشت می‌شده و درآثار و فسیل‌های به جا مانده قدمت آن به بیش از 12 تا 14 میلیون سال پیش می‌رسد.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اظهارکرد: گرچه در ایران کشت عناب در بیشتر استان‌های کشور به صورت پراکنده دیده می‌شود، اما در استان خراسان جنوبی، اصفهان، گلستان، مازندران و فارس بیشتر وجود دارد.

کهنسال واجارگاه با بیان اینکه میوه عناب به صورت تازه و خشک مصرف می‌شود، گفت: این میوه سرشار از ویتامین C است و دارای خواص ضد سرطانی و بهبود بخش برای بیماری های تنفسی است.

وی ادامه داد: در کشورهای شرق آسیا از میوه، بذر، برگ، پوست و ریشه آن برای معالجه بیماری‌ها از جمله کاهش تب استفاده می شده است.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: از میوه عناب به عنوان داروی لعاب دار و نرم کننده سینه استفاده و برای تصفیه خون و کمک به هاضمه تجویز می‌شود؛ همچنین پوست درخت عناب، دارویی برای قطع اسهال است.

کهنسال واجارگاه افزود: عناب گیاهی است که روش های تکثیر معمول آن شامل پاجوش، بذر، قلمه، خوابانیدن و پیوند است و باتوجه به تولید کم پاجوش در گیاه و همچنین درصد پایین جوانه زنی بذور و ریشه‌زایی قلمه‌ها، میزان تکثیر رویشی در این گیاه پایین است و برای فائق آمدن به این مشکلات نیاز به تیمارهای خاص است که هزینه بر و وقت گیر است.

وی ادامه داد: لذا امروزه نیاز به روش‌های نوین ازدیاد مانند کشت بافت برای تولید گیاهان یکنواخت، زمینه‌سازی برای گسترش تحقیقات و افزایش تکثیر این گونه بیشتر احساس می‌شود.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی یادآورشد: نتایج تحقیقی روی کشت بافت عناب نشان داده کـه محیط کشت به همراه هورمون برای شاخه‌زایی و ریشه‌زایی مفید است.


نظر شما :