انتشار کتاب "فناوری چاپگرهای زیستی سهبعدی"
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر، کتاب " فناوری چاپگرهای زیستی سهبعدی" تالیف میدیا خادمی، علی نکو. حامد کیوان پور ایرانی، توسط انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر به چاپ رسید.
در پیشگفتار این کتاب آمده است:
" تکنولوژی ساخت افزودنی (پرینت سهبعدی) در اواخر دهه 90 میلادی پا به عرصه گذاشته و با توجه به قابلیتهای بسیار ویژهاش، نظیر حذف محدودیتهای ساختاری و گستردگی مواد قابل پرینت، خیلی زود خود را بهعنوان یکی از عناصر اصلی انقلاب چهارم صنعتی مطرح کرد. در این میان با تکیه بر قابلیت پرینت لایه به لایه، تکنولوژی ساخت افزودنی، در اواخر دهه 90 میلادی پا را فراتر از صنعت گذاشته و خود را بهعنوان یک تکنولوژی انقلابی در دنیای پزشکی و مهندسی پزشکی مطرح نمود. از آنجایی که اندامها و اعضای بدن انسان دارای ساختار هندسی بسیار پیچیده و برای هر شخص منحصربهفرد است، تکنولوژی ساخت افزودنی مواد زیستی (بیوپرینت)، با تکیه بر پرینت لایه به لایه، تمامی محدودیتها را از پیش رو برداشته و میتواند عضو هر شخص را کاملا متناسب با شرایط فیزیولوژیکی فرد بسازد. حوادث و بیماریها، همواره در طول حیات بشر وجود داشته و ازاینرو علوم پزشکی و داروشناسی از زمانهای قدیم تا به امروز، جزو علوم بسیار مهم و حیاتی برای بهبود سلامتی و رشد و شکوفایی نسل بشر بوده و هست. انسانها همواره در معرض انواع بیماریها و حوادث بودهاند و گاهی با مشکلات نقص عضو و انواع بیماریها نظیر سرطان و بیماریهای خاص، درگیر بودهاند. بهطورمعمول، پزشکان برای شناخت و درمان بیماریها، نیاز به آزمایش و تجربه دارند که این تجربه، معمولا از طریق آزمایش روی بیماران داوطلب و یا حیوانات آزمایشگاهی کسب می_شود. در صورت نقص عضو و نیاز به تعویض آن نیز، همواره صفهای طویل بیماران در انتظار وجود دارند که منتظر رسیدن عضو پیوندی از جانب بیماران مرگ مغزی هستند. با پیشرفت علم ژنتیک و توانایی بشر در کشت سلولهای بنیادی و تبدیل آن به انواع سلولهای متناسب برای بافتهای مختلف بدن، علم پزشکی و داروسازی وارد مرحلهی جدیدی شده و این امکان برای بشر به وجود آمد که روی بسیاری از بیماریها در شرایط آزمایشگاهی تحقیق کند. فناوری بیوپرینت، با هدف بهبود سلامتی بشر در حوزههایی نظیر توسعهی دارو، مدلسازی بیماری و همچنین تولید انواع بافت و اعضای بدن مورد نیاز جهت پیوند، به کمک علم پزشکی آمده است. در حال حاضر هزینه تحقیقات در حوزه پزشکی بسیار بالا بوده و تعداد نمونههای موجود، عموماً کمتر از میزان نیاز است و همین امر باعث آهسته شدن روند تحقیقات شده که از نظر اقتصادی، هزینهی زیادی را به مراکز تحقیقاتی تحمیل میکند. تکنولوژی بیوپرینت این امکان را ایجاد کرده که بخشی از ارگان مورد نیاز برای تحقیق پرینت شده و انواع آزمایشها روی آن انجام شود. همچنین برای بیمارانی که بخشی از ارگان آنها دچار بیماری یا نقصان شده، این امکان را فراهم آورده تا جایگزین مناسب برای آن عضو، به روش بیوپرینت ساختهشده و به بدن بیمار پیوند زده شود. در نهایت هدف اصلی این تکنولوژی در آینده، ساخت ارگان زنده و پیوند آن به بدن بیماران است. همچنین هزینههای تولید دارو و تحقیق روی بیماریها، با تکیهبر فناوری بیوپرینت، بهشدت کاهش خواهد یافت و بدین ترتیب با گسترش این تکنولوژی به یکی از مهمترین نیازهای بشری پاسخ داده خواهد شد.
امروزه بیش از 30 کمپانی فعال در حوزه بیوپرینت در کشورهای پیشرفته مشغول به فعالیت هستند که در این میان تعدادی از آنها دارای تکنولوژی انحصاری بوده و تاکنون گامهای بسیار مهمی در جهت پرینت ارگان زنده برداشتهاند. سرمایهگذاری کلان در این حوزه، نشان از اهمیت بالای این موضوع دارد، چراکه در صورت موفقیت در این امر، این کشورها تبدیل به ابرقدرت در حوزه پزشکی میشوند. در حال حاضر در کشورمان تلاشهای کمی برای ورود به حوزه بیوپرینت انجامشده که تمامی این تلاشها در سطح تولید بیوپرینترهای ابتدایی و ساده است که تنها در حوزه مدلسازی بیماری و توسعه دارو قابلیت استفاده دارند و بههیچعنوان برای پرینت بافت زنده و با ساختار و ریزساختار پیچیده، مناسب نیستند. ازاینرو سرمایهگذاری روی تولید یک دستگاه بیوپرینتر باقابلیتهای ویژه و تکنولوژی مناسب در حوزه سلامت کشورمان، بسیار احساس میشود. نگارش این کتاب باهدف شناخته شدن تکنولوژیهای پرینت سهبعدی و بیوپرینت و انواع کاربرد آنها در دنیای پزشکی صورت گرفته و سعی ما بر این بوده که علاقهمندان با خواندن مطالب این کتاب، آمادگی لازم جهت ورود به این حوزه را پیدا کنند. فصل اول این کتاب به معرفی فناوری ساخت افزودنی یا پرینت سهبعدی اختصاص دارد. در این فصل با زنجیره فرآیند، دستهبندی انواع فرآیندها و مفهوم طراحی برای ساخت افزودنی آشنا خواهید شد. سپس در فصل دوم انواع تکنولوژیهای بیوپرینت تشریح شده و در فصل سوم انواع کاربردهای ساخت افزودنی و بیوپرینت در دنیای پزشکی را ازنظر خواهیم گذراند. در فصل چهارم با انواع بیومواد و شرایط کشت سلولی آشنا شده و فصل پنجم نیز به شناخت بازار پرینترهای سهبعدی مورداستفاده در پزشکی اختصاصیافته است."
گفتنی است، این کتاب در پنج فصل، 160 صفحه و در تیراژ 1000 نسخه و به قیمت 260000 ریال به بازار کتاب عرضه شده است.
علاقهمندان میتوانند کتاب مذکور را از طریق فروشگاه و نمایشگاه دائمی انتشارات جهاددانشگاهی امیرکبیر واقع در خیابان حافظ جنب درب اصلی دانشگاه و یا فروشگاه اینترنتی انتشارات به آدرس jdamirkabir.ac.ir/shop خریداری کنند.
نظر شما :