روزهایی خوش برای عناب با اقدامات جهاددانشگاهی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، محسن پویان در حاشیه اولین پیش رویداد هم نت عناب با موضوع چالشها و ایدههای مرتبط با عناب اظهار کرد: گیاهان دارویی استراتژیک در به سرانجام رسیدن فرآیند اقتصادی استان بسیار حائز اهمیت هستند.
وی افزود: با توجه به وجود میکروکلیماها، زیستگاهها ونیچهای اکولوژیک متفاوت در خراسان جنوبی، متابولیتهای ثانویه با درجات مختلف در گیاهان دارویی منطقه تولید میشود که باعث بروز تفاوتهایی در کمیت و کیفیت محصولات دارویی آنها خواهد شد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: این در حالی است که بازار بیشتر به شرایط ظاهری و فیزیکی محصول توجه دارد.
مدیر مجتمع تحقیقاتی گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه نبود استانداردهای مناسب برای عرضه عناب و محصولات وابسته به بازارهای داخلی و خارجی سبب شده است تا بخش عمدهای از عناب تولید شده در استان فاقد ارزش مناسب قلمداد شود، گفت: جهاد دانشگاهی با تاسیس مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی اقدامات موثری در راستای ایجاد بخشی از زنجیره ارزش این محصول در استان انجام داده است.
پویان اظهار کرد: در مورد عناب، بزرگی و یکنواختی میوه سبب بازارپسندی محصول میشود و در برخی مواقع عنابهای کوچک که اتفاقا غنی از ویتامین C، قند، فلاونوئید و تری ترپن هستند به عنوان محصول درجه 2 و 3 و با قیمت بسیار پایین تر در بازار به فروش میرسند.
وی افزود: برای حل این چالش میتوان فرآوردههای متفاوت تولید کرد و با تغییر شکل و الگوی مصرف از پتانسیل دارویی عنابهای چروکیده و یا ریز استفاده کرد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: نبود استانداردهای مناسب برای عرضه عناب و محصولات وابسته به بازارهای داخلی و خارجی سبب شده است تا بخش عمدهای از عناب تولید شده در استان فاقد ارزش مناسب قلمداد شود، در صورتی که این عنابها ممکن است به لحاظ خواص دارویی و تغذیهای نسبت به بسیاری از انواع عنابهای موجود در بازارهای جهانی ارزش بیشتری داشته باشند.
پویان ادامه داد: در حال حاضر استفاده از شیوههای سنتی در برداشت عناب در استان سبب شده است تا علاوه بر ایجاد صدمات فیزیکی، بار میکروبی میوه عناب نیز افزایش پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: اصلاح شیوههای برداشت عناب و توجه به موازین بهداشتی که با بهرهگیری از مکانیزاسیون میسر میشود، راهحل مناسبی برای برونرفت از این چالش خواهد بود.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: با توجه به اینکه پروسههای اصلاح نژاد در عناب با دشواریهایی روبرو است، بررسی راهکارهای مرتبط با پیوند درخت عناب در این زمینه بسیار کارساز خواهد بود.
وی تصریح کرد: توجه خاص سایر کشورهای تولیدکننده عناب به مباحث مربوط به بستهبندی و فرآوری عناب در جهان باعث شده است تا سالانه درآمد هنگفتی از این طریق نصیب این کشورها شود.
عناب را برند ملی کنیم
پویان اظهار کرد: نبود برند ملی برای عرضه محصولات عناب به بازارهای جهانی از دیگر چالشهای محصول عناب است که سبب شده ایران سهم ناچیزی از تجارت پرسود این محصول در بازارهای جهانی داشته باشد.
وی با بیان اینکه فروش فلهای عناب و نبود بستهبندی مناسب برای عرضه عناب به بازارهای خارج استان نیز یکی دیگر از مشکلات زنجیره ارزش عناب است، تصریح کرد: بوجاری عناب با استفاده از روشهای نوین و تولید دستگاه بوجاری لیزی عناب، بستهبندی مناسب در بستههای استاندارد که میتواند حاوی درصد معینی از گازهای نگهدارنده باشد و بتواند سبب حفظ کیفیت، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رطوبت عناب برای بازه زمانی حدودا چهار ماهه شود، از جمله راه حلهای موجود برای رهایی از فروش فله عناب در بازار است که باید مورد توجه شرکتکنندگان در هم نت عناب قرار گیرد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: ایجاد ترمینال ضبط عناب مجهز به سیستمهای خشککن خورشیدی یا وکیوم، درجه بندی و میکروبزدایی و همچنین ارائه سایر خدمات مورد نیاز برای ورود عناب به بازارهای هدف از دیگر اقداماتی است که باید توسط دست اندرکاران و مسئولان استانی و بخش خصوصی باید برای آن چارهای اندیشیده شود.
پویان ادامه داد: خواص بینظیر اندامهای مختلف عناب در تولید محصولات غذایی و دارویی فرصت مناسبی را برای بهرهبرداری از این گیاه فراهم کرده است.
وی گفت: برگزاری اولین همایش ملی عناب، برگزاری نمایشگاه ایدههای فناورانه در حوزه محصول استراتژیک عناب و راهاندازی سایت بیرناب یا همان سامانه فروش اینترنتی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی از اقدامات موثر جهاد دانشگاهی در کمک به معرفی عناب و ایجاد بخشی از زنجیره ارزش این محصول در استان بوده است.
نظر شما :