نشست علمی- تخصصی بررسی معضلات بهداشتی و بیماری‌ها در ماهیان سردآبی برگزار شد

۲۸ مهر ۱۳۹۸ | ۱۲:۱۱ کد : ۱۲۳۲۱
به همت گروه فرآورده های بیولوژیک دامی سازمان جهاددانشگاهی تهران نشست علمی- تخصصی بررسی معضلات بهداشتی و بیماری‌ها در ماهیان سردآبی برگزار شد.
نشست علمی- تخصصی بررسی معضلات بهداشتی و بیماری‌ها در ماهیان سردآبی برگزار شد
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی تهران، در این نشست تخصصی که 22 مهرماه در سالن شورای استادان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با حضور استادان و صاحبنظران دانشگاه، نمایندگانی از سازمان شیلات ایران، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان دامپزشکی کشور، اعضای اتحادیه‌های تخصصی مرتبط (اتحادیه ماهیان سردآبی) و فعالین این حوزه برگزار شد، در خصوص وضعیت موجود و مشکلات بهداشتی و بیماری های پیش‌روی پرورش ماهیان سردآبی بحث و تبادل نظر شد.

دکتر امراله قاجاری، مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی کشور در این نشست بر لزوم جلب اعتماد بهره‌برداران و فعالان بخش خصوصی تأکید کرد. وی افزود بیشتر دامپزشکان در حوزه آبزیان تخصص و تبحر لازم را ندارند و آن ها بیشتر در حوزه دام و طیور فعالیت می‌کنند. تمام فعالان در این حوزه باید نسبت به مسوولیت اجتماعی‌شان در بخش‌های مختلف آگاه باشند تا بتوانیم فرآورده سالم را به دست مصرف‌کننده برسانیم.

دکتر کاظم عبدی، کارشناس ارشد سازمان دامپزشکی کشور در این نشست مهم‌ترین چالش‌های اقلیمی، ساختاری، مدیریتی و زیست محیطی پیش‌روی پرورش ماهیان سردآبی را تشریح کرد. یکی از معضلات مربوط به بخش اقلیمی کشور می‌شود که باید در این حوزه متناسب با شرایط اقلیمی (دما، منطقه جغرافیایی و...) پرورش دهندگان اقدام به پرورش ماهیان سردآبی کنند. در صنعت قزل‌آلا ساختار معیوب باعث می‌شود که اقدام بهداشتی در این زمینه صورت نگیرد و در این زمینه ما با مشکلاتی اعم از پرورش سنتی ماهی قزل‌آلا، مکانیزه نبودن مراکز تکثیر، عدم مدیریت پساب‌ها مواجه هستیم. 

وی با بیان این که تولید آبزیان از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن گذشته است، افزود: ۲۵ درصد از تولیدات آبزیان بر اثر بیماری‌ها از بین رفته‌اند که به همین دلیل باید در صنعت قزل‌آلا بازنگری صورت بگیرد تا ساختارهای این حوزه بهبود پیدا کند. داروهای مربوط به حوزه دام و طیور برای درمان بیماری‌های آبزیان استفاده می‌شود که این موضوع، میزان باکتری‌های موجود در آب را تا ۲۵ درصد افزایش می‌دهد و در نهایت منجر به بیمار شدن آبزیان می شود.

مهندس سید مهدی سمائی، رییس اداره تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی سازمان شیلات ایران در این نشست با ارایه آمار تولید ماهیان سردآبی در جهان و ایران، از کسب رتبه نخست ایران در تولید ماهی قزل‌آلا در جهان خبر داد. براساس آمار سازمان جهانی فائو، ایران در تولید آبزیان (صید و آبزی پروری) رتبه ۲۴، در تولیدات صید رتبه ۲۶، در تولیدات آبزی پروری رتبه ۱۹ و در پرورش ماهی قزل‌آلا رتبه یک جهان را دارد. حدود 20.7درصد قزل آلای جهان در ایران تولید می شود. طی ده سال سهم ایران بیش از 1.9 برابر شده است. 

وی گفت : در سال ۱۳۸۸ معادل ۳۶ درصد تولید ماهیان پرورشی سهم ماهی قزل‌آلا بوده است که در سال ۱۳۹۷ سهم تولید ماهی قزل آلا به ۴۶ درصد رسید و در مجموع ۲.۴ برابر افزایش تولید داشته‌ایم

مهندس سمائی افزود: در استان‌های لرستان، چهار محال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، مازندران و زنجان ۵۰ درصد از تولیدات ماهی قزل‌آلا صورت می‌گیرد.

وی افزود: معادل ۶ هزار و ۵۰۰ واحد مزارع پرورش ماهی سردآبی داریم که در این مزارع ۲۱ هزار نفر شاغل هستند اما متاسفانه تنها ۷۳ واحد از کل ۶ هزار و ۵۰۰ واحد پرورش ماهی سردآبی مورد پوشش بیمه قرار گرفته‌اند.

در ادامه این نشست، دکتر اشکان زرگر، مدیر کل دفتر دارو و درمان سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه اولویت ما در این حوزه تأمین داروهای آبزیان است، گفت: واکسیناسیون، داروهای خاص آبزیان، محرک‌های ایمنی و ضدعفونی کننده‌های خاص آبزیان، از جمله راهکارهای درمان و پیشگیری از بیماری‌های آبزیان است.

دکتر احمد عرفان‌منش، مدیر گروه فراورده‌های بیولوژیک دامی سازمان جهاد دانشگاهی تهران در این نشست در خصوص مسؤولیت اجتماعی در حوزه حل مشکلات بهداشتی و بیماری‌ها در پرورش ماهیان سردآبی به ایراد سخنرانی پرداخت.

در ادامه دکتر آذری تاکامی استاد پیشکسوت دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، دکتر ابوالفضل سپهداری عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و مهندس مهدی میار از اعضای اتحادیه ماهیان سردآبی به بیان دیدگاه‌های خود در خصوص مشکلات موجود در تولید و پرورش ماهیان سردآبی پرداختند. در بخش پایانی این نشست در خصوص مباحث مطرح شده، بحث و تبادل‌نظر شد


نظر شما :